Obavezno proverite

6 brzih testova da proverite kakvo vam je zdravstveno stanje: Samopregled u kućnim uslovima!

Ovih 6 brzih testova daće vam uvid u vaše zdravstveno stanje

Lepi & Zdravi
Autor:
6 brzih testova da proverite kakvo vam je zdravstveno stanje: Samopregled u kućnim uslovima!
Foto: Profimedia

Zbog novonastale situacije sada niko od nas nije u mogućnosti da proverava svoje zdravstveno stanje u Domu zdravlja. Stoga ovo jednostavno možete uraditi kod kuće.

Test koji ukazuje na nedostatak Selena

Nedostatak minerala poput selena kod kuće je lako otkriti. Da biste to uradili, potreban vam je vodonik peroksid, ili troprocentni hidrogen. Test se izvodi na čistim i suvim prstima (oprati ruke i nakon deset minuta, uraditi test). Na jagodice tri prsta nanosimo troprocentni rastvor hidrogena. Ako vaše telo ima dovoljnu količinu selena, koža će postati bela; smanjen nivo selena manifestovaće se tako što ćete imati male belkaste mrljice, a nedostatak selena, pokazaće se u vidu svetlo belih, velikih mrlja.

Test koji ukazuje na nedostatak joda

Uzmite pet procenata rastvora joda. Štapić za uši natopite jodom i iscrtajte na koži kvadrat veličine 3x3 centimetra. Obojite kvadrat jodom (popunite ga). To možete da nacrtate na unutrašnjoj srani zgloba, na stomaku, na unutrašnjoj strani bedra ili podlaktice. Pustite da se tečnost osuši. Sada ostavite da to sve stoji 24 sata. Ako se kvadrat ne primećuje, to znači da imate nedostatak joda u telu.

Test koji ukazuje na nedostatak gvožđa

Pogledajte se u ogledalo, ako vam nedostaje gvožđe, evo šta ćete videti:

Ispitivanje normalnog pokazatelja želučane kiseline

Pre jela pijte sok od sirove cvekle. Cvekla sadrži cijanin. Na optimalnom nivou pH kiseline u telu, ovo jedinjenje se razgrađuje. Ako nivo kiseline nije dovoljan, beta cijanin se ne uništava, a tada će urin biti obojen crvenom bojom.

Opšti test dehidracije

Dehidracija ili kratorkočan nedostatak vode u telu je opasna pojava. Ovo nije šala. Da biste utvrdili da li imate manjak vode, evo šta treba da uradite: Lagano stisnite kožu na gornjem delu ruke. Ako se koža brzo vraća u normalan položaj, sve je uredu. Ako ste dehidrirani, nabori na koži će se videti par sekundi.

Vidite kako nam telo signalizira, ukoliko mu nedostaju vitamini i minerali. Pomoću adekvatne i raznovrsne ishrane, najbolje ćete vratiti telo na pravi put - put zdravlja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs