Malinari očajni

U Srbiji niko ne želi da bere maline za 80.000 dinara mesečno

Uz dnevnicu od 2.500 dinara obezbeđen je i smeštaj i tri obroka, ali slabo ko se javlja

Vesti
Autor:
Foto: Profimedia

Traže se radnici za branje malina, u Guči, okolini Arilja, Požege, Valjeva i Bajine Bašte, Rtarima kod Čačka, Trnavi kod Užica… Stan i hrana obezbeđeni. Dnevnica od 2.500 do 3.000 dinara, to jest oko 80.000 dinara u proseku za mesec dana rada.

Upravo tako izgledaju oglasne strane ovih dana, ali i vapaji malinara, koji tvrde da im se čak i na takve oglase trenutno slabo ko javlja.

Njihov najveći problem je to što ne mogu da nađu valjanu radnu snagu, iako je posao dobro plaćen i suštinski nije težak. Osim korone, koja im je pomrsila konce, vlasnici malinjaka žale se i na to da mnogi građani koriste priliku da odu iz zemlje, trbuhom za kruhom, čime se ponuda sezonske radne snage rapidno smanjuje, piše Politika.

Dragan Bogdanović, predsednik ariljskog Udruženja malinara „Vilamet spas”, uverava da branje maline nije težak posao i da to nije glavni razlog zbog kojeg ljudi ne žele da se prihvate takve obaveze.

Berači mogu dobro da zarade, a ako na 2.500 dinara dnevnice dodamo i obezbeđen smeštaj i tri obroka, to onda nije mala zarada. Možda im eventualno smeta dugačak radni dan koji traje i do 11 sati, kao i jako sunce, pa zbog toga ne žele da rade. Ipak, osnovni problem je što Srbija nema dovoljno radne snage. Mnogi sezonci odlaze van Srbije, ali opet zbog situacije sa koronom mnogi su se i vratili u zemlju. To treba maksimalno da iskoristimo.

Računamo na povratnike da zasuču rukave, a ako ne budemo uspeli da obezbedimo radnu snagu, moraćemo sami u malinjake“, pomirljiv je Bogdanović, koji ipak podseća da za berbu malina i obezbeđivanje radnika ima još vremena, jer berba počinje tek oko 20. juna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...