kraljevska porodica

ZAŠTO KEJT MIDLTON NE MOŽE DOBITI TITULU PRINCEZE, A LEJDI DI JE IMALA: Stroga pravila koja mnoge zbunjuju!

Pravila britanske monarhije vekovima mnogima nisu jasna.

Celebrities
Autor:
ZAŠTO KEJT MIDLTON NE MOŽE DOBITI TITULU PRINCEZE, A LEJDI DI JE IMALA: Stroga pravila koja mnoge zbunjuju!
Foto: Profimedia

Iako ponekad deluju komplikovano i nelogično, kraljevska porodica ih se striktno drži već dug niz godina, a svaki novi član verno ih se pridržava.

Za većinu ljudi britanska kraljevska porodica je intrigantna, ali i nejasna. Jedna od stvari koja najviše zbunjuje ljude širom sveta su često dugački nazivi titula članova kraljevske porodice.

Cela priča postaje još kompleksnija kada se uđe u dubinu i pokuša shvatiti koje titule imaju članovi sada, koje će imati kada se popnu na presto, kada dođu iz običnog puka, kada se udaju ili ožene u kraljevsku porodicu, te kada rode žensko ili muško dete.

Kombinacija je mnogo, a možda baš zato neke buni kako to da je supruga princa Čarlsa dobila titulu princeze, a njena snajka Kejt Midlton nije.

Kejt Midlton - vojvotkinja

Iako joj je svekrva bila neprežaljena princeza Dajana, a ona se udala za princa Vilijama, inače drugog u redu za presto, odmah nakon svog oca, princa Čarlsa, Kejt Midlton ne može dobiti titulu princeze.

Ta je titula rezervisana samo za žene koje su rođene u kraljevskoj porodici, poput princeze Šarlot, jedine ćerke princa Vilijama i Kejt Midlton. Ili pak princeze Ane, ćerke kraljice Elizabete II. Isto tako, princezama su postale Eugenija i Beatris, kraljičine unuke.

Tako je Kejt nakon venčanja s unukom kraljice Elizabete postala ‘njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Kembridža'. Titulu joj je dodelila kraljica, a isto tako princ Vilijam postao je tada ujedno vojvoda od Kembridža.

Kejt Midlton
foto: Profimedia

Dajana, princeza od Velsa

Iako mnogi pogrešno smatraju da je njena službena titula bila princeza Dajana, zapravo su mediji i narod ti koji su je tako prozvali. Titula koju je stekla venčanjem za princa Čarlsa bila je ‘njeno kraljevsko visočanstvo princeza od Velsa'.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Bila je poznata i kao Dajana, princeza od Velsa. Imala je 'princeza' u svom punom imenu, ali to nikada nije bila formalna titula jer bi u suprotnom zahtevalo da 'princeza' bude na prvom mestu, odmah nakon njenog imena. Baš kao što su to slučajevi s pomenutim princezama Šarlot i Anom.

Prema pisanju Metroa, Dajana je sama istakla da njena titula kojom je oslovljavaju nije tehnički tačna. Pa ipak, kraljevsko pravilo koje kaže da ženska deca rođena u kraljevskoj porodici nose titulu princeze ne vrede uvek. To isto tako zavisi od poretka roditelja u kraljevskoj liniji.

Na primer, ćerka princa Harija i Megan Markl nikada neće imati titulu princeze. One eventualno mogu postati damama (lady). Isto važi za njihovu mušku decu koja mogu postati lordovi. Valja napomenuti da su Megan i Hari nakon rođenja prvog sina Arčija istakli da ne žele deci davati nikakve kraljevske titule, a potom su i sami napustili kraljevstvo.

Ista analogija važi za djecu princa Vilijama, ali navodno je kraljica odlučila da Džordž, Šarlot i Luis dobiju svoje titule prinčeva i princeza.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs