SARA FERGUSON

PRINCEZA PRELJUBNICA I PRINC OPTUŽEN ZA PEDOFILIJU 27 GODINA NAKON RAZVODA ŽIVE ZAJEDNO: Najbizarniji kraljevski par

Malo je prijatelja kojima se vojvoda od Jorka može obratiti za podršku dok se bori da spase ono što je ostalo od njegove reputacije, i kod kuće, gde je postao nebitan čak i među nekim drugim članovima kraljevske porodice.

Vip priča
Autor:
PRINCEZA PRELJUBNICA I PRINC OPTUŽEN ZA PEDOFILIJU 27 GODINA NAKON RAZVODA ŽIVE ZAJEDNO: Najbizarniji kraljevski par
Sara Ferguson i princ Endrju, Foto: DAVID GILES / AFP / Profimedia

Ipak, jedna figura ostaje nepokolebljiva tokom prinčevog naizgled nemilosrdnog pada - njegova bivša supruga Sara, koja je uporno bila iskrena u svojoj podršci čoveku od koga se razvela pre 27 godina, ali koja ga i dalje opisuje kao "ljubav mog života".

Poslednjih nekoliko meseci vojvotkinja od Jorka (kako se i dalje naziva) bila je posebno aktivna u odbrani Endrjua kroz niz medijskih istupa, izjavljujući da je on, jednostavno, „divan čovek“.

Sara Ferguson
foto: Profimedia

Ona tvrdi da je vojvoda bio žrtva "pogrešne percepcije" u besu zbog njegovog prijateljstva sa pedofilom Džefrijem Epštajnom i njegove naknadne pravne bitke sa Virdžinijom Džufri (koja navodi da je bila primorana da ima seks sa njim kada je imala 17 godina, tvrdnje koje je Endrju uvek odlučno poricao, a kojima je Epštajn trgovao).

„Uvek stojim uz Endrjua“, rekla je ona u jednoj italijanskoj emisiji, dodajući da je najsrećniji dan njenog života bio dan njenog venčanja 1986. „kada sam se udala za Endrjua."

Njihova nekonvencionalna veza se sada razvila u ono što Sara (63) opisuje kao "najsrećniji razvedeni par koji poznajemo", pri čemu se čini da sada provode više vremena zajedno nego tokom deset godina koliko su bili u braku (kada je Endrju često bio u pomorskoj službi).

Oni i dalje dele dom, žive u Rojal Lodžu u Vindzorskom Grejt Parku, bivšoj rezidenciji Kraljice Majke sa deset spavaćih soba, iako bi ovaj udoban aranžman uskoro mogao da dođe do kraja kao deo projektovane rekonstrukcije kraljevskih rezidencija od strane kralja Čarlsa.

Princ Endru, Sara Ferguson
foto: Profimedia

A par redovno ide na odmor zajedno sa svojim ćerkama Beatris i Judžin, što dovodi do sporadičnih spekulacija da, s obzirom na to da ni Sara ni Endrju nisu kasnije pronašli veliku romansu, uvek postoji mogućnost da se jednog dana ponovo venčaju. Ove glasine su dobile veći zamah nakon smrti Endrjuovog razdražljivog oca, princa Filipa, koji je u poznim godinama odbijao da se suoči čak i da je bude u istoj prostoriji sa Sarom.

Filip je odbio da promeni svoje loše mišljenje o Sari Ferguson od njenog prestupa 1992. godine kada joj je finansijski savetnik Džon Brajan sisao prste na nogama (fotografije su se pojavile na naslovnoj strani nedeljnog tabloida dok je vojvotkinja boravila u Balmoralu, iskustvo koje je Sara kasnije opisala kao "neugodan trenutak".)

Princ Endru, Sara Ferguson
foto: Profimedia

Ona i Endru su se razdvojili te godine i razveli 1996. godine. Upitana direktno u emisiji "Opuštene žene" na ITV-u da li je moguće ponovno rasplamsavanje romanse, Sara je negirala. „Oh, bože“, odgovorila je voditeljima emisije.

„Razvedeni smo jedno od drugog, a ne jedno od drugog. Mi smo suroditelji koji podržavamo jedni druge i verujemo da je porodica sve. Ponosan sam na posao koji smo zajedno uradili u vaspitanju naše dece i održavanju jake porodične jedinice. Naše reči su komunikacija, kompromis i saosećanje," rekao je Endrju u jednom intervjuu.

Reč je o neortodoksnom aranžmanu, za koji kraljevska autorka Peni Džunor kaže: „Izgleda krajnje bizarno, i ko zna kakav je njihov odnos zapravo. Sara nije samo ćutke stajala pored njega, ona zapravo govori u njegovu korist."

Sara Ferguson
foto: Profimedia

Zaista, Endru se u velikoj meri oslanja na Sarinu podršku. „Osim tri preostala člana osoblja u Rojal Lodžu, ona je često jedina osoba koja razume njegovu nevolju i kojoj može da se izjada“, dodaje jedan bivši zaposleni iz njihove palate.

„Kada je Sara odsutna, kod njega retko ko dolazi – vojvoda nema puno prijatelja koji mu danas daju podršku – i često je njegov jedini kontakt sa advokatima koji vode postupke u Sjedinjenim Državama.“ Endru se sada čini kao izolovana figura, koja često ima poteškoća čak i da pronađe partnera za golf, koji obožava.

„Ovih dana izgleda tužno i usamljeno“, dodaje Peni Džunor. „Vidimo ga kako jaše, ali uvek sam. Najviše mi je žao ćerki koje su uvučene u sve ovo. Mora da im je zaista teško.' Osim svoje samoproglašene želje da "uvek bude tu" da pruži stalnu emocionalnu podršku svom opkoljenom princu, Sara je nedavno dodala još jedan razlog zašto deli dom sa Endrjuom, u vidu obećanja koje je dala njegovoj pokojnoj majci - kraljici Elizabeti.

Princ Endrju, Sara Ferguson
foto: Reuters/Toby Melville

Otkrivajući razgovor za koji tvrdi da je vodila sa suverenom neposredno pre njene smrti, Sara je rekla: „Njen jadni sin prolazi kroz tako burno vreme i mislim da je kraljica osetila veliko olakšanje što sam mogla da joj pomognem sa njim, pa smo se tada još više zbližile ."

Dokaz da su njih dve bile bliske do poslednjeg dana je i taj što je kraljica naredila da nakon njene smrti njena dva omiljena korgija, Sendi i Muik, budu predati na brigu Endrjuu i Sari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs