Nimalo uglađeni dvor

Kraljevska porodica koja zna samo za skandale: Vanbračna ćerka, namešteni brak i bahaćenje državnim parama! (FOTO)

Od 1965. godine tokom letnjih meseci na hiljade znatiželjnika dolazi u Kraljevsku palatu u Briselu, službenu rezidenciju belgijskog kralja. Aktuelni vladar je kralj Filip, koji je na tronu od 21. jula 2013. godine kao sedmi kralj Belgije, nakon što je njegov otac, kralj Albert II, abdicirao u sinovljevu korist

Vip priča
18:18h Autor:
Kraljevska porodica koja zna samo za skandale: Vanbračna ćerka, namešteni brak i bahaćenje državnim parama! (FOTO)
Foto: AP / Geert Vanden Wijngaert

Inače, belgijska kraljevska porodica je rodbinski povezana s engleskom kraljevskom porodicom. Tako je prvi kralj Belgije, Leopold I, bio ujedno ujak britanske kraljice Viktorije, i u braku s britanskom prestolonaslednicom, princezom Šarlot, koja je preminula tokom porođaja.

Nakon njene smrti Leopoldu je 1831. godine ponuđeno da postane prvi belgijski kralj, ali i dalje je ostao izuzetno blizak s engleskim dvorom, pa je čak bio i savetnik kraljici Viktoriji nakon njenog krunisanja.

Kada je na tron došao kralj Filip, Belgija je imala čak tri žive kraljice - suprugu kraljevog brata, kraljicu Fabiolu, tada aktuelnu kraljicu Paolu, kao i novu kraljicu Matildu, ali i dva kralja - Alberta II i Filipa. Naime, ovo je jedina zemlja s kraljevskom porodicom čiji članovi, nakon odlaska s dužnosti, ne gube svoju titulu.

Švedska princeza Viktorija i njen princ sa sela: Burna prošlost buduće kraljice! (FOTO)

foto: Profimedia

Ipak, ono po čemu je ova kraljevska porodica uvelik nalik ostalima u Evropi su skandali koji se vežu uz njih. Jedan od zasigurno zanimljivijih dogodio se 2012. godine, kada je svetlost dana ugledala knjiga "Royal Questions" belgijskog novinara Frederika Deborsua.

Izlaskom knjige podigla se poprilična prašina, a kraljevski dvor nije dugo ćutao, nego je izjašnjavanje etičkog komisije zbog lažnih objava. Naime, novinar je u knjizi otkrio poprilično zanimljive detalje o kralju Filipu. Između ostalog, napisao je da je on zapravo nateran na brak s groficom Matildom 1999. godine, ali i da su njegova deca začeta veštačkom oplodnjom. Celog njegovog života Belgijanci su ga smatrali pomalo čudakom, pa su bili uvereni da će biti večiti neženja.

Skandali kraljevskih porodica: Sjaj njihovog trona sve više bledi! (FOTO)

foto: AP / Yves Logghe

Ništa bolje nije prošao ni njegov otac, kralj Albert II, kog je belgijska umetnica Delfin Boel javno prozvala govoreći kako je zapravo on njen otac i kako je imao aferu s njenom majkom Sibil. Kada je to izašlo u javnost, isprva se spekulisalo da ona to radi zbog slave i novca, ali njen advokat je ubrzo sve demantovao rekavši da njoj nikakav novac nije potreban jer je naslednica jedne od najbogatijih belgijskih porodica, čiji se imetak procenjuje na milijardu dolara.

Skandalozna prošlost norveške princeze: Danas je žena najzgodnijeg princa! (FOTO)

foto: Profimedia

"Kada bi svi članovi kraljevske porodice poginuli u avionskoj nesreći ili bi ih sve poubijao neki ludak, Delfin bi mogla da postane nova kraljica. Ali njene ambicije ne sežu toliko daleko. Ona samo želi da se reši te stigme", izjavio je za medije njen advokat Alen De Žong i dodao: "Nada se da je više neće etiketirati kao vanbračnu ćerku."

Čovek koji je većinu života proveo u uverenju da joj je on otac, Žak Boel, podvrgao se DNK testu koji je pokazao da joj on zaista nije otac. Zbog sramote koju je doživeo pred očima javnosti, Boel je svoju ćerku lišio nasledstva.

Prokleti već 720 godina: U najnesrećnijoj kraljevskoj porodici nastradala svaka generacija! (FOTO)

foto: Profimedia

Sem toga, o kralju Albertu II pisalo se i kada se žalio, nakon što je abdicirao, da mu novac koji dobija, a reč je o gotovo milion evra godišnje, nije dovoljan za život, kao i da traži od poreskih obveznika da plaćaju gorivo za njegovu 27-metarsku jahtu ALPA kako bi njom mogao da krstari.

I Filipov brat, princ Loran, našao se u različitim skandalima u vezi sa porezima, ali i kaznama za prebrzu vožnju. Ali, najveća afera u vezi sa njim bila je ona s belgijskom mornaricom. Naime, 2007. godine princa su optužili da je koristio novac namenjen za mornaricu kako bi renovirao svoju raskošnu vikendicu Klementin.

foto: Profimedia

Princ je na kraju priznao da je dobro znao odakle je uzimao novac, ali nije mislio da je to neki veliki problem jer je vila, kao i sve ostale rezidencije, u vlasništvu države. Kako bi se iskupio, Loran je obećao da će vratiti sve do poslednjeg pozajmljenog novčića.

Margareta, najobrazovanija kraljica na svetu: Moćna žena koja pomera granice! (FOTO)

foto: Profimedia

Kralj Filip je u braku s kraljicom Matildom dobio četvoro dece - Elizabet, Gabrijelu, Emanuela i Eleonoru - a upravo je najstarija od njih, 16-godišnja Elizabet, očeva naslednica trona.

Ostvarenje sna obične devojke: Kako je Meri postala danska princeza! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs