težak život

I filmske lepotice plaču: Životna priča ikone stila i najlepše žene 20. veka!

Filmsku divu i modnu ikonu prošlog veka uprkos svetskoj slavi život privatno nije mazio

Vip priča
Autor:
Foto: Profimedia

Odri Hepbern koja se proslavila filmovima "Doručak kod Tifanija" , "Sabrina" i "Praznik u Rimu" je svojom vanvremenskom lepotom, glumačkim umećem i stilom odevanja obojila 20.vek.

 

Odri je rođena 4.maja 1929. godine u  švajcarskom gradu Tolochenazu. Otac Jozef Viktor bio je irski bankar, a majka Elle van Heemestra holandska barunica s korenima u francuskoj i engleskoj aristokratiji. Imala je dva polubrata samajčine strane. Porodica je naknadno dodala prezime Hepbern.

 

Roditelji su joj se razveli kada je imala samo šest godina, te se sa majkom seli u Holandiju, gde je upisana u privatnu školu.

 

Ali, kada je započeo Drugi svetski rat, cela zemlja je opljačkana i  zavladalo je opšte siromaštvo u zemlji. Ljudi su gladovali i umirali od hladoće, a teška vremena nisu zaobišla ni porodicu Hepbern.

 

Moda i film: Odri Hepbern i vrhunac mode pedesetih u filmu Smešno lice (FOTO)

foto: Profimedia

Odri je plesajući balet skupljala novac za pokret otpora protiv nacista. Iako je bila vrlo talentovana, rekli su joj da je sa 170 centimetara previsoka za profesionalnu balerinu.

 

Kada se rat završio seli se sa majkom u Lopndon, gde je radila kao model. Zatim su usledile prve manje glumačke uloge.

 

Ostala je upamćena i po izvanrednim i inspirativnim citatima.


"Elegancija je jedina lepota koja nikada ne bledi.”

„Za privlačne usne – govori ljubazno,
Za divne oči – gledaj ono najbolje u ljudima,
Za dobru liniju – podeli hranu sa gladnima,
Za lepu kosu – dozvoli deci da provlače prste kroz nju,
Za pravilno držanje – hodaj sa uverenjem da nikada nisi sam.“

 

Vitka figura bez ikakve dijete: Ovako je Odri Hepbern održavala liniju! (FOTO)

foto: Profimedia


Praznik u Rimu


U Velikoj Britaniji je upoznala i bogatog engleskog industrijca Džejmsa Hansona, za kojeg je bila verena godinu dana. Iako je već kupila venčanicu, venčanje je otkazano kad je shvatila da se zbog poslovnih obaveza sve ređe viđaju.

 

Ostala je poznata i po svom humanitarnom radu. Tako je svoju venčanicu jpoklonila jednom siromašnom italijanskom paru, koji je i danas čuva.

 

Prvu veću ulogu ostvarila je 1951. godine u filmu "The Secret People", u kojem je igrala balerinu, a dve godine kasnije snimila je čuveni film "Praznik u Rimu" koji ju je vinuo u planetarnu zvezdu i doneo joj Oskara za najbolju žensku ulogu.

 

Zatim je usledila uloga Holi u "Doručku kod Tifanija", a onda i Eliza Doolittle u "My Fair Lady" kao i nastupi u poznatim ostvarenjima kao što su "Ljubav poslepodne", "Kako ukrasti milion" ,te "Robin i Marian".

 

Za kratko vreme je postala miljenica publike, te su je prozvali Živenšijevom muzom, a muški partneri s velikog platna su je hvaliuli na sva zvona.

 

Lepota žene je u njenim očima, jer su ona vrata njenog srca: Ovako je govorila Odri Hepbern!

 

foto: Profimedia


Buran privatni život


Dok su joj na prosefionalnom planu cvetale ruže, privatno je doživljavala ljubavni fijasko.

 

Tokom rada na predstavi Ondine zaljubila se u Mela Ferera, za kojeg se udala  1954. godine i šest godina kasnije dobila sina Seana.

 

Spekulisalo se kako je ovaj američki glumac i reditelj zbog nje zapostavio karijeru, ali i da je bio ljubomoran na njen uspeh. Ljubav se ugasila nakon 14 godina.

 

Na jednom krstarenju upoznala je italijanskog psihologa Andrea Dotija, a njihova ljubav krunisana je brakom 1969. godine. Dobili su sina Lucu, ali brak je pukao nakon trinaest godina.

 

Posle tih ljubavnih brodoloma, Odri je rekla da se  više neće udavati, a do kraja života živela je s holandskim glumcem Robertom Voldersom.

 

"Moj život je bio mnogo više od bajke. Prolatila sam kroz mnogo teške trenutke, ali za svaki sam bila nagrađena", govorila je Odri.

 

Težak život Odri Hepbern: Srce joj stalo, a majka odbila da pozove lekare! (FOTO)

foto: Profimedia

Humanitarac velikog srca


Glumom se bavila do kraja sedamdesetih godina prošlog veka, nakon čega se u potpunosti posvetila humanitarnom radu.

 

Kao ambasador dobre volje za UNICEF putovala je svetom šireći svest o potrebama siromašne dece u Africi i južnoj Aziji. Za humanitarni rad  je 1992. godine dobila Medalju slobode američkog predsednika.

 

"Davati drugima je poput življenja. Ako ne želiš više davati drugima, mislim da nemaš više razloga za šta da živiš", govorila je.

 

Iste godine joj je dijagnostifikovan rak želuca. Operisana je, ali kako je odbila da primi hemoterapiju, preminula je 20. januara 1993. godine u svojm rodnom gradu Tolochenazu.

 

Životna priča Odri Hepbern: Odrastanje bez oca, dva propala braka i dva pobačaja nisu zasenili njenu pozitivnu energiju! (FOTO)

 

(Stil.kurir)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...