Na osmom mestu

NAKON PRITISKA JAVNOSTI: Ćerka Megan i Harija ipak na listi naslednika trona!

Šuškalo se kako je izostanak Lilibet Dajane sa liste osveta kraljevske porodice odbeglom kraljevskom paru

Celebrities
Autor:
NAKON PRITISKA JAVNOSTI: Ćerka Megan i Harija ipak na listi naslednika trona!
Foto: Profimedia

Samo dva dana nakon što su se svi svetski mediji raspisali o propustu na zvaničnoj stranici britanske kraljevske porodice dogodio se preokret. Sedam nedelja nakon njenog rođenja, malena Lilibet Dajana stavljena je na listu za nasleđivanje trona.

Ćerka princa Harija i Megan Markl stavljena je na osmo mesto, odmah iza starijeg brata, dvogodišnjeg Arčija, koji je na sedmom, i svog oca na šestom mestu.

Na listi se, kako i nalažu njihova pravila i zakoni, ne nalazi Megan Markl, kao ni Kejt Midlton i ostale kraljevske "pridošlice". Inače, lista za nasledstvo trona seže čak do 17. veka, u vreme Vilijama III, a 2013. napravljene su izmene kako bi se ukinuo sistem kojim se se po automatizmu postavljali muški naslednici iznad njihovih sestara.

Tada je promenjeno i pravilo po kojim član kraljevske porodice nije mogao zadržati svoju poziciju na listi ako se venčao s osobom rimokatoličke vere. Promene su stupile na snagu u martu 2015, ali apliciralo se tek na kraljevsku decu rođenu nakon 28. oktobra 2011. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs