Ovu hranu jedemo svako jutro, a nismo svesni koliko je štetna: Za zdrava creva doktori savetuju, pod hitno ih izbacite

Doktorka otkriva koje 2 namirnice štete crevima, a većina ih redovno konzumira

Lepi & Zdravi
Ovu hranu jedemo svako jutro, a nismo svesni koliko je štetna: Za zdrava creva doktori savetuju, pod hitno ih izbacite
Foto: Shutterstock

Neke namirnice doprinose zdravlju creva, dok druge mogu naštetiti varenju uzrokujući nadutost stomaka, problem sa varenjem i stalne upale.

Takva hrana koja šteti zdravlju creva takođe usporava metabolizam i time urokuje gojenje. Američki dijetolog i nutricionista Ebi Grim izdvojila je 2 namirnice za koje svi misle da su zdrave, a one su štetne za creva.

Pahuljice
foto: Shutterstock

Žitarice s veštačkim zaslađivačima

Radi poboljšanja ukusa, mogu poremetiti ravnotežu crevnih bakterija i naštetiti zdravlju creva. Osim toga, nutricionista sugeriše da konzumiranje veštačkih zaslađivača može ometati prirodnu regulaciju apetita u telu i potencijalno doprineti povećanom unosu kalorija, a time i gojenju.

"Ne samo da su žitarice često siromašne vlaknima, imaju malo hranljivih materija, već često sadrže šećer, šećerni alkohol i veštačke zaslađivače koji mogu poremetiti rad creva. Šećerni alkoholi mogu uzrokovati nadutost i grčeve u želucu i poremetiti sastav dobrih i loših bakterija u crevima“, kaže dijetolog.

Voćni Jogurt
foto: Shutterstock

Voćni jogurti

Jogurti koji sadrže šećer mogu imati štetno dejstvo na creva, jer izazivaju nadutost i problem sa varenjem. Prekomerni unos šećera može poremetiti ravnotežu crevnih bakterija i dovesti do upale.

"Mnogi jogurti imaju previše dodatog šećera, što premašuje preporučeni dnevni unos. Višak šećera podstiče rast štetnih crevnih bakterija, što dovodi do upala, nadutosti i problema s varenjem. Određeni jogurti sadrže veštačke zaslađivače, za koje studije pokazuju da bi potencijalno mogli poremetiti sastav crevne mikroflore i tako doprineti debljanju", ističe doktorka.

Stil / Espreso

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs