KLJUČNIH 5 VITAMINA KOJE JE PREPORUČLJIVO UNOSITI TOKOM ZIME: Jačaju imunitet i popravljaju raspoloženje

Ključni vitamini koje je poželjeno uzimati tokom zimskih meseci.

Lepi & Zdravi
14:47h Autor:
KLJUČNIH 5 VITAMINA KOJE JE PREPORUČLJIVO UNOSITI TOKOM ZIME: Jačaju imunitet i popravljaju raspoloženje
5 Vitamina koje treba unositi tokom zime, Foto: Shutterstock

Tokom zimskih meseci, kada je imunološki sistem često izložen većim izazovima zbog hladnog vremena i sezonskih prehlada, posebno je važno održavati dobar nivo vitamina i minerala zarad podrške zdravlju.

Ukoliko ste tokom zimskih meseci loše volje i raspoloženja, umorni, razdražljivi i teško vam je da ustanete ujutru, možda imate takozvani sezonski afektivni poremećaj. Ali, bez brige jer fizička aktivnost, kao i određeni vitamini vam mogu pomoći u ovome.

Kao neki od načina za suzbijanje ovih simptoma, preporučuju se i specifični vitamini, prenosi Danas.rs

Vitamini, žena
foto: Shutterstock

1. Za malaksalost i umor - magnezijum

Magnezijum pomaže u proizvodnji primarne energije u našim ćelijama i ključan je za energetski metabolizam. Osim toga, nedovoljna količina magnezijuma može pogoršati osećaj umora.

2. Da biste povećali energiju - vitamin B12

Njegovo uzimanje može vam pomoći da povećate nivo energije, ostavljajući vam osećaj revitalizacije. Takođe podržava naš nervni i probavni sistem, a istovremeno održava naše krvne ćelije zdravim.

Ako vam nedostaje B12, možete osetiti simptome kao što su umor, osećaj slabosti, kratak dah i glavobolja. Vitamin B12 se takođe prirodno može naći u mesu, ribi, jajima i mlečnim proizvodima.

Žena, Žene, Devojka, Devojke
foto: Shutterstock

3. Za jačanje imuniteta - vitamin c

Naravno, sa hladnijim mesecima dolaze i sezonske bolesti kao što su prehlada i grip. Vitamin C je neophodan tokom ovih meseci za održavanje imunog sistema, kao i za sprečavanje i ublažavanje upale.

4. Za poboljšanje raspoloženja - omega 3

Može pozitivno uticati na raspoloženje a obično se nalazi u morskim plodovima, orašastim plodovima i semenkama, što su sve namirnice koje manje konzumiramo u hladnijim mesecima zbog sezonskih promena i dostupnosti ribe.

Međutim, važno je napomenuti da naša tela ne mogu prirodno da proizvode omega 3 na način na koji to mogu za druge vitamine, pa je uzimanje suplemenata, posebno u ovo doba godine, ključno.

Devojke, Žene
foto: Shutterstock

5. Poboljšajte svoje zdravlje - vitaminom D

Vitamin D je ‘vitamin sunca’ i dobijamo ga mnogo više prirodno od sunčeve svetlosti tokom toplijih meseci. Naravno, tokom jeseni i zime vidimo mnogo manje sunčeve svetlosti i, kao rezultat, rizikujemo od nedostatka vitamina D.

Ne samo da je vitalan za naše zdravlje, vitamin D je takođe neophodan za održavanje normalne funkcije imunog sistema i nivoa kalcijuma u ​​krvi. Ovo je važno za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića.

Zdravlje, Voće
foto: Shutterstock

Pre nego što počnete da uzimati dodatke ishrani u vidu vitamina, preporučuje se da se posavetujete sa zdravstvenim stručnjakom kako biste utvrdili svoje individualne potrebe.

Ishrana bogata raznovrsnim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i izvorima proteina takođe je ključna za održavanje opšteg zdravlja tokom zimskih meseci.

(Stil/Danas)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs