Korisno znati

Kako telo trpi nedostatak joda: Štitna žlezda pati, ostajete bez snage i volje!

Da bi dobro obavljala svoju funkciju štitna žlezda, potrebno je unositi dovoljne količine joda u organizam - kroz ishranu i preko kože
Medicina
19:44h Autor:
Kako telo trpi nedostatak joda: Štitna žlezda pati, ostajete bez snage i volje!
Foto: Profimedia

Pouzdano je dokazano da količina joda u štitnoj žlezdi zavisi od količine koju pojedinac unosi u organizam preko ishrane i vode koju pije. Da bi dobro obavljala svoju funkciju štitna žlezda, potrebno je unositi dovoljne količine joda u organizam.

Kada već govorimo o štitnoj žlezdi treba pomenuti njene funkcije, koje tako upućuju i vezu sa jodom u organizmu. Pored toga što ubija mikrobe, ona obnavlja energiju potrebnu za svakodnevne poslove, smiruje nerve tj. oslobađa nas napetosti, i isto tako utiče na pamćenje i mišljenje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Takođe, problem prekomernog i neželjenog nagomilavanja sala česta je kod ljudi, a jod je jedan od najboljih katalizatora oksidacije koju imamo. Katalizator je neka vrsta šibice koja u telu pripaljuje vatru čije gorivo predstavlja uzeta hrana, a ako ne sagori kako treba, tada se hrana nagomilava u obliku masnih naslaga (sala).

Štitna žlezda izvlači jod iz krvi i korisno ga upotrebljava, ali isto tako može i da bude primorana da iz sebe ispušta jod što se pojavljuje kada pijemo vodu sa dosta hlora ili konzumiramo previše kuhinjske soli. U slučaju da živite u prostoru gde je zemljište siromašno jodom i ako ste primorani da pijete vodu koja je prečišćena hlorom, ili često ste bez snage, malaksali, bez izdržljivosti, sporije razmišljanje i gojite se, treba znati kako da količine joda u organizmu povećate do normalne granice. Dakle, prvenstveno obratiti pažnju na ishranu, tačnije, jesti hranu bogatu jodom. Joda najviše ima u: morskoj ribi, morskim plodovima, šargarepi, spanaću, paradajzu, rotkvi, grašku, krompiru, pečurkama, jagodama, bananama, kupusu, luku, žumancetu, zelenoj salati.

Legendarna Džoan Kolins (83): Ako jedete đubre od hrane, izgledaćete kao đubre!

Isto tako, jod možete nadoknaditi preko kože. Povremeno je dobro namazati kožu tinkturom joda. Takođe, dobro je uzimati preparate za koje se zna da su bogati jodom, kao na primer rastvor joda koji se može kupiti u apoteci, ili alga-tablete, itd. Rastvor joda je najdostupniji i najjeftiniji preparat koji vam može pomoći u ovakvim slučajevima i svako može da ga uzima. Od kada ga je napravio francuski hemičar Lugol, ovaj jodni rastvor se i danas pravi na isti način i stalno se upotrebljava. Pravi se od 5% elementalnog joda i 10% kalijum jodida.

Za održavanje normalne doze joda u organizmu, osoba treba da uzima manje količine i samo nekim danima u nedelji. Pa je tako, deset kapi joda veća količina od ukupne količine u organizmu. Zato se uzimaju male doze jodnog rastvora – jedna do dve kapi, u zavisnosti od telesne težine. Lekari uglavnom preporučuju da se ovaj rastvor uzima na prazan stomak dvadesetak minuta pre obroka.

Stimulišite rad štitne žlezde: Jedan potez je zauvek čuva zdravom!

Ako vam je dan bio iscrpljujući sa teškim radom i brigama, preporuka je da se za večeru jede riba ili neki drugi morski plodovi, jer tek kada je takva večera biće vam obezbeđena potrebna količina joda i kalijuma u organizmu koja je neophodna za smirivanje nervnog sistema. Bilo bi najbolje da druge vrste mesa kao što su svinjsko, jagnjeće, goveđe, jedete dva puta nedeljno i to onim danima kada ne radite Ili se ne iscrpljujete previše. Sa druge strane, potrudite se da upamtite namirnice i vrste mesa koji imaju veće količine joda. Neke iznutrice životinja, na primer džigerica u sebi sadrži zalihe koje životinja nagomilava u slučajevu nedostatka. Stoga će vam koristiti ako jednom nedelno jedete džigericu ili džigernjaču. Pridržavajući se ovog plana vi ćete postepeno naučiti kako svakodnevnim izborom namirnica menjate i tako u sebe unesete pravu hranu i uravnotežite veći gubitak energije.

U slučaju da, ipak, imate preopterećene dane i da se sporo oporavljate, tada bi bilo najbolje da svako jutro popijete sok od jabuke ili grožđa sa jednom kapi jodnog rastvora. Isto tako, taj rastvor možete dodati u mešavinu vode sa jabukovim sirćetom. Kalijum iz ove mešavine uključuje kod vas nervni mehanizam koji vam je potreban i koji vas priprema za akciju. Sa druge strane jod pokreće mehanizam koja vas priprema za odmor, kao i za stvaranje i nagomilavanje rezervi. Kada radite mnogo i pod dodatnim psihičkim pritiskom, preporučenu dozu od jedne kapi jodnog rastvora uzimajte svaki dan, sve dok se ne smirite i dovedete u balans.

27 najboljih alkalnih namirnica: Smanjuju kiselost organizma, čuvaju zdravlje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs