poslušajte

Neurohirurg otkriva: Ovo su 3 koraka za dan bez nerviranja!

Poznati neurohirurg otkriva kako da na najlakši način prevaziđete stresne situacije

Lifestyle
14:07h Autor:
Neurohirurg otkriva: Ovo su 3 koraka za dan bez nerviranja!
Foto: Shutterstock

U današnje vreme nema ko nije izložen nekom vidu stresa, a to loše utiče na život i zdravlje ljudi.

Uvođenje rutine s kojom započinjete dan dugotrajan je i često težak proces, ali na kraju puta stižu nagrade - manje ste pod stresom, kreativniji ste i produktivniji, otkriva poznati neurohirurg Mark Meklofin.

"Moja jutarnja rutina ključ je mog uspeha, a sastoji se od tri jednostavna koraka", kaže Meklofin.

"Ta tri koraka mi omogućavaju da se pripremim za dan i budem produktivniji. Zovem ih trostruki užitak. Prvi korak rezervisan je za meditaciju, drugi za proveru obaveza, a treći za planiranje", kaže i dodaje da je uvođenje novih navika dugotrajno i iziskuje disciplinu, ali vas na kraju nagrađuje produktivnošću koja olakšava život.

Stres nestaje očas posla: Poslušajte ova 3 saveta blogerke, sigurno pale!

foto: Shutterstock

Meditacija

"Budim se svaki dan u pet i meditiram 10 minuta. To je čin svojevrsne 'samonege', najvažniji korak u mom danu i zato sam ga stavio na prvo mesto. Odslušao sam kurs transcendentalne meditacije tokom koje u sebi ponavljate određenu mantru. S godinama sam prešao na 'obično' meditiranje tokom kojeg provodim 10 minuta u tišini, sam sa sobom. Dokazano je da meditacije i mindfullness tehnike smanjuju nivo stresa, razvijaju kreativnost, poboljšavaju san. Zato na početku dana pokušajte izdvojiti 10 minuta koje ćete pokloniti samo sebi, kaže neurohirurg.

Čekiranje

Kreirao sam svoj, personalizirani sastav 'dokumenata' za svaki dan u sledećem mesecu i uz svaki dan upisao sam jedan zadatak. Čim mi tokom dana 'uleti' nešto što mi nije hitno, taj zadatak ubacim u sastav i zabeležim dan kada ću njim da se bavim.

Na primer, nakon meditacije proverim dokument za naredni dan, pregledam zadatke i počnem da ih rešavam. Ako mi je taj dan rođendan prijatelja, odmah pošaljem čestitku i 'obavezu' skinem s liste.

Ubacite podsetnik u mobilni, notes ili na računaru. Nećete kasniti s rokovima i smanjićete dozu stresa" , objasnio je.

Izbegnite stres na poslu: 8 znakova da ste već ugrozili svoje zdravlje!

foto: Profimedia

Planiranje

Ovaj se korak nadovezuje na drugi. Započnete li dan bez plana, to je kao da krećete na put, ali ne znate gde idete i kojim putem. Na kraju možda stignete negde, ali bićete umorni i iznervirani. I vrlo verovatno ćete na cilj stići poslednji.

Zato je posednji korak mog trostrukog jutarnjeg užitka proveravanje obaveza i sastavljanje liste svega što moram da uradim. Dok sam stvarao svoju dnevnu rutinu, inspirisao sam se tehnikom bivšeg američkog predsednika Bendžamina Franklina i dnevni plan pravim na papiru. To ne znači da neće biti dana kada ćete 'skrenuti' sa zadatog puta, ali ćete se lakše fokusirati na ciljeve i vrlo verovatno ih i odraditi - poručuje.

Navike koje što pre treba da izbacite iz života: Svakodnevno vam stvaraju stres!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs