Isprobajte ih već od sutra

10 načina da sagorite 100 kalorija dnevno: Penjanje uz stepenice, glasno smejanje, osam sati sna

Svakodnevne aktivnosti mogu da vam pomogu da sagorite suvišne kalorije, a pritom ćete se dobro zabaviti uz, naprimer, omiljenu muziku dok sređujete kuću, jer je velika verovatnoća da je nećete samo slušati već i đuskati uz dobre ritmove
Lepi & Zdravi
18:08h Autor:
10 načina da sagorite 100 kalorija dnevno: Penjanje uz stepenice, glasno smejanje, osam sati sna
Foto: Shutterstok

Kada pomislimo na mršavljenje, obično nam prvo na pamet padaju mukotrpne dijete i naporno vežbanje, ali čak i svakodnevne aktivnosti mogu da vam sagore do 100 kalorija, bez da se previše trudite.

1. Zvakanje žvake

Ima nekoliko dobrih razloga da žvaćete žvaku! Osim što će vam dah biti svežiji, žvakaća guma će vam sagoreti 11 kalorija svakih 12 minuta. Vodite računa da izaberete žvake bez šećera i uživajte u žvakanju i mršavljenju!

2. Blaga šetnja pre doručka

Ustali ste i dan je sunčan i lep? Umesto što ćete odmah početi da pripremate doručak, evo šta možete da uradite za svoje telo! Prošetajte do prodavnice ili po komšiluku. Ukoliko se spremate za posao, prošetajte do pekare ili prodavnice, kupite sebi doručak, a kasnije ga pojedite. Šetnja pre doručka ubrzava metabolizam i sagoreva kalorije od prethodnog dana, a odlično utiče i na raspoloženje.

Kako da unosite skoro 100 kalorija manje po obroku saznajte OVDE.

3. Penjanje uz stepenice

Umesto što ćete izgubiti par minuta čekajući na lift, isprobajte svoje fizičke sposobnosti. Hodanje uz stepenice sagoreva 7 do 10 kalorija u minuti. Ukoliko često upražnjavate ovu aktivnost, zategnute noge i bolja kondicija su zagarantovani.

4. Glasno smejanje

Nebitno da li smejete sa drugaricama, decom, voljenom osobom ili filmu, glasni smeh je odličan za telo i um! Odrasla osoba sagori skoro 2 kalorije po minutu smejanja. Smejte se svaki dan, svaki minut ili sat i ne brinite se za kilograme!

5. Uređivanje bašte

Osim što ćete imati vrt iz snova imaćete i liniju na kojoj mogu da vam zavide! Sređivanje bašte, sađenje cveća i ostali baštovanski poslovi sagore oko 113 kalorija u 25 minuta. Dobar razlog da već ovog popodneva pogledate da li nešto možete da učinite za svoje biljke i vrt!

OVDE saznajte kako da unosite 500 kalorija manje dnevno.

6. Stajanje

Možda deluje neudobno i nerealno da neprestano stojite dok radite, ali razmislite bar o povremenom stajanju dok ste na radnom mestu. Stajanje sagori 33 odsto više kalorija nego sedenje, zato sledeći put kad čekate kod doktora ili se vozite par stanica autobusom nemojte gledati na prvu slobodnu stolicu, već se čvrsto uhvatite za šipku i ostanite da stojite!

7. Slušanje muzike

Sledeći put kad budete sređivali kuću, brisali prašinu i slično, pustite omiljenu muziku. Pitate se zašto je ovo dobro i važno, evo odgovora: dok slušate omiljenu pesmu velika je verovatnoća da je nećete samo slušati već i đuskati uz dobre ritmove! Pomeranje tela znači manje kalorija i kilograma!

8. Meditiranje

Ne podrazumeva samo fizička aktivnost manje kilograma. Ukoliko želite da na lakši i mirniji način sagorite kalorije, evo odličnog saveta. Kratka meditacija od 8 uzdaha i izdaha pomaže da se reguliše stres i smanji kortizol. Kada se rešite stresa, hormoni će se potruditi da sagore kalorije.

9. Spremanje obroka

Sigurno vam i nije omiljena aktivnost da nakon posla spremite obrok sebi ili svojim ukućanima, ali nakon što vam budemo saopštili da seckanje i pripremanje hrane sagori 102 kalorije za 25 minuta možda ćete se predomisliti. Dodatni bonus i manje kalorija će biti ako u toku pripreme prošetate do prodavnice po još neki od potrebnih sastojaka.

Koji je doručak idealan za početak dana saznajte OVDE.

10. Osam sati sna

Kada se dovoljno i lepo naspavate, nivo grelina, hormon koji stimuliše glad je nizak što znači da ćete tog dana jesti manje. Naučnici su pronašli da se osobe koje spavaju manje od šest sati goje za čak 50 odsto više od osoba koje su spavale 8 sati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs