Sad joj je sezona

Šta se dešava sa našim telom dok jedemo lubenicu? Posebno se preporučuje ovom tipu ljudi

Ako pojedete jednu prosečnu krišku lubenice, telo će dobiti 13 odsto dnevno potrebne količine C vitamina

Fitnes & Nutricija
Autor:
Šta se dešava sa našim telom dok jedemo lubenicu? Posebno se preporučuje ovom tipu ljudi
Foto: Profimedia

Obavezna kao osveženje u vrelim danima, lubenica je sinonim za leto. Ali njen divan, slatki ukus i svežina nisu jedini razlozi zašto bi je trebalo uključiti u ishranu.

Poput drugih vrsta voća i povrća, lubenica je istovremeno i vrlo hranljiva i ukusna, a postoji mnogo razloga zašto je odlična za vas. Jedan od glavnih je činjenica da je odličan izvor antioksidanasa, prvenstveno likopena, koji joj daje karakterističnu crvenu boju. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu da uzrokuju oštećenja ćelija. Likopen štiti od nekih vrsta raka, poput raka prostate i dojke, a može da pomogne i u zaštiti od srčanih bolesti.

lubenica
foto: Shutterstock

Utiče na probavu

Lubenica se sastoji uglavnom od vode, čak 92 odsto, pa njena konzumacija predstavlja odličan način da se hidrirate. Možete je koristiti i kao užinu nakon treninga da biste nadoknadili tečnost izgubljenu tokom vežbanja. Sadržaj vode u lubenici pomoći će u probavi jer je hidratacija vitalna za taj proces u telu. Inače, ako ste dehidrirali, telo će povući svu dostupnu tečnost kako bi pomoglo kretanju hrane kroz probavni trakt. To može dovesti do zatvora, a redovna hidratacija može pomoći u sprečavanju ovog problema.

Puna vitamina

Ako pojedete jednu prosečnu krišku lubenice, telo će dobiti 13 odsto dnevno potrebne količine C vitamina i manju količinu kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina A.

lubenica, devojka
foto: Shutterstock

Pomaže da arterije i vene ostanu zdrave

Lubenica je izuzetno bogata L-citrulinom, materijom koja pomaže u opuštanju krvnih sudova i tako poboljšava protok krvi i pomaže u boljoj kontroli krvnog pritiska. Takođe, može da pomogne i u ublažavanju bolova u mišićima nakon intenzivnog vežbanja.

Dijabetičari, pripazite

Kriška lubenice ima oko 45 kalorija i 10 grama šećera. Iako šećer koji je prirodno prisutan u voću ne predstavlja zdravstveni problem, osobe koje moraju paziti na unos ugljenih hidrata (a šećer je ugljeni hidrat) možda bi ipak trebalo da daju prednost nekom voću s manje šećera. S druge strane, lubenica ima manje šećera od mnogih vrsta voća, poput dinje, bresaka, trešanja ili jabuka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs