KAKO INTIMNI ODNOSI UTIČU NA TELO NAKON 50-e? Studije su pokazale da li potreba za bliskošću nestaje u zrelim godinama

Stručnjaci tvrde da je u 50-im godinama pravo vreme za intimne odnose

Lepi & Zdravi
10:10h Autor:
KAKO INTIMNI ODNOSI UTIČU NA TELO NAKON 50-e? Studije su pokazale da li potreba za bliskošću nestaje u zrelim godinama
Intimni odnosi, Foto: Shutterstock

Ko kaže da intimni odnosi moraju završiti u 50-im? Istina je da u zreloj dobi žensko telo ulazeći u menopauzu doživljava mnoge promene, od kojih neke mogu biti manje prijatne. Ali dobra vest je da je mnogim ženama upravo menopauza bila pozitivna prekretnica u seksualnosti, piše Oprahdaily.

U nastavku pročitajte šta stručnjaci poručuju o seksu nakon pedesete i kako ga praktikovati.

žena, Starija žena, žena u 50-im
foto: Shuterstock

Intimni odnosi nakon 50-e korisni su za vas

Kvalitetna ishrana, fizička aktivnost i redovne kontrole kod lekara svakako će vam pomoći u održavanju dobrog zdravlja i postizanju dugovečnosti. Ali nikako nemojte zanemariti i prednosti seksualne aktivnosti u toj dobi. Prema dr. Justinu Lehmilleru, istraživaču na Institutu Kinsey, seks u starijoj odrasloj dobi nije dobar samo za fizičko zdravlje (to je fizička aktivnost) i psihičko zdravlje (podiže raspoloženje i smanjuje stres), već je dobar i za mozak.

"Studije su pokazale da starije osobe koje imaju više seksa imaju bolje pamćenje", kaže on. Osim toga, pokazalo se da seks pomaže i u emocionalnoj povezanosti, a ljudi koji su u emocionalnim vezama žive duže – kažu stručnjaci.

Slobodniji ste i spontaniji

Napokon se više ne morate brinuti o kontraceptivnim sredstvima i nervozno brojati dane do sledeće menstruacije. "Bez problema s menstruacijom, intimnost može biti spontanija i manje stresna", stručnjakinja za seks dr. Juliana Moris. Zato odbacite sve kalendare i izbrišite sve aplikacije za praćenje menstruacije i jednostavno se prepustite strastima. Još jedna pozitivna stvar kod seksa u pedesetoj jest oslobođenje od svih strahova koji vas mogu sputavati. Dok ste u mladosti možda bile opterećene oko svoje seksualne izvedbe, sada bolje razumete svoje telo i znate šta je najbolje za vas.

žena u 50-im
foto: Shutterstock

Vaše telo ima koristi od orgazama nakon menopauze

U menopauzi, vaše telo se suočava s gubitkom hormona estrogena koji je važan za održavanje vlažnosti vagine što može dovesti do atrofije i bolnog seksualnog odnosa, kažu stručnjaci. Ali dobra vest je da redovni seks (uključujući i masturbaciju) može pomoći u održavanju vlažnosti i gipkosti vagine – što se više seksate, to ste vlažniji. U slučaju da to ne pomaže, uvek možete koristiti i prirodni lubrikant na bazi vode.

Imaćete bolji seks ako ste u dobroj formi

"Većina nas neće moći da radi poze iz Kama Sutre sa 50 godina na način na koji bismo to mogli imati u 20-im", poručuje Antonia Hal, autorka knjige The Ultimate Guide to a Multi-Orgasmic Life. Međutim, održavanje dobre kondicije može pomoći. Tu se preporučuju kardio vežbe za postizanje izdržljivosti, ali svakako probajte i uključiti vežbe poput joge za veću fleksibilnost kako bi se sprečile moguće povrede. Hall takođe naglašava važnost izvođenja Kegelovih vežbi kako bi ojačali mišiće zdjelice. "To će vam pomoći da dođete u kontakt sa svojom seksualnom energijom i omogućit će vam intenzivnije orgazme," kaže ona. Ako to nije dobar razlog da se oznojite, šta je?

Seks, žena u 50-im
foto: Shutterstock

Vaše telo je savršeno takvo kakvo jest

S godinama, naše telo se menja i stari. Zapamtite da je to prirodno i prihvatite svoje telo onakvo kakvo jeste. Ako imate problema s tim, sertifikovana stručnjakinja za seksualnost dr. Jane Fleishman predlaže korišćenje sveća i prigušivanje svetla. "Ako vam nije ugodno skidati se pred partnerom, uđite u krevet pre njega", savetuje ona. Ali na kraju, nemojte dopustiti da vaše nesigurnosti stanu na put u užitku razmene intimnosti sa vašim partnerom.

Određeni položaji su sigurniji od drugih

Seks može biti fizički zahtevan – neki položaji mogu vam stvarati pritisak na kukovima, kolenima ili leđima. Zato Hal preporučuje da isprobate položaje koji koriste veće mišićne grupe, kao što su misionarski, položaj kašike i dogi stil. Kada pronađete favorita, "poštujte svoja ograničenja i usredsredite se na disanje", kaže ona. Što dublje dišete, dobijate više kiseonika, što znači intenzivnije orgazme. Stoga duboko udahnite i uživajte!

Stvari još uvek mogu biti uzavrele

Nikad nije kasno da sa svojim partnerom probudite strasti - postoje razni načini kako to možete ostvariti. Morris preporučuje intimnost u različito doba dana. “Probajte seks pre večere, a zatim kuvajte ili idite napolje da jedete”, kaže ona.

“To potpuno menja vibraciju obroka.” Takođe preporučuje da sa svojim partnerom napravite spisak svih seksualnih/intimnih stvari koje nikada niste radili, a hteli biste isprobati, i počnete raditi na tome. Na primer, seks igračke posebno dizajnirane za parove mogu biti odličan način za dodavanje nove dimenzije seksu, čak i sama kupovina njih može biti uzbudljiva. "Jedna od pozitivnih strana je to što znate šta volite i možete imati samopouzdanja da to iskomunicirate", kaže ona.

Stoga se nemojte stideti! Sada je vaše vreme.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs