Svi nekad poželimo da smo El Vuds

Moda i film: Barbi šik sa početka milenijuma u filmu Pravna plavuša (FOTO)

Izgled koji je definisao generaciju i dan danas izaziva divljenje

Filmovi
Autor:
Moda i film: Barbi šik sa početka milenijuma u filmu Pravna plavuša (FOTO)
Foto: Profimedia

Film Pravna plavuša od svoje premijere 2001. godine ustalio se kao deo pop kulture i njegova popularnost inspirisala je mnogobrojne slične filmove i čuveni izgled Paris Hilton koji je definisao dvehiljadite - roze od glave do pete, šljokice, male čivave kao neizostavni deo aksesoara i naravno - plava kosa.

Pored šarmantnih dijaloga i briljantne glume Riz Viterspun, jedan od razloga zašto ovaj film ostaje poznat je i moda - svaka scena je jedinstveni modni momenat koji na savršen način oslikava Barbi modu ranih dvehiljaditih godina.

Sve se može kad se hoće: 10 poučnih lekcija iz filma Pravna plavuša!

foto: Profimedia

Junakinja filma je naizgled blesava i površna plavuša El Vuds, čija je najveća životna želja da se uda za svog savršenog dečka. Kada je on pred odlazak na koledž ostavi - jer mu kao devojka na Harvardu "treba Džeki, a ne Merilin" - El se upisuje na prestižni fakultet kako bi ga ponovo osvojila.

Tokom radnje filma El shvata da njena snaga ne leži u njenom fizičkom izgledu, već da je sposobna da uspe u životu oslanjajući se na svoje intelektualne sposobnosti.

foto: Profimedia

Iako se stil El kroz film menja od krajnje izazovnog do profesionalnijeg, ona ostaje dosledna svom Barbi izgledu, uprkos negodovanju i ismevanju od strane "ozbiljnih" kolega sa fakulteta.

Kostimografkinja koja je stvorila ovaj nezaboravni izgled je Sofi de Rakof, koja je mešala vintidž komade sa markiranom garderobom i odećom pravljenom za film.

Sofi i Riz Viterspun su se tokom snimanja filma sprijateljile, a Sofi je i danas kostimografkinja za većinju filmova u kojima Riz glumi.

Prava mala inspiracija za uređenje doma: Zavirili smo u kuću Riz Viterspun! (FOTO)

foto: Profimedia

I pored feminističke poruke da fizički izgled nije najvažnija stvar na svetu, i da životni uspeh ne treba da se definiše "ulovom" muškarca, Pravna plavuša ostaje film koji je pre svega upamćen jer je savršeno uhvatio momenat u pop kulturi - dekandencije i kiča bogatih plavuša sa Beverli Hilsa.

Serija Nevine laži dobija još jednu sezonu: Nikol Kidman i Riz Viterspun ponovo u igri! (VIDEO)

(Viktorija Lukić / Stil.kurir.rs)

foto: Profimedia
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs