Pravi savet

DEJVID AGUS (56), NAJPLAĆENIJI DOKTOR HOLIVUDA: Ako hoćete da budete zdravi i mladoliki, poštujte ovih 18 pravila!

Lekar i promotor zdravog života Dejvid Agus (56) postao je najplaćeniji lekar u Silicijumskoj dolini.

Lepi & Zdravi
17:00h Autor:
DEJVID AGUS (56), NAJPLAĆENIJI DOKTOR HOLIVUDA: Ako hoćete da budete zdravi i mladoliki, poštujte ovih 18 pravila!
Foto: Profimedia

Dejvid Agus je izuzetno cenjen i poštovan dokotr u Holivudu, a samim tim i u Americi. Dugo je lečio Stiva Džobsa, ali nije mogao da ga izleči jer je Džobs odbijao da operativno izvadi rak iz tela.

Dejvid Agus ima svoju listu pravila za život bez bolesti:

1. Kofein

Prvo, morate ga dobiti samo od prirodnih proizvoda - celo zrno kafe i celih listova čaja. Drugo, ne biste trebali piti kafu ili čaj više od jedan ili dva puta dnevno. Međutim, potpuno odbacivanje ovog stimulansa više šteti nego što koristi: kofein je odličan stimulans za nervni sistem, što je izuzetno korisno u malim dozama, tvrdi Agus.

2. Osmehnite se.

Osmeh sam po sebi, čak i nevoljan, tera mozak da oslobodi endorfin i serotonin - hormoni koji su najbolji "ublaživač bolova" tokom stresa.

3. Ne iscrpljujte se zamornim treninzima u teretani nekoliko puta nedeljno.

Ključ dobrog zdravlja je svakodnevno davanje telu 15 minuta jakog opterećenja, što bi podizalo puls za oko 50% uobičajenog ritma. Duga šetnja stepenicama do poslednjeg sprata kancelarije je najbolja vežba.

4. Pazite na puls, motoričku aktivnost, pritisak.

5. Riblji dani. Treba da jedete najmanje tri obroka nedeljno koji uključuju jela od ribe. Da biste pomogli svom srcu i mozgu, bolje je odabrati crvenu ribu - losos ili pastrmku.

6. Uz večeru popijte čašu crnog vina. Ovo je dobra prevencija bolesti srca i krvnih sudova.

7. Uzmite magnezijum i riblje ulje, koje vas za nekoliko godina mogu spasiti od moždanog i srčanog udara. Nadgledajte broj trombocita u krvi - ne dozvolite da se krv zgusne.

8. Obavezno doručkujte.

9. Važno je često menjati posteljinu u krevetu.

10. Nosite samo udobne cipele. Najbolje što sebi možete priuštiti.

11. Šetajte 1 do 3 km dnevno.

12. Pijte zelene smutije i ostale smutije kako biste se napunili vitaminima.

13. Jedite pravu hranu: meso, ali ne kobasice, ribu, ali ne i konzerviranu hranu, povrće- ali ne i kupljene salate. Što je proizvod manje obrađen, to je korisniji za telo.

14. Ne kupujte sokove u tetrapaku (misli se na veštačke sokove).

15. Budite pozitivni. Stvarno funkcioniše.

16. Čuvajte se opekotina od sunca. Šteta po zdravlje od njih obično nije odmah vidljiva.

17. Izbegavajte izlaganje rendgenskim zracima. Naročito na aerodromima.

18. Molite se. Čak i na poslu.

Dejvid Agus, lični lekar poznatog računarskog genija Stiva Džobsa, napisao je knjigu „Pravila za zdrav i dug život“, koja je postala bestseler Njujork tajmsa u Americi. Prava za prevod su kupljena u 20 zemalja sveta. Evo odlomaka iz njegove knjige:

*Stiv Džobs je, suprotno predviđanjima mnogih lekara, uspeo da živi više od sedam godina sa retkim oblikom karcinoma pankreasa - ćelije karcinoma šire se sporije nego obično. Kako i kada ste upoznali Stiva?

"Otprilike godinu dana nakon što mu je postavljena dijagnoza. Upravo je imao recidiv bolesti. Zauzimam agresivan i nekonvencionalan pristup onkološkom lečenju. Verujem u savremene tehnologije i u lečenje tela u celini. Mislim da se sve ovo zajedno dopalo Steveu."

*Da li ga je Džobsovo vegetarijanstvo omelo ili pomoglo u borbi protiv bolesti? Šta ste mu savetovali o ishrani?

"Bio je vegetarijanac, ali tokom mog lečenja redovno je jeo ribu. Uvek kažem da je bolje da masti ne isključujemo u potpunosti, trebalo bi da postoje masti, ali treba da budu dobre, nezasićene."

*Po čemu se Jobs razlikovao od ostalih kao pacijenta?

"Bio je neverovatno pametan i razumeo je medicinsku terminologiju. Mogao bih da razgovaram sa njim o svim pitanjima u vezi sa njegovim stanjem, a da ni najmanje ne pojednostavim."

*Vaša sunarodnica Anđelina Džoli uklonila je dojke samo zbog rizika od raka. Kako vam se čini njen korak?

"Verujem da se Anđelina Džoli ponašala herojski, govoreći javno o svojoj teškoj lekarskoj odluci. Postala je model mnogim ženama. Glavna stvar: u bolesti nema ništa sramotno, nije razlog da se to sakrije, o tome možete i treba otvoreno razgovarati. Glavna podlost raka je sama priroda: on je autodestruktivan u smislu da zbunjuje sopstvene ćelije. Rak je teror koji spava u svakom od nas. Ponekad se na kratko probudi izbacujući grupu čudnih ćelija naziva tumorom. U nekim slučajevima podvrgne se i ponovo padne u hibernaciju pod uticajem čitavog arsenala veštih metoda uticaja, ali ponekad, kada se najmanje nadamo, zver probija sve zaštitne organizme, što dovodi do poremećaja funkcionisanja ćelija i rasta malignih tumora ... Ne znamo šta uzrokuje rak niti zašto se tumori razvijaju, ali postoji nejasna slutnja da je rak povezan sa sistemskim problemom - složenim poremećajem funkcije našeg tela koji ne treba lečiti hirurški ... Prevencija je važna. Neka vam bude cilj da stalno proučavate sebe i vodite evidenciju. Slušajte svoje telo i setite se da najbolje znate sebe. Lekar neće moći da vam uđe u glavu ili da opazi senzacije. Ne verujte slepo lekaru. Budi svoj glavni lekar. Ne ostavljajte svoje medicinske podatke samo lekaru. Zatražite kopije i zadržite ih kod sebe. Držite se stabilnog rasporeda 365 dana u godini. Pratite svoju ishranu, san i fizičku aktivnost bez obzira na dan u nedelji.

Treba da se naviknete da radite sve u isto vreme, na primer, jedete ručak svakog dana u isto vreme, odlazite u krevet i ustajete u isto vreme. Promena načina spavanja vikendom da biste se „naspavali“ može poremetiti vaš zdrav ritam. Ako odete u krevet u devet ili deset uveče - to takođe narušava prirodni ciklus, čak i ako spavate isti broj sati. Naučite da se pripremite za spavanje ... Zračenje sa TV ekrana i računara potiskuje lučenje melatonina, hormona koji stimuliše san. Video igre, TV i surfovanje Internetom stimulišu mozak, pa ih isključite najmanje pola sata pre spavanja. Nedostatak sna odvaja mozak od želuca, što dovodi do „nesvesnog jedenja“. Telo tera da veruje da je gladno kad nije.

Planirajte odmor za mozak. Vreme da „padne“ daje mozgu predah i priliku da smisli iskustvo. Studije su pokazale da ljudi koji na svet gledaju sa optimizmom žive duže. Izjava da je „neka vežba bolja od nikakve vežbe, a mnogo vežbanja bolja od malo“ može izgledati kao previše pojednostavljenje. Bilo je potrebno 60 godina istraživanja pre nego što je postalo opšteprihvaćeno. Vodi aktivan životni stil. Ne morate ići u teretanu. Kretanje je mnogo lakše nego što zvuči, pogotovo ako znate da je to jedina naučno dokazana tajna mladosti koja ne zahteva mnogo ulaganja, vremena ili novca ".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs