OVO NISTE ZNALI

KODNA IMENA BRITANSKE KRALJEVSKE PORODICE: Evo kako su dodeljena, a sahrana kraljice Elizabete je unapred isplanirana!

Kada je reč o slavnim ličnostima, uvek postoji veliki rizik da bi neko mogao da im naudi. Stoga, predsednici i prve dame, ali i članovi kraljevskih porodica imaju i kodna imena koja se 'aktiviraju' u slučaju opasnosti, ali i pokreću određene akcije osiguranja

Celebrities
Autor:
KODNA IMENA BRITANSKE KRALJEVSKE PORODICE: Evo kako su dodeljena, a sahrana kraljice Elizabete je unapred isplanirana!
Foto: Profimedia

Svaki član britanske kraljevske porodice ima kodno ime, s kojim se najavljuju i stižu na neki događaj kako se ne bi stvarala nepotrebna tenzija.

Neka kodna imena povezana su s osobom koja ih nosi, dok su neka dobili bez posebnog razloga.

Kraljica Elizabeta II - Šeron

Kraljevski pomoćnici, ali i policija zaduženi za sigurnost kraljice Elizabete II tokom njenih pojavljivanja u javnosti za nju imaju kodno ime i ono je jednostavno slovo - S.

I dok neki tvrde kako je reč o skraćenici imena Šeron (Sharon) , neki smatraju kako je to jednostavno S za sovereign, odnosno suverena/vladara.

Kada je reč o njenoj sahrani, on je već isplaniran do najsitnijeg detalja. Kada kraljica Elizabeta II umre, pokrenuće se operacija"Londonski most" koji se već decenijama priprema.

Kada napusti ovaj svet, njen privatni sekretar pozvaće premijera i reći 'Londonski most je pao' umesto kraljica je umrla. To sa sobom vuče niz protokola i procedura, jer će sahrani vrlo verovatno želeti da prisustvuju predsednici svih država sveta.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Princ Filip - Četvrti most

Kodno ime supruga kraljice Elizabete kada umre je Fort most (Četvrti most), koji se nalazi u Škotskoj, u blizini Edinburga.

Pretpostavlja se da će njegova sahrana biti održana u kapeli Sent Džordž, koja se nalazi u okviru dvorca Vindzor i da će biti sahranjen uz vojne počasti. S obzirom na to da ima titulu Vojvode od Edinburga, njegovo kodno ime je u skladu s njom, a oni koji budu organizovali njegovu sahranu pričaće o njoj kao o Operaciji Četvrti most.

Princ Filip će 10. juna ove godine proslaviti 100. rođendan, a kako do sada nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema, o ovoj operaciji niko iz organizacije ni ne razmišlja.

Princ Filip
foto: Profimedia

Princ Čarls - Unicorn, odnosno jednorog

Dobro je poznato to da će princ Čarls, kada kraljica umre, postati novi britanski kralj, a iz nekog razloga tajna služba odlučila je da mu dodeli kodno ime - Unicorn (jednorog).

Ovo ime mu je dato 1971. za vreme službenog puta u Ameriku, kodno ime je zapravo bilo inspirisano mitskim bićem, ujedno nacionalnom životinjom Škotske.

I on i akodno ime u slučaju smrti – Most Menaj. Ovaj viseći most nalazi se u Velsu i spaja ostrvo Angsli sa ostatkom Velsa i sasvim je logično da je princ od Velsa ime dobio po njemu.

Princ Čarls
foto: Shutterstock

Kejt Midlton - Dafne Klark

U Kensingtonskoj palati su dugo tražili savršeno kodno ime za vojvotkinju od Kembridža, koja već ima bezbroj titula i neslužbenih nadimaka.

Osim što je većina predstavlja kao Kejt Midlton, neki tabloidi su joj dali nadimak Vejti Kejti i tako je osvlovljavali devet godina koliko je trajala njena veza s princom Vilijamom, pre nego što su izgovorili sudbonosno "da".

Kejt Midlton
foto: Profimedia

Princ Vilijam- Deni Kolins

Legendarni glumac Al Paćino jednom je snimio film 'Deni Kolins', ali to verovatno nije bila inspiracija za kodno ime vojvodi od Kembridža.

Baš kao i kod njegova supruga, prva slova kodnog imena odaju počast njegovoj tituli -Duke of Cambridge odnosno vojvoda od Kembridža

Princ Vilijam
foto: Profimedia

Megan Markl - Davina Skot

Bivša američka glumica, a danas vojvotkinja od Saseksa dobila je kodno ime Davina Skot za vreme njenog života u kraljevskoj porodici.

Velika je veroatnoća da je bez njega i ostala nakon napuštanja kraljevskih dužnosti.

Megan Markl
foto: Profimedia

Princ Hari - David Stevens

David Stevens bio je australijski pisac i reditelj, a princu Hariju je u jednom trenutku dodeljeno njegovo ime. Baš kao i u slučaju svoje supruge Mega, i njenog kodnog imena, prva slova su inicijali vojvode od Saseksa (duke of Sussex).

Princ Hari, Megan Markl
foto: Profimedia

Princeza Dajana

Za Dajaninu sahranu iskorišćeno kodno ime Kraljice Majke

Protokol koji je uvežbavan za sahranu Kraljice Majke primenjen je kada je princeza Dajana umrla 1997. godine.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Operacija most Tej bila je redovno uvežbavana 22 godine pre smrti Kraljice Majke. U trenutku Dajanine smrti, Kraljica Majka je i dalje bila živa, a kako se nisu nadali ovom događaju i morali su što pre da pripreme sahranu, odlučeno je da se iskoristi protokol planiran za Kraljicu Majku, koji je bio dobro uvežban.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs