Odlazak modne legende

Čudesan život Ibera de Živanšija: Oblačio Džeki Kenedi, Grejs Keli i omiljenu Odri Hepbern! (FOTO)

Čuveni dizajner bio je poznat po vrlo intimnom odnosu sa klijentima, a svoju prvu reviju, inače pravi trijumf, Iber je imao u postratnom Parizu daleke 1952. godine i to u dobi od samo 24 godine

Moda
Autor:
Čudesan život Ibera de Živanšija: Oblačio Džeki Kenedi, Grejs Keli i omiljenu Odri Hepbern! (FOTO)
Foto: Profimedia

Vizionar, romantik i jedan od najvećih kreatora modnog sveta preminuo je u 91. godini, saopšteno je iz njegove matične kuće, piše Elle.

Živanši je umro još u subotu u svojoj renesansnoj vili blizu Pariza, u kojoj je stanovao sa svojim životnim partnerom i dizajnerom, Filipeom Venetom.

Ostaće upamćen po jedinstvenoj eleganciji, saradnji sa gracioznom Odri Hepbern i najčuvenijoj filmskoj haljini - crnoj, uzanoj kreaciji koju je upravo Odri nosila u kultnom "Doručak kod Tifanija”.

Iber de Živanši: Modni dizajner i prijatelj Odri Hepbern preminuo u 91. godini života!

foto: Profimedia

Iber de Živanši, francuski dizajner visoke mode koji je u modnu uneo sofisticiranu, romantičnu eleganciju, odevao je više od četiri decenije žene od istaknutog stila - Džeki Kenedi, Grejs Keli, Volis Simpson i Odri Hepbern koja je postala njegova životna muza i bliska prijateljica.

Čuveni dizajner bio je poznat po vrlo intimnom odnosu sa klijentima, a svoju prvu reviju, inače pravi trijumf, Iber je imao u postratnom Parizu daleke 1952. godine i to u dobi od samo 24 godine!

Legendarni modeli

Već tada lansirao je sada već poznatu "Betina bluzu" , belu bluzu sa flamenko rukavima, inspirisanu tadašnjom najpopularnijom manekenkom Betinom Graciani, Parižankom koja je bila muza mnogim dizajnerima sredinom 40-ih i 50-ih godina prošlog veka i koja je upamćena kao prvi supermodel.

Ubrzo nakon toga, Iber upoznaje Odri, mladu filmsku zvezdu koja svoje odevanje, kako filmsko, tako i ono privatno, u potpunosti predaje u ruke ovog šarmantnog kreatora.

1961. godine ovaj duo će zajedno osmisliti čuvenu crnu haljinu za lik Holi Golajtli koju će stilizovati uz nisku bisera, visoko podignuti punđu, rukavice i naočare.

Oskar de la Renta: Žena treba da ima samouveren hod i prepoznatljiv parfem

foto: Profimedia

Ova haljina postaće sinonim za Živanši, ali i glamurozan život, jer će sve generacije mladih žena koje budu sanjale o glamuroznom životu u velikom gradu, imati u glavi sliku presimpatične Holi koja priređuje boemske zabave u svom njujorškom stanu odevena u kreacije visoke mode.

Legendarna haljina sa kojom u svetu filmskih kostima može još samo da se uporedi slavna bela haljina koju je ponela Merilin Monro u filmu "The Seven Years Itch", prodata je pre 12 godina na aukciji londonske kuće Christie’s za neverovatnih 923.187 dolara!

Hepbern, za koju je Iber kreirao modele i za filmove Funny Face, Love in the afternoon, How to steal a million, Charade, Sabrina, Paris when it sizzles, dizajner je prvi put upoznao 1954. godine kada je Odli došla na probu za kostime koje je njen lik Sabrine Ferčajld, trebalo da nosi u najnovijem filmu Bilija Vajldera, nazvanom po junakinji - Sabrina.

Iber je prezime pomešao sa jednom drugom, tada slavnijom Hepbern, glumicom Ketrin i bio pomalo razočaran kada se pojavila mlada i nepoznata devojka, odevena u uzane cigaret pantalone, majicu i baletanke.

"Bio sam razočaran što nije došla elegantna Ketrin kojoj sam se divio, i bio sam spreman da je pošaljem nekoj svojoj pomoćnici uz komentar da imam previše posla, ali nakon večere sa njom, izjavio sam da ću da joj osmislim najlepše haljine na svetu," rekao je o prvom susretu sa Odri kreator.

Dona Karan: Izgubila muža i svoju najveću podršku, promenila način odevanja moderne žene!

foto: Profimedia

Glumica će kasnije poslužiti i kao njegova muza za njegov prvi parfem "L’Interdit".

"Živanši modeli bili su jedini u kojima sam se osećala slobodno, svoja i udobno. Iber nikad nije bio samo dizajner, bio je kreator personalitija, ličnosti", izjavila je kasnije Hepbern.

Iber koji je modu učio inspirisan velikim Kristobalom Balensiagom, težio je ka ekstremnoj eleganciji, a čuveni magazin Madam Figaro njegovu modu je nazvao "hiruški preciznom".

Tom Ford, kralj provokacije: Razuzdani život slavnog modnog dizajnera!

foto: Profimedia

Detinjstvo i fascinacija Balensiagom

Iber Džejms Marsel Tafin de Živanši rođen je 1927. godine u Boveu, na severu Pariza u jednoj aristokratskoj, protestantskoj porodici. Mladi Iber kome je otac, inače markiz umro kada je Živanši imao samo dve godine, bio je fasciniran garderoberom svog uglednog dede koji je proputovao ceo svet.

Nadahnut modom, Iber je izrazio želju da upozna najvećeg kreatora tadašnje scene, čoveka kome se neizmerno divio - Balensiagu.

Prema priči dečak je u dobi od deset godina pobegao od kuće u želji da sretne Kristobala i pokaže mu svoje skice. Nakon toga porodica je odustala od ideje da naslednik kuće uči za advokata i upisala ga sa 17 godina na prestižnu parisku umetničku školu lepih umetnosti.

Kristijan Dior i njegovi naslednici: Beskompromisni gospodari elegancije!

foto: Profimedia

Mlad, elegantan, talentovan, ambiciozan i lepo vaspitan Živanši je odmah nakon školovanja pronašao posao u modnim kućama koje su tada poslovale u Parizu, kada je imao priliku da upozna i Diora i Balmaina koji su već tada bili priznati i uspešni dizajneri visoke mode u Gradu svetlosti.

1947. godine mladi kreator počinje da radi u ateljeu ekscentrične Else Šapareli, i to na mestu kreativnog direktora njenog butika koji je bio smešten na šik trgu Vendom. Sopstveni atelje Iber otvara pet godina kasnije, kada predstavlja svoju prvu kolekciju u kojoj dominiraju elegantne bluze i lagane suknje, inspirisane Balensiaginom siluetom.

Baš poput Kristobala i Živanši je smatrao da je u modi uvek manje više te je njegove modele u startu odlikovala jednostavnost ali i precizan, savršen kroj. Godinu dana kasnije u Njujorku upoznaje svog idola i uzora Balensiagu.

10 stilskih lekcija Marka Džejkobsa: Verujte svojoj intuiciji i usudite se da budete drugačiji!

foto: Profimedia

Oproštaj i naslednici

Poslednju reviju pre penzije koja je bila svojevrsna retrospektiva održao je 1995. godine. Samo sedam godina pre tog oproštaja Iber je svoj brend prodao grupaciji LVMH koja ga je zadržala na mestu kreativnog direktora.

Nakon njegovog odlaska na njegovo mesto dolazili su Džon Galijano, Aleksandar Mekvin, Džulijen Makdonald i italijanski dizajner Rikardo Tiski koji je Živanši napustio prošle godine. Tiskijeva naslednica, britanska kreatorka Kler Vejt Keler imala je prilike da upozna Ibera nakon što je izrazila to kao jednu od prvih želja nakon dolaska u kompaniju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs