KIM NOVAK

Kim Novak (87) otkrila zašto je napustila Holivud i kako provodi dane bez ljubavi svog života: Bilo je zastrašujuće!

U zlatnim godimama glumica je pronašla svoj mir, posvetila se slikanju, a sećanja sa snimanja filmova postala su motivi njenih slika. Najbolje od svega je to što je tek sad otkrila pravo značenje savete svog mentora, filmskog maga kojeg i danas poštuje. Uputstva za pojedine scene svodio je na reči: "To je misterija", što ju je izluđivalo, a sad shvata da su film, umetnost i život upravo ono što je govorio - misterija.

Vip priča 07.02.2021. - 10:52h Autor: Stil
Kim Novak, Foto: Profimedia

Otkako je napustila Holivud 1966., mnogi su se pitali zašto je otišla, gde je i što radi Kim Novak (87), muza Alfreda Hičkoka. Ona je, pak, zaključila kako je nakon tolikih godina došlo vreme da utoli znatiželju obožavatelja koji su u njoj videli naslednicu Merilin Monro i pišu joj dan danas, kao da nije zalupila vrata filmskoj karijeri na vrhuncu slave. Odgovor na ta pitanja holivudska ikona, koja je glumila s Džejmsom Stjuartom, Frankom Sinatrom, Vilijamom Holdenom i Džekom Lemonom, otkriva u novoj knjizi “Kim Novak: Her Art and Life”, a tim je povodom, ekskluzivno za Fox News, otvorila vrata svog doma u južnom Oregonu i dopustila medijima da zavire u njen svet.

 

Reč je o slikarskom ateljeu i intimnom prostoru koji je delila s nedavno preminulim suprugom, veterinarom Robertom Malojem (80). Živeli su povučeno, okruženi prirodom i životinjama, a nakon smrti muškarca s kojim je delila život pune 44 godine, od 1976. do decembra 2020., utehu je pronašla, koliko je to uopšte moguće, u štafelaju i bojama, svojoj drugoj najvećoj ljubavi.

 

Ono što smo uradili je velika izdaja: Životna priča kontroverznog genija koji se zaljubio u svoju ćerku! (FOTO)

Kim Novak
foto: Profimedia

- Dugo su me nagovarali da napišem holivudsku priču. Nije da nisam imala potrebu da podelim s drugima ono što mi je važno, ali htela sam to da učinim svojim rečima i na svoj način - započela je ispovest glumica češkog porekla pravog imena merilin Polina Novak.

 

Prvi pokušaj da ispiše takvo štivo osujetio je požar pre 21 godinu, uništivši celu drvenu kuću u Igl Pointu u Oregonu, koju je delila sa suprugom. Srećom, prošli su bez povreda, ali rukopis knjige i zajedničke uspomene nestale su u vatri izazvanoj kvarom na električnim instalacijama.

 

Klizište kao znak

 

Ali, ovaj put ju je završila.

 

- Zašto sam napustila Holivud? Osećala sam se kao da se gubim, postajalo je opasno biti deo te scene. Baš tada mi je klizište proguralo nedavno kupljenu kuću u Bel Eru, što sam protumačila kao znak. Rekla sam sebi: 'Ovo mi je prilika da povučem dugo očekivani potez' - otkriva zvezda filma "Vrtoglavica" u kojem je igrala s legendarnim Džejmsom Strjuartom.

 

Za njim su uzdisale žene, a on je bio veran jednoj poslednjih 50 godina: Životna priča najvećeg gospodina Holivuda!

Kim Novak
foto: Profimedia

Scene iz tog filma postale su motiv na njenim platnima i bolno iskren uvid u ono što je tada osećala.

 

Borila se, kaže, sa dvojnom ličnošću: deo nje je bio glumica, a drugi deo je jako želepo da slika i da živi u sopstvenom, umetničkom svetu.

 

- Likovnost me zaokuplja još od detinjstva. Bila sam loša učenica, a likovni je bio praktično jedini predmet koji mi je išao. Godinama kasnije umetnost me je sve više privlačila. Pripremajući se za uloge, svoje likove bi skicirala prvo na papiru. Prva stvar koju sam učinila prvog jutra kad sam se nakon odlaska probudila, bilo je postaviti štafelaj i uživati u pogledu kroz prozor. Holivud vam nudi novac i prestiž, ali ništa se ne može uporediti s onim osećajem koji sam imala prvog jutra svojg novog životnog poglavlja - otkriva zvezda filma "Zvono, knjiga i sveća" u kojem je takođe glumila s Džejmsom Stjuartom.

 

- Bio je najdivnija osoba koju sam ikad upoznala. Jako mi je pomagao. Potrudio se da se radeći s njim osećam potpuno smireno i dobrodošlo.

 

Podrška prijatelja

 

Ulio mi je samopouzdanje, ali i ohrabrivao da nastavim da slikam - govori glumica koja se nikad nije osećala prijatno u ulozi seks simbola. Na početku je bilo uzbudljivo oblačiti svu tu glamuroznu odeću i diviti se svom odrazu u ogledalu, kaže. Ali bilo je i zastrašujuće.

 

Nežna strana kontroverznog predsednika Niksona: Svet ga je prezirao, ali na ovome mu je Džeki Kenedi do bila zahvalna!

Kim Novak, Alfred Hičkok
foto: Profimedia

S vremenom je prestala da se sviđa samoj sebi. Nije htela da bude samo lepa, htela je da bude svoja.

 

- Sada sam mirnija. Više nisam mlada i glamurozna - kaže, otkrivši kako je reči filmskog velikana Alfreda Hičkoka, reditelja trilera "Vrtoglavica" shvatila tek u svojim "zlatnim godinama". Kad ga je jednom pitala da joj nešto objasni na setu, rekao joj je: "To je misterija." Nije ga puštala na miru dok joj ne odgovori, ali filmski mag istrajao je u svom tumačenju filma.

 

- Bio je u pravu. Naučila sam ceniti misterije. Život je misterija, a postao je i deo mojih slika - zaključuje Kim Novak.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs