PRIČALO SE DA JE DAMA S DVORA, A EVO KAKVA JE ZAISTA BILA KRALJICA: Imala paklenu jutarnju rutinu i sve rešavala džinom

Ljudi bliski kraljici Elizabeti II uvek su isticali da je bila vrlo jednostavna osoba, da nikako ne biste mogli ni da zamislkite koliko, bez obzora na teret titule koji je nosila decenijama na leđima.

Lepi & Zdravi
10:55h Autor:
PRIČALO SE DA JE DAMA S DVORA, A EVO KAKVA JE ZAISTA BILA KRALJICA: Imala paklenu jutarnju rutinu i sve rešavala džinom
Kakva je bila jutarnja rutina kraljice Elizabete II?, Foto: Reuters / Peter Nicholls

Elizabeta II je bila kraljica Velike Britanije čak sedam decenija, i tokom svih tih godina stekla je status omiljene bake. Iako su mnogi mislili da se iz blagog izraza lica sa osmehom krije osoba koja ima brojne zahteve i prohteve, u realnosti je bilo potpuno drugačije. Njeno ime postalo je sinonim za disciplinu, besprekorno je poštovala protokle i vodila je računa da sve konce drži u svojim rukama.

Kraljica Elizabeta II, Kraljica, Elizabeta II, Krunisanje
foto: Profimedia

Kakva je zaista kraljica Elizabeta II bila u privatnom životu?

Prva pomisao brojnom Britancima je - poslušna ćerka, suverena kraljica. Balansirala je između brojnih porodičnih zamršenih odnosa i trudila se da sve bude u najboljem redu. Uvek joj je bilo važno da porodivca bude na okupu.

Kada je imala samo 21 godinu pred čitavom nacijom je rekla: "Izjavljujem pred svima da će ceo moj život, bio on dug ili kratak, biti posvećen službi vama". Tako je i bilo.

Nije abdicirala jer je shvatila da je biti "kraljica" - posao za ceo život. Imala je samo 2 dana godišnje slobodno. To je bilo za Božić i Uskrs.

Kraljica Elizabeta
foto: Apthorp/Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako su izgledali njeni dani?

Njen dan je neretko bio ispaniran do najsitnijih detalja, ali svoju jutarnju rutinu gotovo nikad nije menjala.

Svako jutro u 8h, sobarica lagano kuca na kraljičina vrata, ulazi, a zatim stavlja poslužavnik na bočni sto pored kreveta. Zatim otvara zavese i uključiti radio i podesiti ga na BBC Radio Four. Prema kraljevskim izvorima, ona je bila veliki obožavatelj Džona Hamfrisa i slušala je njegovu emisiju svakog jutra pre nego što je otišao u penziju 2019.

Kraljičina jutarnja rutina je toliko bila specifična, da dok ona pije svoju prvu šoljicu čaja, njena sluškinja je počinjala da organizuje kupanje.

Kraljica Elizabeta, Peni Knečbul
foto: Profimedia

Kupka je morala da bude određene temperature i svima je naređeno da se testira drvenim termometrom, tako da ne bude prevruće. Kraljevsko osoblje koje je radilo u palati nekoliko decenija potvrdilo je da Njeno Visočanstvo nije volelo da voda bude dublja od 17 centimetara.

Dok bi kraljica Elizabeta u kupatilu, njena komoda Anđela Keli bi pripremala odeću za taj dan u svlačionici koja je odmah pored. Ova svlačionica je posebno spektakularna jer ima ogledala od poda do plafona, tako da je kraljica mogla da proceni svaki ugao svoje odeće. Za svaki kraljevski aganžman je imala posebnu odevnu kombinaciju.

Šta je doručkovala?

Doručak je bio skroman: žitarice (koje je jela iz plastične činije), parče tosta, sloj oksfordske marmelade.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Posao je počinjala u 10h

Tada se pojavljivala njena privatna sekretarica, zajedno bi pregledale državna dokumenta i obaveze. Ako bi bi bio dan za prijem ambasadora ili investitora, dobro bi proučavala taj materijal za brifing.

U jedan sat, pre laganog ručka (nije bila izbirljiva oko hrane), počastila bi se — do svoje 96. godine, kada je po savetu lekara odustala od alkohola — sa džinom.

U 14.30 časova prošetala bi korgija. U pet bi popila čaj. U šest, poslužavnik sa pićem bi ponovo bio pred kraljicom. U 20.15 bilo je vreme za večeru.

Nekih dana, kraljica i princ Filip bi zajedno jeli - ali nikako svaki dan. Njihovi interesi i obaveze često su ih vodili u različitim pravcima.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Večera u samoći

Mnogo pre smrti princa Filipa, kraljica se navikla na večere u samoći. Gledala je televiziju, rešavala ukrštene reči, davala je korgijima kasnu večeru. Telefonirala bi svom menadžeru.

Prema Sonji Beri, možda njenoj najbližoj prijateljici iz detinjstva, kraljica "nikada ne bi izabrala da bude kraljica. Radije bi živela na selu sa konjima i psima i bila normalna domaćica."

Dobra šala

Kraljica je bila neko ko nije podnosio psovke, ali je obožavala dobru šalu.

1 / 10 Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Kada se pojavila na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, rame uz rame sa Danijelom Krejgom svu su zanemeli. Kraljica je lagano, bez ponavljanja odigrala svoju ulogu. Zanimljivo je da niko od kraljevske porodice nije znao da će se na ovaj način pojaviti na otvaranju Olimpijade.

Tražila je ono najbolje u ljudima i nadala se najboljem od njih i za njih. Uvek je bila tu da pomogne svojim bližnjima, ali nije volela da im se meša u život. I kada je smatrala da je nekad bilo potrebno, uvek je oklevala po tom pitanju.

Prijatelji je pamte kao osobu koja je u mlađim danima sedela opušteno na sofi do kasno u noć, pričajući i uživajući. Ali čak i bliskim ljudima nije bilo lako da se prema njoj ponašaju kao da je obična žena, jer ona je bila kraljica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs