Svetlost Vaskršnje noći

Na Veliku subotu u Srbiju stiže Blagodatni oganj: Svečani doček ispred Hrama Svetog Save

Prošle 2015. godine prvi put Blagodatni oganj je zvanično donet na kanonsku teritoriju Srpske pravoslavne crkve, a ove godine to već postaje dobra i svetla tradicija
Vesti 25.04.2016. - 18:50h Autor: Sputnik
Foto: Beta, Doček Blagodatnog Ognja 2015. Godine

Blagodatni Oganj će na Veliku subotu biti dostavljen u Srbiju i Crnu Goru. Ovu veliku svetinju će doneti zvanična delegacija, na čelu sa preosvećenim Jovanom, episkopom slavonskim, na praznično vaskršnje bogosluženje koje će biti održano u Hramu Svetog Save u Beogradu i Sabornoj crkvi Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

 

U Vaskršnjoj noći, između 30. aprila i 1. maja 2016. godine, Blagodatni oganj iz jerusalimskog Hrama Groba Gospodnjeg biće dostavljen u pravoslavne hramove i manastire Srbije, a takođe i Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), piše Ruski ekspres.

 

Donošenje Blagodatnog ognja specijalnim avionom iz Jerusalima u glavne gradove Crne Gore i Srbije organizovao je Fond Svetog Vasilija Velikog. Akcija se sprovodi uz medijsku podršku i koordinaciju beogradskog medijskog centra Ruski Ekspres, koji nosi ime Nogina i Kurinoja.

 

Pred nama je strasna nedelja: Pridržavajte se ove stare srpske tradicije i nećete se ogrešiti!

 

Foto: Kurir / Nemanja Pančić, Doček Blagodatnog ognja 2015. godine
Foto: Kurir / Nemanja Pančić, Doček Blagodatnog ognja 2015. godine

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u svome pismu arhijerejima, sveštenicima i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve istakao je da je Blagodatni oganj, koji se čudesno pali u Hramu Groba Gospodnjeg, prošle 2015. godine prvi put zvanično donet na kanonsku teritoriju Srpske pravoslavne crkve, a ove godine to već postaje dobra i svetla tradicija.

 

Patrijarh je istakao da "ovaj projekat ne bi bio moguć bez velikodušnog učešća u njemu mnogih blagočestivih ljudi iz Srbije i Ruske Federacije". U pismu se saopštava da tri patrijaršije - Jerusalimska, Ruska i Srpska - pružaju punu podršku planiranom događaju, koji će na poseban način obasjati vaskršnje jutrenje i liturgiju.

 

Doček specijalnog aviona iz Tel Aviva, kojim će biti dostavljen Blagodatni oganj, biće upriličen na beogradskom aerodromu na Veliku subotu. Sa aerodroma će Blagodatni oganj u koloni biti prevezen u Hram Svetog Save, gde će biti predat patrijarhu srpskom Irineju.

 

Svečana ceremonija dočeka Blagodatnog ognja počinje u 22.30 ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

 

Kako da ofarbate jaja dekupaž tehnikom: Svaka domaćica treba da zna! (VIDEO)

 

Foto: Beta, Doček Blagodatnog ognja 2015. godine
Foto: Beta, Doček Blagodatnog ognja 2015. godine

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...