BILA SAM SEBIČNA I GLUPA ŠTO SAM RODILA DETE U 41. GODINI: Mislila sam da se OVO neće desiti, za dlaku sam izbegla UŽAS

Voditeljka Rejčer Buren iskreno do srži progovorila o trudnoći četrdesetim i sve šokirala priznanjem

Porodica
13:32h Autor:
BILA SAM SEBIČNA I GLUPA ŠTO SAM RODILA DETE U 41. GODINI: Mislila sam da se OVO neće desiti, za dlaku sam izbegla UŽAS
Rejčer Burden, Foto: Danny Lawson / PA Images / Profimedia

Voditeljka BBC 5 Live i BBC Breakfast Rejčer Burden (49) smatra da je bila vrlo sebično sa njene strane što je odlučila da postane mama po četrvi put i to u 41. godini. Naime, kako ističe zajedno sa suprugom, kolegom novinarom Lukom Mendamom, postupila je nepromišljeno.

- Imala sam tri vrlo jednostavne trudnoće i napravila sam užasno nepromišljenju pretpostavku da će i četvrta biti ista takva, ne računajući koliko godina imam - rekla je Rejčel i dodala:

- Došao sam iz velike porodice – zaista sam želela da i moja bude takva, jer nema ničeg lepšeg. Imala sam onaj trenutak kada smo Luk i ja ispratili treće dete u školu, sedeli smo sami za stolom i pomislili: "O, ovo je tako dosadno".

Rejčel Burden
foto: Printscreen Instagram / rachelburden_radio

Kada je ostala u drugom stanju četvrti put, dugo vremena je ubeđivala supruga da će biti sve u redu.

- Tada sam imala 40 ili 41 godinu i zatrudnela sam, i na neki način rekla mu: „Biće u redu, jedva ćeš to i primetiti“. Kako je trudnoća odmicala, nadimala sam se mnogo. Moja mama mi je govorila: "Nešto nije u redu sa ovim", a ja nisam htela to da priznam - objašnjava voditeljka.

Kada je otišla na bolnički pregled ispostavilo se da Rejčel ima sve znake preeklampsije – stanja koja izazivaju visok krvni pritisak tokom trudnoće i mogu biti opasna ako se ne leče na vreme.

Rejčel Burden
foto: Printscreen Instagram / rachelburden_radio

Nakon samo 36 sati od postavljanja dijagnoze rodila je bebu Henrija 2016. godine u 31. nedelji trudnoće.

- Bila sam neverovatno srećna, jer je on bio veoma mala, ali, zapravo, zdrava beba. Svako ko je imao malu bebu, znaće da je njihova koža tako tanka i krhka – još uvek bi trebalo da su u vama. Ali imali smo sjajnu negu i trebalo mu je osam nedelja da izađe iz bolnice, da se nahrani i naraste, i da dođe do veličine koju je trebalo da bude, kao kod veličine novorođenčeta - ispričala je gostujući u podkastu.

Rejčel Burden
foto: Printscreen Instagram / rachelburden_radio

Stručnjaci ističu da trudnoće kod žena koje su starije od 40 godina nose veći rizik od komplikacija kao što su preeklampsija, kao i hipertenzija i dijabetes. Ali, statistički podaci pokazuju da se dame sve kasnije odlučuju da postanu majke.

Prema Zavodu za nacionalnu statistiku, prvi put u 2015. godini se desilo da je broj trudnica u četrdesetim veći od onih u dvadesetim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs