muhamed al fajed

ŽELEO DA BUDE DEO VISOKOG BRITANSKOG DRUŠTVA, PA DOŽIVEO NAJGORU TRAGEDIJU: Ko je bio najpoznatiji egipatski milijarder?

Egipatski milijarder Muhames Al-Fajed bio je očaran britanskom kraljevskom porodicom još od kako je bio mladić, a preko bogatstva i princeze Dajane pošlo mu je za rukom da postane na neki način i deo nje.

Celebrities
Autor:
ŽELEO DA BUDE DEO VISOKOG BRITANSKOG DRUŠTVA, PA DOŽIVEO NAJGORU TRAGEDIJU: Ko je bio najpoznatiji egipatski milijarder?
MUHAMED AL FAJED, Foto: SHAUN CURRY / AFP / Profimedia

Pokojna princeza Dajana i njen poslednji partner, filmski producent Dodi Al-Fajed poginulu su u ranim jutarnjim satima 31. avgusta 1997. godine nakon što se automobil kojim su putovali zabio u tunel Pont de l'Alma u Parizu. Fajed i vozač Henri Pol preminuli su na licu mesta, dok je Dajana prevezena u bolnicu i kasnije umrla od posledica povreda. Britanski telohranitelj Trevor Riz-Džouns jedini preživeli u ovoj stravičnoj nesreći o kojoj se polemiše i dan danas.

Muhamed Al Fajed
foto: Profimedia

Upravo je jedna od epizoda Netfliksove serije "Kruna" posvećena princezinom partneru Dodiju i njegovom ocu Muhamedu Al-Fajedu, kontroverznom milijarderu koji je jako želeo da uđe u najuži krug britanske više klase. Muhamed i Dajana su se brzo sprijateljili, a epizoda sugeriše da su se zbližili zbog statusa autsajdera.

Serija opisuje kako su sredstva Al-Fajeda mogla da ponude razvedenoj Dajanu potrebnu zaštitu - od privatnih telohranitelja, jahti i vila do luksuznih odmora - nakon što ju je kraljevska porodica praktično ostavila na cedilu.

Muhamed je takođe želeo da se njegov sin Dodi i Dajana povežu - Dodi je navodno bio veren s nekom drugom kada ga je otac pozvao na odmor sa Dajanom i njenim sinovima, princom Vilijamom i Harijem.

Ko je bio Muhamed Al-Fajed?

Muhamed Al Fajed
foto: Profimedia

Egipatski milijarder bio je deo londonske više klase mnogo pre nego što je upoznao princezu Dajanu. Njegova pozadina je pomalo tajanstvena. Rođen je u Aleksandriji, ali je njegov datum rođenja sporan, navodi BBC. I dok je jednom prilikom novinarima tvrdio da potiče iz duge loze bogatih uzgajivača pamuka, kasnije je rekao da mu je otac bio učitelj, piše The Independent.

Godine 1954. oženio je Samiru Khašogi, sestru trgovca oružjem iz Saudijske Arabije po imenu Adnan Khašogi. Pre nego što se par razveo, imali su jedno zajedničko dete, Emad El-Din Muhamed Abdela Mena’em Fajed, poznatijeg kao Dodi.

Dodi je pohađao prestižne škole kao što jsu vojna akademija "Sandhurst" u Ujedinjenom Kraljevstvu gde su se školovali prinčevi Vilijam i Hari. Muhamed Al-Fajed vodio je brodski posao, savetovao sultana od Bruneja i kratko je radio za rudarski konglomerat pre nego što se preselio u Englesku 1970-ih.

Kako je Muhamed Al-Fajed postao vlasnik hotela Tic u Parizu i Herodsa u Londonu?

Princeza Dajana, Dodi Fajed
foto: Profimedia

Godine 1979. Muhamed je kupio poznati hotel Ric u Parizu, a 1985. svom je posedu pridodao kultnu londonsku robnu kuću Herods. Iste godine venčao se s finskom manekenkom Heini Vaten. Zajedno su dobili četvoro dece.

Kupovia Herodsa bila je samo prva od mnogih za koje se al-Fajed nadao da će mu pomoći da kupi put u britansko visoko društvo. Radnja je predstavljala samo britanstvo, a Al-Fajed će nastaviti grabiti zgrade i institucije slične simbolične težine.

Muhamed Al Fajed
foto: Profimedia

Kasnije je kupio "Punch Magazine", fudbalski tim Fulham i konačno parišku vilu koja je nekada pripadala bivšem kralju Edvardu VIII i njegovoj ženi Volis Simpson, nakon što se Edvard odrekao priestola. Nema sumnje da se Al-Fajed nadao da će zapeti za oko kraljice tako što će kući njenog ujaka vratiti stari sjaj, piše Story.hr.

Gde je Muhamed Al-Fajed danas?

Danas Muhamed ima 94 godine i vrlo rietko se pojavljuje u javnosti. Njegovo bogatstvo je prema Forbsu procenjeno je na dve milijarde dolara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs