Najbolje vežbe za sve od 7 do 87 godina: Potrebno je samo 3 minuta da se urade, a zatežu celo telo

Vežbe koje su zaludele svet svakako su one koje se nazivaju 5 tibetanaca. Trebalo bi da se izvode svako jutro, a dovoljno je samo 3 minuta

Fitnes & Nutricija
Najbolje vežbe za sve od 7 do 87 godina: Potrebno je samo 3 minuta da se urade, a zatežu celo telo
Foto: Printscreen/ Youtube/ PsycheTruth

Pet Tibetanaca su vežbe koje su stare 4.000 godina, a sačuvane su izvornom obliku. To je pet određenih poza koje treba da se izvode svako jutro. Za početak, biće vam potrebna samo 3 minuta da izvedete ovu vežbu, a najviše 16 minuta.

Šta dobijate vežbanjem 5 tibetanaca:

  1. Razgibaćete svaki deo tela
  2. Krv će prostrujati brže
  3. Razbudićete se bolje nego s kafom
  4. Postaćete vitkiji
  5. Postaćete zdraviji

Evo šta treba da radite i kako se pravilno izvode ove vežbe:

1. Stanite uspravno sa rukama ispruženim sa strane. Prste držite zajedno, dlanovi su otvoreni i okrenuti na dole, stopala su u ravni ramena. Okrenite se za puni krug u smeru kazaljki na satu. Dok se okrećete duboko udišite i izdišite. Jedan okret je jedno ponavljanje. Ukoliko osetite mučninu, a u početku hoćete, pošto završite sva okretanja, stanite sa ispruženim rukama I fokusirajte se na spojene palčeve dok ne prođe nelagodnost.

Pet Tibetanaca
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

2. Lezite na leđa na ravnoj tvrdoj podlozi. Ispružite noge, ruke su uz telo sa dlanovima okrenutim ka podu. Udahnite kroz nos, dignite noge (malo preko 90 stepeni) i podignite glavu tako da se što više približite grudima. Lagano uz izdisaj spustite glavu i noge.

Pet Tibetanaca
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

3. Kleknite ispravljenih stopala oslonjeni na prste. Neka kolena budu malo razmaknuta, a karlica u ravni sa leđima. Ruke položite na zadnjicu, a bradu spustite ka grudima. Uz udisaj izvijte glavu što dalje unazad. Zadržite na kratko dah i zatim se uz izdisaj vratite u početni položaj.

Pet Tibetanaca
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

4. Sednite ispruženih nogu. Dlanove položite na podlogu u širini kukova, a karlica je uspravna, glava oborena na grudi. Udahnite, podignite kukove i savijte kolena, glavu spustite ka podu tako da formirate most. Na kratko se zadržite u tom položaju i zatim se uz izdisaj vratite u početni sedeći položaj.

Pet Tibetanaca
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

5. Počnite ovu vežbu tako što pridržavate telo na ispruženim rukama, dlanovima i stopalima oslonjeni na pod. Glava vam je zabačena unatrag. Ispruženih ruku i nogu, udišući podignite kukove, a glavu položite na grudi kako bi zauzeli položaj trougla. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Osim dlanova i stopala, za vreme izvođenja ove vežbe telo ne smete spuštati na tlo.

Pet Tibetanaca
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

Pravilo koje treba slediti:

Najbolje je raditi vežbe ujutru, oko pola sata nakon ustajanja i pre doručka. Prvih sedam dana radite po tri ponavljanja svake poze. Zatim, druge nedelje četiri, treće pet i sve tako dok ne dođete do broja 21. To je broj ponavljanja koje treba da poštujete dokle god radite Tibetance.

Kako se pravilno rade Tibetanci pogledajte u videu:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs