ODLAZAK VELIKANA

Iber de Živanši: Modni dizajner i prijatelj Odri Hepbern preminuo u 91. godini života!

Francuski dizajner i legenda visoke mode Iber de Živanši (Hubert de Givenchy), poznat po kreacijama za glumicu Odri Hepbern, preminuo je u 92. godini, javljaju strani mediji

Vesti
16:18h Autor:
Iber de Živanši: Modni dizajner i prijatelj Odri Hepbern preminuo u 91. godini života!
Iber de Živanši, Foto: Profimedia

Kreator Filip Vene je naveo da je Živanši umro u noći u subotu, da bol dele njegovi nećaci, nećake i njihova deca, kao i da će se sahrana obaviti privatno u uskom krugu.

Od prve revije 1952. do 1995. i odlaska iz svoje modne kuće, prodate grupi LMVh 1988, Iber de Živanši je tokom četdeset godina obeležavo svet mode elegancijom svojih kreacija kao što je čuvena mala crna haljina koju je nosila glumica Odri Hepbern u filmu "Doručak kod Tifanija".

A post shared by Vogue Paris (@vogueparis) on

Živanši je rođen 21. februara 1927. godine u francuskom gradiću Bovazu.

Zahvaljujući njemu žene su oslobođene uskih i neudobnih krojeva.

Iber se sa 17 godina preselio u Pariz i upisao prestižnu Nacionalnu školu za likovne umetnosti, a zahvaljujući velikom crtačkom talentu odmah je počeo da radi za neke od najuticajnijih modnih dizajnera tog doba.

Prve kreacije napravio je za Žaka Fajta, a zatim postaje asistent legendarne Else Skjapareli, najveće suparniceKoko Šanel.

Nije dugo trebalo da se talentovani mladić osamostali. Sa samo 24 godine otvorio je svoju modnu kuću i ubrzo doživeo veliki uspeh.

U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istakla bluza s pufnastim rukavima pod nazivom "Betina", a kao inspiracija za ovu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Betina Graciani.

Međutim, jedna druga muza obeležila je njegov život profesionalno i privatno. Dok je 1953. s nestrpljenjem iščekivao prvi susret s gospođicom Hepbern, verujući da mu dolazi Katarina Hepbern, u salon je ušetala – Odri Hepbern.

foto: Profimedia

Ona je bila ambasadorka njegove modne kuće i nosila Živanšijeve kreacije na filmu i u privatnim prilikama.

Nezaboravna crna haljina iz filma "Doručak kod Tifanija" do danas je ostala pojam čiste elegancije i sofisticiranosti, odlika koje su legendarnoj glumici bile urođene i pretvorile je u modnu ikonu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs