Najveće afere

SVI SKANDALI KOJI SU TRESLI BRITANSKU KRALJEVSKU PORODICU: Ljubavni trougao sa fatalnim krajem, afere, preljube, otmice!

Podsećamo se svih skandala koje je pretrpela čuvana monarhija u novijoj istoriji

Vip priča
10:27h Autor:
SVI SKANDALI KOJI SU TRESLI BRITANSKU KRALJEVSKU PORODICU: Ljubavni trougao sa fatalnim krajem, afere, preljube, otmice!
Foto: Profimedia

O skandaloznom intervjuu Megan Markl i princa Harija i dalje se priča, ali kontroverzi u britanskoj kraljevskoj porodici je bilo oduvek. Javnost je pažljivije počela da ih prati tek nakon ljubavnih i bračnih problema princa Čarlsa i pokojne princeze Dajane.

Prisetimo se nekih od najvećih skandala koji su potresali britansku kraljevsku porodicu u novijoj istoriji!

Abdikacija kralja Edvarda VIII

Nakon nekoliko meseci svoje kraljevske vladavine tridesetih godina prošlog veka, Edvard VIII zaprosio je Volis Simpson. Činjenica da je Amerikanka iza sebe imala dva propala braka nije "legla" britanskoj vladi, a kad je Edvard VIII shvatio da neće moći da oženi Volis i nastaviti svoju kraljevsku ulogu, odlučio je da odustane od prestola. Nasledio ga je mlađi brat Džordž VI, otac kraljice Elizabete II i princeze Margaret.

Kralj Edvard i Volis Simpson
Kralj Edvard i Volis Simpsonfoto: Profimedia

Kontroverzni ljubavni život princeze Margaret

Mlađa sestra kraljice Elizabete II pala je na čari Pitera Taunsenda. Razvedeni Taunsend zaprosio je 16 godina mlađu princezu Margaret, ali engleska crkva je u to vreme odbila da prizna taj potencijalni brak. Prosidbom nisu bili oduševljeni ni članovi vlade pa su prisilili Margaret da bira između ljubavi i kraljevskog života. Ona je naposletku odbila Taunsenda 1955. godine i udala se pet godina kasnije za Entonija Armstronga Džounsa.

Princeza Margaret
Princeza Margaretfoto: Profimedia

Pokušaj otmice princeze Ane

Kad se 1974. godine princeza Ana vraćala u palatu s dobrotvorne akcije, njeno vozilo je pretekao Ijan Bol. Naoružan s dva pištolja, Bol je vikao da namerava da otme princezu zbog otkupa. Ana je pobegla, ali je u metežu koji je nastao upucan njen telohranitelj. Bol je uhapšen i izjasnio se krivim za pokušaj ubistva i otmice. Zbog istorije mentalnih problema osuđen je na život u psihijatrijskoj ustanovi s visokim nivoom sigurnosnih mera.

Princeza Ana
Princeza Anafoto: Profimedia

Ljubavni trougao princa Čarlsa, Dajane i Kamile

Princ od Velsa venčao se s Dajanom 1981. godine, ali odnos kraljevskog para ubrzo je pogoršan. Dajana je priznala kako se jako zaljubila u nekoga ko je radio u palati, a Čarls je kasnije imao ljubavnu aferu s bivšom devojkom Kamilom. Razlaz su zvanično najavili 1992. godine. Tri godine kasnije princeza Dajana je u intervjuu za BBC rekla kako ih je "u braku bilo troje pa je bila gužva". Njen razvod od Čarlsa okončan je u avgustu 1996. godine, a sledeće godine tragično je preminula u automobilskoj nesreći u Parizu. Čarls je 2005. godine oženio Kamilu.

Princ Čarls i princeza Dajana
Princ Čarls i princeza Dajanafoto: Profimedia

Naci izdanje princa Harija i avantura u Las Vegasu

Pre nego što se 2018. skrasio s Megan Markl, vojvodu od Saseksa pratio je glas buntovnog kraljevića. Nakon što su 2005. procurele fotografije kako na nekoj zabavi nosi oko ruke traku sa kukastim krstom, Hari je bio prisiljen da se javno izvini.

"Jako mi je žao ako sam nekome naneo bilo kakvu uvredu ili neprijatnost. Bio je to loš izbor kostima i izvinjavam se", rekao je Hari tada.

Ali, njegovim kontroverzama tu nije bio kraj pa su se sedam godina kasnije pojavile Harijeve golišave fotografije, nastale navodno tokom igranja bilijara u skidanje u Las Vegasu.

Princ Hari
Princ Harifoto: Profimedia

Kažnjavanje princeze Ane zbog napada njenog psa na decu

Kraljičina ćerka je 2002. godine priznala krivicu za kazneno delo nakon što je njen pas napao dvoje dece. Žrtvama je morala da plati odštetu od 500 funti, a izrečeno joj je i 500 funti kazne i 148 funti za sudske troškove. U periodu dužem od jednog veka, ovo je navodno bilo prvi put da se neko od značajnijih članova kraljevske porodice pojavio na sudu.

Prljav jezik princa Čarlsa

Dok je 2005. godine pozirao sa sinovima u švajcarskom skijalištu, princ Čarls uhvaćen je kako nebiranim rečima negoduje zbog pitanja o nadolazećem venčanju s Kamilom.

"Prokletnici. Ne podnosim tog čoveka. Tako je grozan, stvarno", promrmljao je nervozni Čarls Hariju i Vilijamu.

Princ Čarls
Princ Čarlsfoto: Shutterstock

Rasistički broš princeze od Kenta

Supruga princa Majkla od Kenta izazvala je kontroverzu nakon kraljičinog božićnog ručka u Bakingemskoj palati 2017. godine, kada je primećena s modnim dodatkom koji su neki protumačili kao omalovažavanje Megan Markl, prve visokopozicionirane članice kraljevske porodice koja je mešane rase.

"Princezi je jako žao i uznemirilo ju je to što je broš podstakao uvrede", rekao je njen predstavnik za javnost.

Ali, princezi ovo nije bio prvi rasni incident pa je tako 2004. grupi crnaca iz Njujorka navodno rekla "da se vrate u kolonije". Nakon toga se izvinila u intervjuu na ITV-u, tvrdeći da je za nju to što su je nazvali rasistom kao da su je proboli nožem kroz srce, jer stvarno voli te ljude.

Odstupanje princa Endrjua

Vojvoda od Jorka u središtu kontroverzi našao se u novembru 2019. godine zbog povezanosti s pokojnim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom. Kako se skandal širio, Endrju je objavio da odstupa sa svojih kraljevskih dužnosti do daljeg. U to vreme je negirao tvrdnje Virdžinije Roberts da je između 1999. i 2002. godine tri puta bila prisiljena na polni odnos s njim, tvrdeći da se to jednostavno nije dogodilo.

Princ Endrju
Princ Endrjufoto: Profimedia

Glasine o aferi princa Vilijama

Vojvoda od Kembridža 2019. optužen je za vezu s Rouz Henberi, markizom od Kolmondeleja, bliskom prijateljicom njegove supruge Kejt Midlton. Izvor je u ono vreme tvrdio da je Kejt bila pogođena glasinama, ali par je iz te drame na kraju izašao još jači.

"To ih je prisililo da sednu i preispitaju svoju vezu pa su shvatili da je to trebalo da rade i češće", rekao je dobro upućen izvor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs