9 STVARI KOJE NIKAKO NE BISTE SMELI DA DRŽITE U KOLIMA TOKOM ZIME: Mogu napraviti veliku štetu usled niskih temperatura

Stvari koje nikako ne biste smeli da držite u svom automobilu tokom niskih zimskih temperatura.

Lifestyle
14:08h Autor:
9 STVARI KOJE NIKAKO NE BISTE SMELI DA DRŽITE U KOLIMA TOKOM ZIME: Mogu napraviti veliku štetu usled niskih temperatura
Šta ne treba držati u kolima tokom zime?, Foto: Shutterstock

Tokom zime, postoje proizvodi i stvari koje nije preporučljivo ostavljati u automobilu iz različitih razloga. Zbog veoma niskih temperatura mogu se oštetiti, postati neupotrebljivi ali čak i napraviti haos u kolima.

Zbog toga su stručnjaci za automobilizam iz CarMoneya otkrili stvari koje zimi nikako ne smete ostavljati u automobilu, prenosi N1.rs

Evo nekih od primera:

Automobil, Led, Zaleđen automobil, Sneg, Zima
foto: Profimedia

1. Lekovi

Dosta ljudi ostavlja svoje lekove u automobilu kao podsetnik da ih ponesu ili popiju tokom dana, ali ostavljanje lekova u automobilu preko noći tokom zime može umanjiti njihovu učinkovitost.

Tvrde tablete i kapsule bi trebalo da budu najmanje oštećene, ali tečnosti i lekovi za injekcije mogu doživeti promene s niskim temperaturama. Uvek čuvajte svoje lekove na sobnoj temperaturi kako bi zadržali svoja svojstva.

2. Naočare

Ostavite li svoje naočare za čitanje ili čak za sunce u automobilu tokom zimskih meseci, mogli biste otkriti da će se lako slomiti.

Ekstremno niske temperature mogu uzrokovati njihovo širenje i skupljanje, čineći pritom okvire podložnima pucanju. Ukoliko već držite naočare u automobilu, stavite ih u futrolu.

3. Baterije

Ukoliko ste u iskušenju da ostavite paket baterija u automobilu “za slučaj da vam zatreba”, razmislite ponovo.

Vaše baterije će pre ostati bez energije zbog niske temperature koja utiče na elektrohemijske reakcije unutar samih baterija, a alkalne baterije mogu čak prsnuti i iscuriti.

Auto, Zima, Sneg, Snežna Oluja, Automobil
foto: Thinkstock

4. Laptopovi i telefoni

Slično razlozima zašto je ostavljanje baterija u automobilu tokom zime loša ideja, laptop i drugi elektronski uređaji proći će jednako loše jer njihove unutrašnje litijum-jonske baterije ugrožava hladno vreme.

Skupu elektroniku takođe treba iz bezbednosnih razloga izvaditi iz automobila preko noći.

5. Voda u flašama

Tečnost u bocama se može zalediti i pući pričinjavajući veliku štetu. Otvorenu bocu vode koja je ostavljena u automobilu tokom zime nije pametno piti.

Iako nije posebno štetno, ne znate koliko se mikrobakterijskih čestica nalazi u vodi koja je bila izložena različitim temperaturama.

6. Sprejevi

Možda je primamljivo držati dezodorans u pregradi za rukavice, ali aerosoli mogu postati opasni ako su izloženi ekstremnoj hladnoći.

Niska temperatura može uzrokovati destabilizaciju limenki pod pritiskom, što može dovesti do pukotina ili čak eksplozije limenke. Isto važi i za lak za kosu, boju u spreju ili WD-40.

Auto, Zima, Sneg, Snežna Oluja, Automobil
foto: Thinkstock

7. Hrana u konzervama

Niske temperature mogu naškoditi održavanju hrane svežom. Smrzavanje može prouzrokovati širenje konzervirane hrane, što dovodi do pucanja konzerve.

Ako poklopac nije slomljen, konzervu s hranom je moguće odmrznuti, ali ako izgleda ili miriše loše, nemojte je jesti.

8. Gazirana pića

Vaša omiljena limenka soka nikada ne bi smela biti ostavljena u automobilu preko noći na temperaturama ispod nule jer se može napraviti pravi nered ukoliko limenka eksplodira.

Smrznuti gazirani napitak će se proširiti dok se smrzava i stvarati pritisak na CO2 iznutra, uzrokujući eksploziju limenke.

9. Boje i lakovi

Ako planirate preuređivanje, ove zime svakako uklonite limenke boje iz automobila. Hladnoća može loše uticati na sastojke u boji, a smrzavanje, širenje, odvajanje i nakupljanje mogu je učiniti potpuno neupotrebljivom.

(Stil/N1)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs