VEŽBANJEM JAČATE SVOJE SRCE: Ako redovno radite ovih 5 vežbi, poboljšavate rad najvažnijeg organa u vašem telu

Fizička aktivnost je veoma važan deo vaše svakodnevice i čini veliki faktor, kako u fizičkom izgledu jedne osobe, tako i u zdravstvenom stanju, naučite koje vežbe čine čuda za srce

Lepi & Zdravi
VEŽBANJEM JAČATE SVOJE SRCE: Ako redovno radite ovih 5 vežbi, poboljšavate rad najvažnijeg organa u vašem telu
Foto: Shutterstock

Očekivani životni vek u velikoj meri zavisi od zdravlja srca. Ovo su vežbe koje će pomoći u jačanju ovog važnog organa i smanjiti verovatnoću srčanih problema. Kombinacija istezanja, vežbi za srce i kontrole disanja pozitivno će uticati na vaše zdravlje.

Ovih 5 vežbi ne samo da pozitivno utiču na funkcije srca, već će pomoći u normalizaciji krvnog pritiska, funkcionisanju unutrašnjih organa i ublažavanju stresa.

Fitnes, Dnevna Soba, Vežbe, Vežbanje
foto: Shutterstock

1. Jednostavna poza turskog seda

Vežba se fokusira na duboko disanje, smanjenje stresa, povećanje kapaciteta pluća i regulisanje krvnog pritiska. Pored prednosti za zdravlje srca, vežba jača i vaša leđa.

Prekrstite potkolenice, razdvojite kolena i spustite svako stopalo ispod suprotnog kolena, savijajući noge u kolenima i prema trupu. Stavite ruke na kolena (dlanovi nagore) ili na kolena (dlanovi nadole). Povlačimo repnu kost na pod, pritiskamo lopatice na leđa u gornjoj zoni tela, bez savijanja donjeg dela leđa i bez guranja donjih rebara napred.

2. Planinska poza

Ova vežba će pomoći u poboljšanju držanja i regulaciji krvnog pritiska.

Stojeći, prsti se dodiruju, pete su blago razmaknute. Podižemo i širimo prste i jastučiće stopala, a zatim ih glatko postavljamo na pod. Ljuljamo se napred-nazad i levo-desno. Glatko smanjujemo ljuljanje ravnomerno raspoređujući težinu na stopala.

Zategnemo butne mišiće i podižemo kolena bez naprezanja donjeg dela stomaka. Podignite gležnjeve, ojačavajući unutrašnje lukove. Sada zamislite os energije gore od unutrašnje strane butina do prepona, a odatle kroz centar tela, vrata i glave i kroz krunu. Okrenite kukove malo ka unutra. Trtičnu kost povlačimo prema podu i podižemo pubis prema pupku. Pritisnemo lopatice na leđa, sada ih razdvojimo i opustimo. Bez guranja rebra napred, podižemo gornji deo grudnog koša prema plafonu. Širimo ključne kosti. Ruke slobodno vise. Uravnotežite krunu glave preko sredine karlice, brada je paralelna sa podom, grlo je opušteno, jezik je ravan na dnu usta. Oči su opuštene. Ostajemo u ovoj poziciji pola minuta - minut, mirno dišemo.

vežbanje, poza psa
foto: Shutterstock

3. Veliki prsti

Vežbanje izaziva protok krvi do srca, stimulišući ga i jačajući. Takođe normalizuje varenje, funkciju jetre i bubrega.

Stojeći ravno, unutrašnji delovi stopala su paralelni na udaljenosti od 15 cm jedan od drugog. Napnemo prednje mišiće butina, podižući kolena. Držeći noge ispravljene i izdišući, savijte se napred iz zglobova kuka, pomerajući telo i glavu kao jedno. Prolazimo kažiprstom i srednjim prstom između velikog i drugog prsta. Savijamo ove prste i snažno zgrabimo velike prste, omotajući palčeve oko druga 2 prsta. Dok udišemo, podižemo telo, kao da ćemo ustati, i ispravljamo laktove. Izvucite prednju stranu tela. Podignite gornji deo grudi što je više moguće, ali podignite glavu kako ne biste vršili pritisak na potiljak. Čelo je opušteno. Izdahnemo, savijemo ruke u laktovima i u stranu, izvučemo se na prste, izdužimo prednji i bočni deo tela i polako se nagnemo napred.

Vežbanje
foto: Shuterstock

4. Pas okrenut nadole

Vežbanje reguliše visok krvni pritisak, ublažava simptome karpalnog tunela i normalizuje hormonsku ravnotežu u varenju.

Stojeći na sve četiri. Postavite kolena direktno ispod kukova, a ruke malo ispred ramena. Raširimo dlanove, sa kažiprstima paralelnim / blago okrenutim, a prstima okrenutim nadole. Izdahnite i podignite kolena od poda. držite kolena blago savijena i pete od poda. Povlačimo repnu kost sa zadnje strane karlice i lagano je pritisnemo na pubis. Ulažući napor, podižemo zadnjicu prema gore i sa unutrašnje strane članaka povlačimo unutrašnju površinu nogu prema preponama. Uz izdisaj pomeramo podignute kukove unazad i ispružimo pete nadole (prema podu). Ispravljamo se, ali ne zatvaramo kolena. Lagano okrenite gornji deo butine prema unutra. Kompresujemo prednji deo karlice. Pritisnite osnove kažiprsta u pod. Odavde podižemo ruke od zglobova do vrha ramena. Naslonimo lopatice na leđa, sada ih širimo i povlačimo prema repnoj kosti. Glava je između podlaktica i ne visi.

Vežba, Vezbanje, Devojka
foto: Shutterstock

5. Poza glave na kolenu

Vežbanje smanjuje broj otkucaja srca i smiruje disanje. Normalizuje krvni pritisak, ublažava simptome astme i optimizuje varenje.

Sedenje sa ispruženim nogama. Savijte levu nogu, povlačeći taban ka gornjoj unutrašnjem delu desne butine. Levo koleno je na podu. Stavljamo ruke na desnu nogu. Udahnite i okrenite se ka ispruženoj nozi. Izdahnite i savijte se napred. Disanje je duboko i glatko (5 udisaja). Izlazimo iz poze, udišući nazad. Isto radimo i na drugoj strani.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs