Nežna strana kontroverznog predsednika Niksona: Svet ga je prezirao, ali na ovome mu je Džeki Kenedi do bila zahvalna!

Ovaj američki predsednk visoko je cenio svoje prethodnike, a posebno Džona F. Kenedija. Njegovu udovicu nekoliko je puta molio da ga poseti u Beloj kući, ali ona je dugo odbijala te ljubazne pozive. Kad se napokon odlučila, duboko ju je dirnuo.

Vip priča
Autor:
Nežna strana kontroverznog predsednika Niksona: Svet ga je prezirao, ali na ovome mu je Džeki Kenedi do bila zahvalna!
Džeki Kenedi, Foto: Profimedia

Donalda Trampa često porede s aRičardom Niksonom kao primjr dvojice najgorih i najkorumpiranijih američkih predsednika, ali to poređenje u nekim segmentima ne pije vodu. Dok je Tramp pokazivao krajnji prezir i prema svojim prethodnicima i prema svom nasljdniku, Nikson je visoko cenio svoje prethodnike, posebno Džona F. Kenedija. Njegovu udovicu Žaklinu nekoliko je puta molio da ga poseti u Beloj kući, ali je ona dugo je odbijala te ljubazne pozive. Premda se pet godina nakon ubistva Kenedija preudala za grčkog milijardera Aristotlea Onazisa, novi joj brak nije mogao da zaleči traumu zbog tragičnog gubitka prvog supruga.

Džeki je u Belu kuću ponovo kročila tek 1971. godine, osam godina nakon atentata u Dalasu, kad su je supružnici Ričard i Pat Nikson zamolili da uveliča svečano postavljanje Kenedijevog portreta.

Imala je aferu sa oba muža svoje sestre Džeki Kenedi, jednu stvar nije prežalila: Ovako je živela Li Radzivil! (FOTO)

Džeki Kenedi
foto: Profimedia

Pristala je, ali nije htela da se od toga pravi predstava za javnost. Teško joj je padala pomisao da se s decom vraća u njihov nekadašnji dom, iz kojeg ih je sudbina iselila pod tako traumatičnim okolnostima.

- Zaista nemam hrabrosti da učestvujem u zvaničnoj ceremoniji - napisala je Džeki Onazis gospođi Nikson. - Možemo li deca i ja neupadljivo da dođemo do Vašingtona, da odamo počast i privatno da pogledamo portret?

Niksonovi su se velikodušno složili s tim predlogom i tek tada je bivša prva dama ponovo ušla u predsedničku rezidenciju, diskretno i bez kamera koje bi narušavale privatnost tog za nju izuzetno emotivnog trenutka.

- Možete li zamisliti kakav ste mi poklon dali? - napisala je dan kasnije u pismu zahvalnosti gospođi Nikson. - Da se privatno vratim u Belu kuću sa svojom dečicom dok su još dovoljno mladi da ponovo otkriju svoje detinjstvo - s vama kao vodičima - i s vašim kćerima, tako izvanrednim mladim ženama.

Oženio princezu, zaveo Džeki Kenedi, porodična tragedija ga odvela u smrt: Životna priča kontroverznog Italijana!

Džeki Kenedi
foto: Profimedia

Dodala je kako su ih Niksonovi tom privatnom turom po Beloj kući razmazili preko svake mere te pohvalila vrhunsku večeru, uz koju su popili flašu skupocenog vina. Spomenula je i kako nikad nije videla da Bela kuća izgleda tako savršeno, ganuta što su domaćini u njenu čast upalili svu rasvetu i fontane oko rezidencije.

- Dan kojeg sam se uvek bojala pokazao se jednim od najdragocenijih koje sam provela sa svojom decom.

Dirljivo Žaklinino pismo sačuvano je u Predsedničkoj biblioteci Ričarda Niksona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs