KIM NOVAK

ISPOVEST holivudske dive: SILOVANA sam kao devojčica, čitav život se BORIM sa MENTALNIM poremećajem! (FOTO)

Iako je pre nekoliko dana proslavila 88. rođendan, a glume se odrekla još 1991., američka glumica Kim Novak i dalje radi punom parom: neprestano slika u svom domu u Kaliforniji, brine se o životinjama, a nedavno je objavila knjigu "Kim Novak: Her Art and Life" a tokom promocije je otkrila da je bila silovana u detinjstvu.

Vip priča
Autor:
ISPOVEST holivudske dive: SILOVANA sam kao devojčica, čitav život se BORIM sa MENTALNIM poremećajem! (FOTO)
Kim Novak, Foto: Profimedia

Većina joj se gledaoca divi kao "Hičkokovoj plavuši" iz kultnog filma "Vrtoglavica", ali jetki znaju da život holivudske dive nije bio nimalo lak.

Rođena 1933. u Čikagu kao Merilin Polina Novak tokom karijere je morala da se suoči s očevim neodobravanjem, holivudskim predatorima i producentima koji su je omalovažavali, a kao da to nije bilo dovoljno, sudbina joj je donela požar u kojem su joj stradala gotovo sve stvari i bipolarni poremećaj s kojim se godinama bori.

A niz tamnih oblaka nadvio se nad nju još u detinjstvu. Odrastajući kao dete čeških imigranata nije bila najomiljenija devojčica u kraju, gde su deca zlobno gledala na doseljenike iz istočnoevropske države, pa su je često zafrkavali.

Za njim su uzdisale žene, a on je bio veran jednoj poslednjih 50 godina: Životna priča najvećeg gospodina Holivuda!

Kim Novak
foto: Profimedia

Verbalno zlostavljanje uskoro je postalo i mnogo opasnije.

- Bilo je to u mojim ranim tinejdžerskim godinama. Nekolicina dečaka me je silovala na zadnjem sedištu nečijeg auta – priznala je Kim Novak u intervjuu za britanski dnevni list The Guardian. - Mentalnu bolest sam nasledila od oca, a silovanje je samo povećalo moju patnju.

Roditeljima nije rekla šta se dogodilo. Strah od očeve reakcije i osude okoline bio je mnogo veći od potrebe da na nečijem ramenu isplače dušu. Uostalom, manjak podrške videla je i kada je krenula u glumačku karijeru.

Ceo život bila u senci Merilin Monro, izgubila sina, borila se sa zavisnošću: Životna priča Džejn Rasel! (FOTO)

Kim Novak
foto: Profimedia

- Nikada nije prihvatio moju glumačku karijeru. Došao je na premijeru prvog filma, ali je otišao iz dvorane usred projekcije. Posle me je upitao: "Šta si morala da uradiš da postaneš glumica?". A zaista nije bilo tako. I danas mi je teško da pričam o tome – otkrila je Kim Novak pre nekoliko godina u ekskluzivnom intervjuu za Gloriju.

Tada nije znala, ali danas je toga svesna, da očevi ispadi jesa nisu značili da je loš čovek, već samo da se borio s istom bolešću s kojom se i ona već godinama bori.

I filmske lepotice plaču: Životna priča ikone stila i najlepše žene 20. veka!

Kim Novak, Alfred Hičkok
foto: Profimedia

- Dugo sam u sebi osećala podvojenost, ali mislila sam da sam jednostavno takva, da se to ne može popraviti. Tek kada su mi krajem sedamdesetih postavili dijagnozu, shvatila sam da nisam jedina. Shvatila sam zašto sam jedan dan izuzetno ushićena, dok drugi dan ne mogu pobeći od tuge. Bilo mi je teško jer nisam znala da imam bipolarni poremećaj. Nisam ni znala šta je to. A, verujte mi, bipolarnost nije nimalo laka. Kada oko sebe imate ljude koji veruju u vas, onda je savršeno, jer mislite da možete sve. Ali, ja sam najčešće bila okružena ljudima koji nisu verovali u mene. Prvi od njih je bio moj otac. Mislio je da ništa ne vredim i to mi je često govorio. Kasnije sam shvatila i da je on bio psihički bolestan, gotovo uvek u depresivnom raspoloženju, pa ga ne mogu kriviti za takvo ponašanje, ali izuzetno je bolelo što čak ni najbliži ne veruju u mene. I sa svakim negativnim komentarom ja bih sve više sumnjala u sebe, a uz bipolarnost to me je odvlačilo u depresiju – priznala je holivudska glumica.

Legendarna holivudska glumica s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina prošloga veka proslavila se pod rediteljskom palicom Alfreda Hičkoka u „Vrtoglavici“, psihološkom trileru iz 1958. koji je pre dvije godine u anketi cenjenog časopisa Sight&Sound proglašen najboljim filmom svih vremena.

Alen Delon: Životna priča nestašnog buntovnika sa pariskih ulica! (FOTO)

Kim Novak
foto: Profimedia

Poslednju je ulogu imala 1991. u trileru „Liebestraum“ Majka Figisa, a 23 godine van industrije snova bilo je dovoljno da brojni gledaoci, uglavnom mlađe generacije, zaborave na nju.

Videlo se to i 2014. kada se pojavila na dodeli Oskara kao prezenterka. Dok je oskarovac Metju Mekonahi na pozornici s poštovanjem stajao pored nje, brojni korisnici društvenih mreža javno su se pitali ko je ta žena, ali i neukusno ismejavali njen izgled, posebno neprirodan izgled lica. Da su znali kako je Novak 2000. u požaru koji je zahvatio njenu kuću zadobila opekotine na licu, a 2006. se godinu dana oporavljala nakon teškog pada s konja, zbog čega su joj, između ostaloga, oštećeni živci, verojatno bi imali više razumevanja za njen izgled.

Kim se, pak, zbog toga nije ljutila. Shvatala je da je predugo izvan dometa medijskih reflektora, ali zbog ničega nije žalila. Čak ni zbog toga što više ne glumi.

Silovali je na filmu, postala je zavisnica i umrla od raka: Potresna životna priča Marije Šnajder! (FOTO)

Kim Novak
foto: Profimedia

- Ne nedostaje mi toliko gluma koliko se ponekad osećam krivom što sam propustila priliku da kao slavna glumica dobijem bolje uloge. Znam da zvuči čudno, ali nekako osećam kao da sam ostala dužna svetu. Da nisam pokazala sve što znam – skromno je rekla Novak. Deo toga duga otplatila je s knjigom "Kim Novak: Her Art and Life" koja nije klasična autobiografija, već više pregled njenih umetničkih i životnih ostvarenja. Uostalom, od autobiografije je davno odustala.

- Sredinom devedesetih izgubila sam i drugu kuću, ovaj put u požaru, a s njom i već završem rukopis. Imala sam i kopije, ali sve je nestalo s kućom. Nisam zbog toga tužna, jer mi se čini da se sve događa s razlogom. Sada znam da je ta autobiografija zapravo bila namenjena meni. Bog je želeo da je napišem za katarzu. Novu neću napisati – rekla je holivudska diva Kim Novak.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs