Sigurno joj nije lako

Život joj je do detalja isplaniran: 10 kraljevskih pravila koje Kejt Midlton ne sme da prekrši! (FOTO)

Ulaskom u kraljevsku porodicu i dobijanjem titule vojvotkinje od Kembridža Kejt Midlton je pristala i na niz neobičnih pravila kojih se poslednjih sedam godina poslušno drži

Vip priča
21:43h Autor:
Život joj je do detalja isplaniran: 10 kraljevskih pravila koje Kejt Midlton ne sme da prekrši! (FOTO)
Foto: Reuters / Pool

Budući da je u braku s drugim u redu za nasleđivanje britanske krune, princem Vilijamom, pravila kojih mora da se pridržava Kejt Midlton ipak su malo strožija i drugačija od onih koja važe za ostale članice kraljevske porodice. Iako se norme ponašanja monarhije menjaju i prilagođavaju vremenu, ovih 10 pravila ostalo je isto već vekovima.

1. Ne skida se kaput u javnosti

Nedavno smo za vreme službene posete Švedskoj i Norveškoj imali prilike da vidimo Kejt Midlton u kaputu koji nije skinula za vreme ručka, a potom saznali zašto je tako postupila. Žene iz kraljevske porodice svoje kapute skidaju tek kada se kamere isključe, a sve ostalo se smatra neprikladnim i nije nimalo damski. To je razlog tome što nikad nećemo videti fotografiju na kojoj Kejt skida kaput.

foto: EPA / Lise Aserund

2. Ne drži se za ruke sa suprugom

I dok neke kraljevske parove gledamo kako zaljubljeno i držeći se za ruke učestvuju u službenim protokolima, kod Vilijama i Kejt to je retkost, tačnije gotovo ih je nemoguće videti u tako bliskom momentu. Stručnjaci tvrde da je sve stvar prilike u kojoj se par zatekne, ali i jedne vrlo bitne stvari – reda za nasleđivanje krune. Princ Vilijam je drugi u redu za titulu, odmah nakon svog oca, princa Čarlsa, koji će naslediti kraljicu Elizabetu II nakon smrti.

Hari i Megan se uvek drže za ruke: Evo zašto Kejt i Vilijama nikada nećete videti tako u javnosti! (FOTO)

foto: AP / Geoff Pugh

3. Uvek nosi neupadljive nijanse laka za nokte

Poznata po besprekornoj eleganciji i stajlinzima koji obaraju modni svet, Kejt Midlton pritom nikada ne krši ni stroga kraljičina pravila o odevanju i modnim dodacima. Poznato je to da bi sve članice kraljevske porodice, a posebno one na visokim pozicijama, trebalo da paze koje nijanse laka za nokte nose. Tako vojvotkinju od Kembridža ili kraljicu Elizabetu nikada nećete videti s upadljivim bojama na noktima. Zato obe već godinama biraju nežnu nude nijansu laka koja se s lakoćom uklapa u dnevne ili večernje stajlinge.

4. Kad putuje, uvek mora da spakuje nešto crno

Ovo je prema mnogima vrlo ružno i bizarno pravilo, ali Kejt Midlton pri svakom putovanju mora da pazi da joj se u koferu nađe nešto od crne odeće. Razlog se krije u tome da u slučaju smrti bilo kojeg člana kraljevske porodice ima šta da obuče, gde god da se zatekne.

5. Ne sme da izostavi naklon starijim članovima kraljevstva

Svaki put kada se nađu u javnosti sve ženske članice kraljevstva moraju da se poklone starijim članovima dvora, što pre svega uključuje princa Čarlsa, Filipa i kraljicu Elizabetu. Naklon treba izvesti elegantno. Leva noga kao da ide u čučanj dok je prekrstite desnom, ali s unutrašnje strane. Istovremeno blago treba spustiti i glavu napred, a ruke damski spojiti. Ipak, postoji situacija i kada se vojvotkinji klanjaju. Kada je u društvu supruga, princa Vilijama, onda se čak i princeze koje su tu titulu dobile rođenjem klanjanju njoj.

Obe su imale besprekoran stajling, ali je Kejt u ovome mnogo bolja: Megan još dosta treba da uči! (FOTO)

foto: Profimedia

6. Ne odlučuje sama kada je kraj njenog obroka

U formalnim situacijama ili na porodičnim okupljanjima kada na čelu stola sedi kraljica Elizabeta, onda upravo ona odlučuje kada će biti kraj obeda. U trenutku kada kraljica završi s jelom završavaju i svi ostali.

7. Mora da nauči da pravilno drži šoljicu čaja

Ispijanje čaja je već dugo u britanskoj tradiciji, a posebno ako ste deo monarhije u kojoj kraljica Elizabeta (inače velika ljubiteljka čaja) vodi glavnu reč. Poslepodnevne čajanke svakodnevica su unutar palate, a na njih treba doći posebno pripremljen. Šoljica čaja se drži na poseban način i pod određenim uglom se uzima gutljaj po gutljaj. Pritom treba paziti i na položaj malog prsta i palca koji su ključni za pravilno držanje šoljice.

8. Očekuje se da nosi šešire

Ovo pravilo pogotovo se odnosi na sve zvanične događaje kraljevske porodice. Zato vojvotkinja već ima pozamašan broj šešira u svojoj kolekciji, a oni su svaki put skladno upareni s ostatkom stajlinga. Ovo pravilo je ipak izmenjeno tokom godina. Tokom prošlosti ni jedna članica nije smela da napusti palatu bez ovog aksesoara. Danas se to stilsko pravilo odnosi tek na venčanja, odlaske u crkvu, svečanosti koje organizuje kraljica ili prilikom praznika.

"Pravilo glasi da se šeširi nikada ne nose nakon 18 sati u zatvorenom prostoru jer se u to vreme očekuje da dame budu već odevene u svoje večernje haljine, a na glavu tada stavljaju tijare. Tijare pak nose samo udate članice porodice."

Stroga pravila lepote kojih Kejt Midlton mora da se drži: Nema eksperimentisanja!

foto: Profimedia

9. Ne sme da nosi cipele na platformu

Cipele na punu petu strogo su zabranjene u prisutnosti kraljice Elizabete II i to pravilo treba da poštuje svaka žena u kraljevskoj porodici, pa tako i modna ikona Kejt Midlton. Ipak, trudna vojvotkinja često u slobodno vreme zna da ih obuje, što je u skladu s normama jer sme da ih nosi kada god kraljica nije u blizini.

10. Mora da sedi na pravilan način

Na svojoj gracioznosti i eleganciji Kejt je radila godinama, pa je zato danas gledamo kako poput prave dame seda i izlazi iz službenih automobila, isto kao što prilikom svakog pojavljivanja u javnosti sedi na isti način – spojenih nogu, blago nagnutih na jednu stranu. Takav način sedenja takođe je jedno od pravila kojeg treba da se pridržava supruga princa Vilijama. Razlog ovog pravila je jednostavan. Budući da su sve ženske članice obavezne da nose suknje ili haljine, ovakav način sedenja je obavezan kako im javnost i šira publika ne bi videle donji veš.

Kraljica Elizabeta već izabrala svadbeni poklon: Evo kakvu će čast ukazati unuku Hariju i Megan Markl!

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs