problemi u kraljevskoj porodici

DA LI JE NA POMOLU VELIKO PONIŽENJE ZA BRITANSKE PRINČEVE: Sledi oduzimanje OVOGA?

Nakon što su sve titule oduzete princu Endrjuu zbog suđenja za zlostavljanje maloletnice, čini se da osramoćenog člana kraljevske porodice čekaju nove nevolje, ali ne samo njega.

Šuška se
09:33h Autor:
DA LI JE NA POMOLU VELIKO PONIŽENJE ZA BRITANSKE PRINČEVE: Sledi oduzimanje OVOGA?
Foto: Profimedia

Bakingemska palata planira da oduzme prestižni kraljevski status državnih savetnika obojici prinčeva, Endrjuu i Hariju. Osim toga, neće dobiti ni platinasta jubilarna odličja kao drugi veterani, pišu britanski mediji.

Palata ozbiljno razmišlja da oba člana kraljevske porodice skine s dužnosti tzv. državnih savetnika.

Državni savetnici ovlašćeni su obavljaju većinu službenih dužnosti pa bi na primer bili pozvani da zauzmu mesto kraljice ukoliko ona ne bi bila u stanju da obavlja dužnosti ili bi bili npr. ovlašćeni da potpisuju ​​dokumente, prisustvuju sastancima i primaju jerodajnice novih veleposlanika.

Položaj državnog savetnika osiguran je 1937. Zakonom o regentstvu. Pre 1937. Zakoni o plemstvu izrađivali su se i donosili samo u nuždi - s devet zasebnih zakona koji su pokrivali različite mogućnosti od 1728. godine. Ubrzo nakon što je Džordž VI postao kralj 1936., donesen je novi Zakon oplemstvu koji je dao novo pravilo za sve buduće vladare.

Princ Endrju
foto: Profimedia

Ako bi se ova spekuliranja obistinila i prinčevi ostali bez te funkcije što je vrlo veliko poniženje samo po sebi, reč je o potezu bez presedana u koji bi morao biti uključen i parlament.

Kako pišu britanski mediji, prinčevi Endrju i Hari neće dobiti ni kraljičinu platinastu jubilarnu medalju jer su izgubili počasne titule.

U skladu s tradicijom, platinasta jubilarna medalja biće dodeljena osobama koje rade u javnoj službi uključujući predstavnike Oružanih snaga, hitne i zatvorske službe. Posebna medalja biće dodeljena 6. februara povodom 70 godina kraljičinog prestola.

Princ Hari
foto: Profimedia

Članovi kraljevske porodice koji imaju počasne vojne titule imaće pravo na nju, a jedini veterani koji će dobiti nagradu biće oni koji već imaju Džordžov grb ili Viktorijin grb. Sada kada su prinčevi Hari i Endrju izgubili svoje vojne titule, to znači da će obojica biti tretirani kao i svi drugi veterani i neće dobiti medalju - što je vrlo neugodno za njih.

Inače, kako je nedavno objavio The Mirror, princ Čarls pozvao je svog sina, princa Harija i njegovu suprugu Megan Markl da dođu kod njega prilikom sledeće posete Velikoj Britaniji kako bi upoznao unuku Lilibet, koja je rođena prošle godine, a Arčija nije video otkad je imao šest meseci.

Princ od Velsa, otkrili su kraljevski izvori za Mirror, izrazio je želju da provede kvalitetno vreme sa svojim unucima. Navode da je Čarls svoju 'ponudu' da se porodica ponovo okupi izneo uoči božićnih praznika. Međutim, to je dovedeno u pitanje budući je princ Hari naglasio da bi povratak bio 'preveliki rizik' zbog sigurnosti njega i njegove porodice jer su izgubili policijsku zaštitu izlaskom iz kraljevske porodice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs