saznajte više

Dobijate kilograme - a ne znate zašto: 5 znakova da vaš san nije kvalitetan!

Ako imate jedan ili više sledećih simptoma, vaš san verovatno nije toliko dobar i osvežavajući koliko bi trebalo da bude.

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Da li se možete dobro naspavati i probuditi odmorni? Vaše ponašanje i navike tokom dana i noći prilično su pouzdan način da saznate da li je vaš san dobar koliko biste želeli.

Potražite znakove poput ovih:

Tokom dana vam treba puno kafe da biste imali energije

Ovo je jasan znak lošeg noćnog sna. Ako se oslanjate na kafu, čaj i napitke sa kofeinom kako biste efikasno funkcionisali tokom dana, verovatno nesvesno patite od poremećaja spavanja i ne odmarate se dovoljno, bez obzira na to koliko sati spavate.

Razdražljivi ste

Kada vašem telu nedostaje dragocenog sna, očekuje se da budete razdražljiviji nego što je normalno. Ako se osećate iritirano i svađate se sa onima oko sebe bez stvarnog razloga, ovo raspoloženje može biti posledica lošeg kvaliteta sna. Dobre vesti - odnosi sa onima oko vas značajno će se poboljšati kada počnete bolje da spavate.

Često se budite sa suvim ustima, upalom grla i glavoboljom

Obično su ovi simptomi povezani sa apnejom tokom spavanja, stanjem u kojem zaustavljate disanje na kraće vreme. Ovo stanje uzrokuje trljanje zidova disajnih puteva jedan o drugi i vibriranje kada napokon dođete do daha, stvarajući tipičan zvuk hrkanja i izazivajući osećaj upale grla i suvih usta.

Pored toga, uskraćivanje kiseonika mozgu, čak i na tih nekoliko sekundi, može učiniti da se ujutro probudite sa glavoboljom. Generalno, apneja tokom spavanja ne utiče samo na kvalitet vašeg spavanja, već je povezana sa bolestima srca, visokim krvnim pritiskom i moždanim udarom, pa ako sumnjate da se to događa, obavestite svog lekara.

Budite se mnogo puta da idete u toalet

Ova navika može značiti da se više puta budite noću zbog poremećaja spavanja, a ne zato što zaista imate potrebu za toaletom. Ako se budite 3-4 puta svake noći, možda bi bilo dobro posetiti stručnjaka za spavanje koji će vam otkriti pravi uzrok koji vas sprečava da se dobro naspavate.

Dobijate kilograme - a ne znate zašto

Ako se broj na vagi poveća, a da niste ništa promenili u ishrani, postoji šansa da vaše telo pati od nedostatka sna. Stručnjaci povezuju ovaj problem sa debljanjem, jer ograničeno spavanje smanjuje nivo leptina u telu (hormon koji signalizuje sitost u mozgu) i povećava nivo grelina (hormona koji stimuliše glad).

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...