Topla preporuka

Moda i film: Odri Hepbern i vrhunac mode pedesetih u filmu Smešno lice (FOTO)

Čuveni film iz zlatnog doba Holivuda i danas predstavlja vrhunac stila i elegancije

Filmovi
Autor:
Foto: Profimedia

Retko koji film prijazuje u punoj slavi (i u koloru) vrhunac elegancije i mode pedesetih godina i lepotu verovatno najpoznatijeg lica iz tog perioda, Odri Hepbern,  poput filma Smešno lice, holivudskog mjuzikla  iz 1957. godine.

 

Smešno lice režirao je Stenli Donen, a muziku u filmu komponovali su Džordž i Ajra Geršvin. Pored Odri Hepbern, glavnu mušku ulogu glumi najbolji plesač holivudskog mjuzikla Fred Aster. Film prati priču mlade zamišljene radnice u knjižari (Odri) koju jednog dana otkrije modni fotograf (Aster), i navodi je da ode u svet manekenstva.

Uticaj mode i modnog sveta tog perioda izrazito su vidljivi u filmu. Časopis za koji Aster radi trebalo bi da asocira na najuticajniji modni časopis pedesetih u SAD - Harpers Bazar. Sami likovi modne urednice i Asterov lik bazirani su na stvarnim uticajnim ljudima iz modnog sveta - glavne urednice Bazara Dajane Vrilend i najuticajnijeg modnog fotografa pedesetih Ričarda Avedona.

 

U filmu se pojavljuju i pravi top modeli pedesetih - Dovima, Suzi Parker i Sani Harnet.

 

Životna priča Odri Hepbern: Odrastanje bez oca, dva propala braka i dva pobačaja nisu zasenili njenu pozitivnu energiju! (FOTO)

 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Većina besprekornih kostima u filmu dizajnirani su od strane najčuvene kostimografkinje starog Holivuda, Edit Hed, ali najspektakularnije haljine isključivo za film dizajnirao je lični prijatelj Odri Hepbern, Uber de Živenši

 

Stil koji ne izlazi iz mode: 10 ključnih komada po izboru Odri Hepbern (FOTO)

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Iako je Smešno lice prijatan film pun talentovanih ljudi tog perioda, radnja i muzičke sekvence padaju u drugi plan u poređenju sa modom. Smešno lice je u stvari modna revija duga sat i po vremena, čija je poenta da prikaže i reklamira što bolje lepotu i gracioznost glavne zvezde filma - Odri.

 

I pored površnosti, Smešno lice ostaje klasik pedesetih sa razlogom - ne samo da filmovi sami po sebi predstavljaju bekstvo iz ponekad surove i dosadne realnosti, već i moda. Zato odgledajte ovaj šarmantni film, uživajte u estetici i opustite se!

 

Čudesan život Ibera de Živanšija: Oblačio Džeki Kenedi, Grejs Keli i omiljenu Odri Hepbern! (FOTO)

 

(Viktorija Lukić / Stil.kurir.rs)

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...