Obratite pažnju, uštedite novac

Zašto vam posuđe brzo propada: 10 grešaka kojim uništavate teflon, keramiku, emajl i staklo!

Drvenu dasku za sečenje držite podalje od vode

Zanimljivosti 10.10.2018. - 14:46h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Posuđe vam brzo propada, čak i ono koje ste nedavno kupili? Proverite da li pravite neke od ovih 10 grešaka koje činimo potpuno nesvesno, ne znajući koliko su štetne!

 

Temperaturni šok

 

Ako stakleni poklopac operete hladnom vodom, a potom njime poklopite zagrejanu posudu, slobodno očekujte da će staklo svuda ispucati i izgledati poput paukove mreže. Generalno, tiganji, šerpe i stakleni poklopci ne podnose velike varijacije temperature, poput ulivanja hladne tečnosti u zagrejan sud, zagrevanje suda odmah nakon vađenja iz frižidera i pranja vrućih sudova hladnom vodom.

 

Tragovi pregrevanja

 

Uticaj toplote na sudovima različito se manifestuje - na nerđajućem čeliku pojavljuju se fleke u bojama duge, ali to je samo estetska mana. Sa druge strane, kada se nelepljiva površina poput teflona ošteti i počne da se ljušti, više je ne treba koristiti.

 

Mermerna ploča uništava noževe

 

Daske za sečenje od mermera divno izgledaju i dugo traju, ali zbog njih noževi brže propadaju.


Sušenje sudova na gomili

 

Sa sudaranjem čistih sudova, može lako da dođe i do pucanja. Osim toga, ako na gomili sušite i drvenu dasku za sečenje ili drveni pribor, gotovo je nemoguće da će se osušiti, već će se na njima nagomilavati bakterije. Mnogo je bolje da ih složite na stalak gde će svaki sud imati svoje mesto.

 

Zagorelo posuđe ne mora da se riba: Pasta od dva sastojka skida naslage za minut! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Miris koji ne nestaje

 

Zbog nekoliko razloga neprijatan miris može da se uvuče u sudove, i to nepovratno:

 

- Držite šerpu potpuno poklopljenu, tako da nema protoka vazduha. Najviše su ugroženi keramički sudovi;

 

- Sušite sudove na peškirima;

 

- Ne menjate često sunđere i krpe;

 

- Ostavljate hranu predugo u istoj posudi.

 

Tiganji od livenog gvožđa

 

Ovi sudovi su gotovo neuništivi i večni, ali najveći neprijatelj im je voda! Stvar je u tome što na sebi imaju zaštitni masni sloj koji sprečava pojavu rđe i zagorevanje hrane. Kada ih perete, pazite da ne stoje dugo u vodi i da ih ne ribate suviše agresivno, kako se taj masni sloj ne bi oštetio.

 

Drvena daska za sečenje - što dalje od vode

 

Kada je drvo dugo izloženo vodi, osim što se bakterije razmnožavaju brzinom svetlosti, pojavljuju se i fleke, pukotine, a oblik daske se menja.

 

3 obična sunđera stavite u frižider: Trik koji će vam uštedeti brdo novca! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Pažljivo sa kiselinom

 

Bilo da koristite kupovnu hemiju ili domaću mešavinu sa sirćetom, kiseline mogu potpuno da unište emajlirano posuđe, ukoliko su u dodiru predugo. Aluminijum takođe hemijski reaguje s kiselinama, pa kasnije počinje da se uvlači i u hranu, što može da dovede i do zdravstvenih problema.

 

Ogrebotine na teflonu

 

Teflon obožavamo zato što se na njemu ništa ne lepi, ali ovakvo posuđe je vrlo osetljivo - kad se jednom ogrebe, gotovo je. Evo kako sve mogu da nastanu ogrebotine:

 

- Sitne kosti iz mesa;

 

- Kašike i spatule od metala ili lošeg kvaliteta (najbolje je koristiti plastične, ali i tu treba biti pažljiv);

 

- Ostaci na sunđeru - čak i zrna iz taloga kafe sakrivena u sunđeru mogu da oštete teflon.

 

Nikad više ne stavljajte hranu u aluminijumsku foliju: Šokantno upozorenje lekara!

foto: Shutterstock

Mašinsko pranje

 

Kada bi sudovi mogli da govore, sigurno bi prvo rekli da ne podnose mašine! Deterdženti, visoka temperatura i tvrdoća vode loše utiču na mnogo vrsta posuđa, pa se dešava sledeće:

 

- Izbledelo metalno posuđe;

 

- Pukotine na staklenom posuđu;

 

- Uništene daske za sečenje (zbog previše vode);

 

- Rđa na sudovima od livenog gvožđa;

 

- Aluminijumsko suđe postaje tamnije.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs