Životna priča

Švedska princeza Viktorija i njen princ sa sela: Burna prošlost buduće kraljice! (FOTO)

Švedski kralj protivio se ćerkinoj udaji za čoveka sa sela, njihova veza, a kasnije i venčanje pratile su brojne kontroverze, ali par je uprkos svemu opstao
Vip priča
11:52h Autor:
Švedska princeza Viktorija i njen princ sa sela: Burna prošlost buduće kraljice! (FOTO)
Foto: Profimedia

Rođena je 14. jula 1977. godine, a nakon nje kralj Karl XVI Gustaf i kraljica Silvija dobili su još dvoje dece, princa Karla Filipa i princezu Medlin.

Ostvarenje sna obične devojke: Kako je Meri postala danska princeza! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Viktorija je postala princeza prestolonaslednica 1. januara 1980, nakon što je promenjen zakon o koji je nalagao da presto mora da nasledi najstariji muški potomak. Po novom zakonu, presto nasleđuje najstariji potomak monarha bez obzira na pol. Viktorija je tako preuzela titulu prestolonaslednice Švedske od svog mlađeg brata Karla Filipa, i pride dobila i titulu vojvotkinje od Vestergotlanda.

Margareta, najobrazovanija kraljica na svetu: Moćna žena koja pomera granice! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Viktorija je pohađala državnu osnovnu školu i državnu gimnaziju u kojoj je maturirala 1996. godine. Za vreme raspusta putovala bi po inostranstvu, uglavnom u Nemačku i Sjedinjene Američke Države, radi usavršavanja znanja stranih jezika. Po maturiranju je godinu dana studirala francuski jezik na privatnom univerzitetu „Université Catholique de l'Ouest“ u Anžeu, Francuska, a studije je prekinula na leto 1997. da bi se posvetila pohađanju specijalnog programa obuke u Parlamentu Švedske. Od 1998. do 2000, Viktorija je studirala na američkom Univerzitetu Jejl, a u to vreme je takođe stažirala u ambasadi Švedske u Vašingtonu. Diplomu iz istorije umetnosti stekla je 2009. na Univerzitetu u Upsali. U međuvremenu je s uspehom pohađala nekoliko programa vojne, poljoprivredne i političke obuke u rodnoj Švedskoj.

Da ne pukne bruka: Monstruozni čin dede kraljice Elizabete!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prestolonaslednica Viktorija se 19. juna 2010. udala za Danijela Vestlinga, svog bivšeg ličnog trenera, koji je posle venčanja postao princ Danijel, vojvoda od Vestergotlanda. Njih dvoje su vezu otpočeli početkom 2002. godine, a njihova veridba je objavljena 24. februara 2009.

Veza princeze Viktorije i budućeg princa Danijela, poreklom iz jednog sela u centralnoj Švedskoj, ocenjeno je kao "trijumf ljubavi nad konvencijama". Bez kapi kraljevske krvi, Danijel je osvojio srce mlade princeze, nakon što joj je postao velika podrška u životu, a poznato je i da joj je pomogao da pobedi anoreksiju. Švedska javnost bila uverena da ova veza neće potrajati, a kralj je svima stavio do znanja da se ne slaže sa izborom ćerke. Međutim, par je ostao zajedno. U međuvremenu je Vestling promenio imidž, pohađao časove istorije i stranih jezika, učio pravila otmenog ponašanja i dvorske etikecije, kako bi se što bolje uklopio u kraljevski svet, pa ga je kralj na kraju prihvatio.

Naizgled dosadan porodični čovek: Evo koje perverzije je godinama radio švedski kralj! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Viktorija i Danijel venčali su se na isti dan na koji su se pre trideset i četiri godine venčali Viktorijini roditelji Karl XVI Gustaf i Silvija. Njihovo venčanje, koje je u medijima bilo opisivano kao "najveće evropsko kraljevsko venčanje još od venčanja princa od Velsa i lejdi Dajane Spenser 1981. godine", donelo je švedskoj kraljevskoj porodici novi rast popularnosti. Događaju je prisustvovalo više od hiljadu i dve stotine gostiju, a Srbiju su predstavljali princ prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i princeza Katarina. Ceremoniji u najstarijoj crkvi u starom delu švedske prestonice prisustvovalo je oko 1.000 pripadnika kraljevskih porodica i uglednih ličnosti iz celog sveta.

Previše seksi za dvor: Evo zašto kritikuju kraljicu Leticiju! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Senku na venčanje bacilo je odbijanje tri svetske agencije - AP, AFP i Rojters - da izveštavaju sa venčanja u znak protesta zbog ograničenja u pogledu prenosa video-snimaka koje im je postavila švedska televizija.

Takođe, Viktorija je optužena za korupciju zbog poklona za medeni mesec koje su ona i njen suprug dobili nakon venčanja. Naime, mladenci su od švedskog milijardera Bertila Hulta dobili poklone vredne više stotina hiljada evra, uključujući i korišćenje Hultovog privatnog mlaznjaka i jahte. Protiv kraljevskog para su bile podnete najmanje tri krivične prijave pred švedskim sudom.

Skandalozna prošlost norveške princeze: Danas je žena najzgodnijeg princa! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Prijave su podnete i ja ću se pozabaviti slučajem sledeće nedelje", izjavio je u to vreme glavni švedski državni tužilac Gunar Štetler, zadužen za borbu protiv korupcije i dodao da tek treba da odluči da li će pokrenuti preliminarnu istragu.

"Čudno je da naslednica švedskog prestola dozvoljava da joj milijarder obezbeđuje prevoz i smeštaj na medenom mesecu kada taj isti čovek ima poslovne interese da mu te usluge budu vraćene", naveo je Peter Volodarski, glavni kolumnista uglednog lista "Dagens niheter" od kojeg su i krenule sve sumnje u vezi sa korupcijom.

Kraljevska palata je reagovala tako što je tvrdila da princeza nije učinila ništa loše.

Životna priča princa iz naroda: Evo zašto Norveška voli svog Hokona! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dana 17. avgusta 2011. predstavnici za javnost švedske kraljevske porodice potvrdili su da prestolonaslednica Viktorija očekuje svoje prvo dete. Princeza Estela Silvija Eva Meri, vojvotkinja od Estergotlanda rođena je 23. februara 2012. u bolnici Karolinska, u istoj bolnici u kojoj je rođena i njena majka Viktorija.

Kao i njena majka, Estela je u direktnoj liniji nasledstva švedskog prestola, u kojoj zauzima drugo mesto, i jednoga dana će postati kraljica Švedske. Ona je prva princeza u švedskoj istoriji čije mesto u liniji nasledstva ne može zauzeti nijedan muški potomak monarha rođen posle nje.

Početkom septembra 2015. godine sa švedskog dvora je stigla još jedna vest o prinovi - da je Viktorija po drugi put trudna. To svedoči o sreći i uspešnom braku princeze i njenog supruga sa sela, iako potiču iz totalno različitih svetova i iako niko na početku njihove veze nije mogao ni da pretpostavi da će ovaj nesvakidašnji brak da opstane.

Švedska princeza Sofija trudna: Princ Karl Filip uzbuđen što će postati otac!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs