imajte na umu

PSIHOLOG OTKRIVA: Ove 3 vrste nereda pojačavaju osećaj teskobe i stres do maksimuma!

Čistoća je pola zdravlja

Lepi & Zdravi
11:56h Autor:
PSIHOLOG OTKRIVA: Ove 3 vrste nereda pojačavaju osećaj teskobe i stres do maksimuma!
Foto: Shutterstock

U svakom domu postoji deo kuće ili određeni prostor koji se ponekad nađe u neredu. Međutim, kada je taj haos deo vaše svakodnevice, onda se može negativno odraziti na mentalno zdravlje.

Stoga,psiholog Dženiša Šah otkriva na šta treba posebno da obratite pažnju.

Fizički nered

Reč je o neredu koji možemo opisati kao gomilu nereda koji se nalazi u komodana, ormarima, na pultu... Vrlo često se događa da na takvim mestima ljudi nepotrebno gomilaju stvari. Takođe, fizički nered moguć je i na poslu. Na primer, radni sto vam je prepun nagomilanim fasciklama, papirima, nepotrebnim priborom za pisanje, knjigama koje vam niste i nećete pročitati.

Razlozi zbog kojih dozvoljavamo da se takav nered povećava je opaženi nedostatak vremena i u dosta slučajeva, jer nemate određeno mesto za stvari ili nered koji gomilate.

Dnevna Soba, nered
foto: Profimedia

Istraživanja pokazuju da trajni poremećaj u vašoj okolini može negativno uticati na vašu sposobnost fokusiranja i obrade informacija. Neuronaučnici s Princetona pokazali su da 'fizički nered u vašoj okolini 'moli' za vašu pažnju, što pojačava stres.

Emocionalni nered

Potiskivanje emocija, neuspesi, nerešeni problemi, odnosi ili bilo koja druga osećanja koja držite u sebi, dovode do emocionalnog nereda.

Posledica toga je često nemogućnost prepoznavanja svojih emocija koje gajite prema sebi i nemogućnost izražavanju osećanja prema drugima.

Nemojte osuđivati sebe ni druge, već iskažite šta osećate. Pobedite strah i fokusirajte se na sadašnjost.

Portret, Devojka, Žena, Lice, Pege, Depresija, Razmišljanje, Tuga
foto: Shutterstock

Digitalni nered

Ukoliko skupljate nepotrebne digitalne datoteke poput mejla, fotografija, dokumenata, onda ste suočeni s digitalnim neredom. Ovaj nivo nereda vrlo često može dovesti do teskobe, a zatim i do stresa.

Digitalni nered daje lažan osjećaj sigurnosti. Uvek mislimo da ćemo tako nešto lakše pronaći i sačuvati, a time zapravo samo gomilamo i gomilamo podatke, zbog čega postajemo nervozniji, objasnila je.

U jednom istraživanju navodi se kako mnoge odrasle osobe s ADHD-om (poremećajem hiperaktivnosti s nedostatkom pažnje) imaju pretrpan radni prostor i dom. Jedna od glavnih osobina ADHD-a je neorganiziranost, zbog simptoma poput poteškoća s fokusiranjem.

- Zbog nereda dolazi do poteškoća u fokusiranju. Vrlo je lako upasti u začarani krug - govori psiholog.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs