od obožavanja do netrpeljivosti

KAKO JE PRINCEZA DAJANA IZGUBILA PODRŠKU KRALJIČINE SESTRE: Ovo joj princeza Margaret nikad nije oprostila!


Isečak iz nove knjige "Elizabet i Margaret" daje novi pogled na unutrašnji sukob u britanskoj kraljevskoj porodici, kao i razloge zašto je princeza Dajana ostala bez podrške princeze Margaret, sestre kraljice Elizabete II

Celebrities
10:37h Autor:
KAKO JE PRINCEZA DAJANA IZGUBILA PODRŠKU KRALJIČINE SESTRE: Ovo joj princeza Margaret nikad nije oprostila!
Foto: Profimedia

Kada se rodio princ Čarls, princeza Margaret ostala je bez krune', a kad je u njegov život ušla princeza Dajana, Margaret je pala u drugi plan, za razliku od vremena kada su je ranije zbog lepote i glamura upoređivali sa legendarnom Elizabet Tejlor.

Ironično, kad je Tejlor 1981. stigla u London kako bi igrala u predstavi, za njen doček je odabrana Lejdi Di.

Margaret je pao kamen sa srca što njeno ime više ne zauzima toliko prostora u medijima, ali je sa sestrom kraljicom sa sve većom zabrinutošću gledala kako princeza Dajana postaje glavna meta štampe.

Kraljica Elizabeta II je urednike novina pozvala u Bakingemsku palatu i zamolila ih za malo privatnosti novopridošlom članu, a Margaret se potrudila da se princeza od Velsa oseća kao kod kuće. Vodila ju je pozorište, na društvene događaje, šoping..

Dajana nije krila zahvalnost prema Margaret, ističući kako je oduvek obožavala jer joj je od prvoga dana bila divna. Kad se vraćala iz porodilišta sa tek rođenim Vilijamom, dočekalo ju je osoblje, koje je mahalo kuhinjskim krpama, na inicijativu Margaret.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Od supruga nije bilo neke koristi jer je pažnju uvek usmeravao majci, zanemarujući njene potrebe.

Prvi znakovi da nešto ne štima u braku Dajane i Čarlsa pojavili su se kad je Lejdi Di umesto piknika i roštilja s ostalim članovima porodice radije ostajala u sobi, a to je nerviralo kraljicu.

I tada je uskočila Margaret kada je kraljici govorila da treba biti malo popustljivija pre njoj jer Dajani nije lako da se prilagodi. Kraljica je poslušala sestrin savet.

Međutim, koliko god da je u početku obožavala Dajanu, Margaret je najviše bila brinula kako da pomogne kraljici, a imala je pune ruke posla u najgoroj godini kraljičine vladavine. Naime, 1992. je započela razvodom vojvode i vojvotkinje od Jorka u martu, a onda mesec dana kasnije usledio je i razvod kraljičine ćerke Ane od Marka Filipsa. U novembru je katastrofalnu godinu u kraljevskoj porodici zaokružio razvod princa Čarlsa i princeze Dajane.

U junu je objavljena knjiga 'Daana: Njena iskrena priča sopstvenim rečima', koja otkriva poteškoće unutar kraljevske porodice, ali i dugogodišnju ljubavnu aferu njenog supruga s udatom ženom Kamilom Parker Bouls.

Nekoliko nedelja kasnije isplivavaju tajni snimci Dajaninih telefonskih razgovora sa fanom Džejsmom Gilbejem u kojima kritikuje kraljevsku porodicu.

U prvim danima razvoda princa i princeze od Velsa, Margaret je zbog sumnje stala na Dajaninu stranu, obavestivši princa Čarlsa da će se nastaviti druženje njegovom otuđenom suprugom.

Princeza Margaret se žalila zbog odluke princa Čarlsa da u udarnim televizijskim terminima prizna aferu, te u novembru 1994. objavi biografiju, u istoj nedelji kad je kraljica bila na istorijskoj turneji u Rusiji.

Princeza Dajana i princeza Margaret
foto: Profimedia

Kad je princeza Dajana odlučila javno da ispituje kraljicu i njenog supruga, svaka veza s Margaret postala je stvar prošlosti.

Nekadašnja Dajanina najstarija podrška u porodici nakon njenog kontroverznog nastupa u BBC-evoj Panorami poslala joj je žestoko pismo, što je propustila učiniti kad je princ Čarls kao prvi član kraljevske porodice priznao svoj preljubu pred televizijskim kamerama.

Dajanu je to slomilo, a kraljičina sestra je od tada postala Dajanin najžešći kritičar i najnepomirljiviji protivnik. Podržala je kraljičinu odluku da zatraži od para da se razvedu i podržala uklanjanje 'Njinog Kraljevskog Visočanstva' (HRH) iz njenog imena.

princeza dajana i princeza margaret i princ čarls
foto: Profimedia

Osim što je prekinula svaki kontakt s princezom, i svojoj deci je jasno stavila do znanja da ne želi da imaju nikakve veze s njom.

Osim kao majka prinčeva Harija i Vilijama, Dajana nije imala nikakav ugled niti kontakt među članovima kraljevske porodice.

Pre tragične pogibije u avgustu 1997. godine, kraljica ju je poslednji put videla u martu iste godine, a Margaret i drugi članovi kraljevske porodice nisu imali kontakt godinama s njom.

Margaretina netrpeljivost se nastavila i nakon Dajanine smrti pa kad su pred vratima Bekingemske palate dočekali pogrebnu povorku i Dajanino telo, kraljica se s poštovanjem poklonila, dok je Margaret više slučajno klimnula jasno pokazujući kako u tom trenutku želi da bude na bilo kojem drugom mestu na svetu.

Ono što je doživela kao izdaju kraljevske porodice, princeza Margaret princezi Dajani nikad nije oprostila, čak ni nakon njene smrti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs