ESTE LODE

NAJBOGATIJA ŽENA JE SVOJU IMPERIJU IZGRADILA SAMA: Udala se za istog čoveka 2 puta, a njene REČI svako treba da čuje

Este Lode je pokrenula sopstvenu kozmetičku kompaniju 1946. godine. Njen posao, koji uključuje linije proizvoda kao što su "Estee Lauder", "MAC Cosmetics" i "Clinique", i danas stoje visoko na lestvici dama koji mogu da prište luksuzne kreme, šminku i parfeme.

Lepi & Zdravi
Autor:
NAJBOGATIJA ŽENA JE SVOJU IMPERIJU IZGRADILA SAMA: Udala se za istog čoveka 2 puta, a njene REČI svako treba da čuje
Este Lode, Foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Este Lode je bila američka kozmetičarka i poslovna direktorka koja je pokrenula kozmetičku kompaniju sa kremom za kožu koju je razvio njen ujak hemičar.

Nakon godina samostalne prodaje proizvoda, 1946. je zvanično osnovala "Estee Lauder Cosmetics Inc.".

Godine 1953. njeno ulje za lepotu podiglo je njenu kompaniju na novi nivo uspeha. Lode je bila inovativna u svojim marketinškim strategijama kao i svojim kozmetičkim proizvodima, što ju je na kraju učinilo najbogatijom ženom na svetu koja je sama napravila svoj biznis.

Este Lode
foto: Profimedia

Pionirka kozmetike "Estee Lauder" rođena je kao Džozefina Ester Mentcer u Kvinsu, Njujork. Njen datum rođenja se obično navodi kao 1. jul 1908., ali postoje spekulacije da je zapravo rođena dve godine ranije, 1906.

Poticala je iz porodice jevrejskih imigranata — majka joj je bila Mađarica, a otac Čeh. Lode je pokazala interesovanje za lepotu još u ranoj mladosti. Volela je da češlja majčinu dugu kosu i nanosi kreme na lice.

Preko svog ujaka, hemičara, Lode je kasnije naučila kako da pravi sopstvene kreme za lepotu. Bila je samo tinejdžerka kada je počela da prodaje svoje proizvode u lokalnim frizerskim salonima.

Este Lode
foto: Profimedia

Lode je reklamirala svoju robu kao "tegle nade" i čak je davala besplatne uzorke. Godine 1930. udala se za Džozefa H. Lautera (kasnije Laudera), biznismena u industriji odeće. Par je 1933. godine dočekao svoje prvo dete, sina Leonarda. Ne dopuštajući da je majčinstvo uspori, Lode je nastavila da razvija svoj posao lepote. Od svog muža se razvela 1939. godine, ali se par ponovo venčao tri godine kasnije.

Godine 1944. Este je rodila drugog sina, Ronalda.

Nakon godina vođenja svog kozmetičkog posla, Lode je to ozvaničila 1946. osnivanjem korporacije koja i danas nosi njeno ime.

Ona i njen muž su tada bili čitava kompanija, a nudili su samo nekoliko proizvoda. Takođe su pravili ove proizvode koristeći kuhinju nekadašnjeg restorana. Sledeće godine, Lode je napravila proboj u karijeri. Dobila je svoju prvu porudžbinu u robnoj kući za svoju kozmetiku.

Este Lode
foto: Profimedia

"Saks Fifth Avenue" naručila je 800 dolara u proizvodima, koji su rasprodati za samo dva dana. Lode je takođe započela praksu davanja besplatnog poklona sa marketinškom strategijom kupovine otprilike u to vreme.

Godine 1953. Este je lansirala svoj proizvod "Youth Dev". Ovo ulje za kupanje su kasnije napravili i kao parfem i brzo je postalo veliki hit kod dama.

Posao je nastavio da napreduje tokom naredne decenije sa svojim širenjem na prekookeanska tržišta i lansiranjem muške linije proizvoda "Aramis" i brenda "Clinique".

Kao rezultat njene intenzivne težnje i ambicije, Lode je postala jedna od najbogatijih žena na svetu. Uživala je u elitnim društvenim krugovima, posećujući zabave koje su organizovale osobe poput Nensi Regan. Lode je takođe uživala u prisnim odnosima sa kraljevskim ličnostima kao što su Volis Simpson, vojvotkinja od Vindzora, i glumica Grejs Keli, takođe poznata kao princeza Grejs od Monaka.

Godine 1973. Lode je smanjila svoju ulogu u svakodnevnim operacijama kompanije. Podnela je ostavku na mesto predsednika, ali je ostala kao predsednik odbora kompanije.

Njen najstariji sin Leonard preuzeo je vođenje porodičnog biznisa.

Este je pretrpela užasan gubitak 1983. godine kada joj je umro voljeni muž - Džozef. U njegovu čast osnovala je Institut za menadžment i međunarodne studije "Joseph H. Lauder" na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Lode je podelila svoj put do visokog statusa i bogatstva u svojoj autobiografiji "Estee: A Success Story" iz 1985. godine.

Decenijama u privatnom vlasništvu, njena kompanija je izašla na berzu 1995. godine. U to vreme, posao je bio procenjen na oko 2 milijarde dolara.

U svom kasnijem životu, Este je posvetila mnogo svog vremena svojim filantropskim naporima.

Umrla je u Njujorku 24. aprila 2004. godine.

Kompanija koju je izgradila i dalje je u vlasništvu porodice. Njen najstariji sin Leonard je predsednik emeritus "Estee Lauder Companies", njen mlađi sin Ronald je predsednik kompanije "Clinique Laboratories, LLC", a njen unuk Vilijam Lode je izvršni predsednik "Estee Lauder Companies".

Život Estee Lauder služi kao vredna lekcija za sve nas: ako imate viziju i vidite je do kraja, predodređen vam je uspeh.

Izabrali smo šest najboljih citata preminule kozmetičke legende. Ove reči mudrosti predstavljaju temelje imperije lepote koja je bila jaka više od 60 godina.

"Ako ne prodajete, nije proizvod pogrešan, nego vi."

"Dodirni lice. Dodirni ruku. Reci: "Ovo je za tebe, ovo želim da nosiš'."

"Kada prestanete da pričate, izgubili ste svoju mušteriju. Kada okrenete leđa, izgubili ste osobu."

"Nađite slatku osobu. Zaboravite bogate."

„Nisam stigao ovde želeći ili nadajući se tome, već radeći za to."

„Ako stavite proizvod u ruke kupca, on će govoriti sam za sebe."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs