ČUVENI KRISTIJAN DIOR OVO NIJE PODNOSIO KOD ŽENA: Smatrao je da nikako ne mogu biti dame ukoliko rade sledeće 4 STVARI

Diorova posvećenost eleganciji, sofisticiranosti i luksuzu i dalje inspiriše dizajnere i zaljubljenike u modu širom sveta.

Moda
08:07h Autor:
ČUVENI KRISTIJAN DIOR OVO NIJE PODNOSIO KOD ŽENA: Smatrao je da nikako ne mogu biti dame ukoliko rade sledeće 4 STVARI
Foto: mediadrumimages/TopFoto / Media Drum World / Profimedia

Kristijan Dior, francuski modni dizajner, poznat je kao jedan od najuticajnijih figura u svetu mode 20. veka. Dior je stekao svetsku slavu svojom revolucionarnom modnom kućom, koja je postala sinonim za luksuz, eleganciju i prefinjenost.

Diorova karijera u modnoj industriji započela je kasno, tek u njegovim četrdesetim godinama. Nakon što je radio kao ilustrator za modne magazine, Dior je otvorio sopstvenu modnu kuću 1946. godine, predstavljajući svoju prvu kolekciju koja je odmah privukla pažnju javnosti.

Najpoznatiji i najuticajniji Diorov doprinos modi bio je njegov "New Look" koji je predstavio 1947. godine. Postao je simbol obnove i glamura nakon ratnih godina i postavio je temelje za Diorovu dominaciju tokom 1950-ih.

Kristijan Dior
foto: Profimedia

Tokom svoje karijere, Dior je proširio svoj brend na različite segmente mode, uključujući parfeme, kozmetiku, nakit i modne dodatke. Njegova modna kuća postala je simbol luksuza i prestiža, privlačeći klijente širom sveta.

Nažalost, Diorova karijera prekinuta je njegovom iznenadnom smrću 1957. godine u svojoj 52. godini života. Međutim, njegovo nasleđe i dalje živi kroz modnu kuću koju je osnovao, koja i danas ostaje jedna od najprestižnijih i najuticajnijih u svetu mode.

A ove 4 stvari kod žena Dior nije mogao da podnese:

1. Prljava kosa

Poput Koko Šanel, i Kristijan Dior je smatrao da je najgore što žena može učiniti je da izađe iz kuće sa prljavom kosom. Dior je verovao da se za ženu ne može reći da je negovana, ako dozvoli sebi da se u javnosti pojavi sa prljavom kosom.

Kristijan Dior
foto: mediadrumimages/TopFoto / Media Drum World / Profimedia

Čista kosa je jedna od najjačih aduta dame.

2. Nedostatak ženstvenosti

-Ako žena nije ženstvena onda se ne može smatrati damom. Ako ona negira svoju ženstvenost i ne naglašava je, onda ona i nije žena - smatrao je Dior.

Prema Dioru, ženstvene nisu samo cipele sa potpeticama i haljine, već i ponašanje, maniri, komunikacija sa drugim ljudima.

Kristijan Dior
foto: Profimedia

3. Odabir odeće koja ne odgovara građi

Dior je smatrao da pravilna nega tela zahteva i odabir odeće koja odgovara našem telu i karakteru.

- Negovana žena je ona koja nosi odeću koja odgovara njenoj figuri, te koja je umereno naglašava - izjavio je jednom Dior.

4. Pogrešan izbor cipela

- Pravi dokaz elegancije jedne dame se nalazi na njenim nogama - bio je jasan Kristijan Dior.

On je smatrao da su ženske cipele neophodan atribut ženstvenosti. Negovane žene ne mogu izaći iz kuće sa cipelama koje nisu ženstvene. Kristijan Dion nije podnosio patike na ženskim nogama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs