Obratite pažnju

Kako dobiti nezapamćen prinos malina: 3 pravila koja se moraju poštovati!

Malina voli red i pravilnu negu. To je prvo i osnovno pravilo prilikom gajenja malina

Bašta 27.05.2020. - 12:44h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Prvo i osnovno pravilo: Maline se moraju saditi i gajiti u redu. Kada sadite, sadite ih u jednake redove, a onda postavite stubove i žice kako biste ih pravilno uvezali i svake godine ćete imati od 6 do 8 puta više ploda, ali i kvalitetetne maline.

 

Svi vaši napori gube smisao, ako maline pustite da "podivljaju". Sami ćete uvideti da one vole negu i pravilno orezivanje.

 

Drugo i veoma često pravilo:  Malina se ne može degenerisati, biološki je to nemoguće. Ali postoje područja gde su maline zanemarene, pa oslabljene biljke maline nazivaju se degenerisanim.

 

Ima mnogo primera kada su baštovani posadili "degenerisanu" malinu i ponovo dobili prinos grma sa velikim bobicama. Potrebno je ponovo obeležiti redove, pravilno posaditi maline u razmak od 70 cm, povezati ih i tamo gde u nizu fali malina, posaditi novu sadnicu kako ne bi došlo do "rupe".

 

Potrebno je konstantno saditi nove sadnice u svaki red i eliminisati višak biljaka malina. Potrebno je ojačati glavne izdanke u centru grma i za godinu ili dve, dobićete dobar kvalitet bobice i odličan prinos.

 

Treće pravilo glasi: Redovi malina treba da budu uski do 30 cm, a unutar redova između grmova treba da bude slobodan prostor. Razlog za neuspeh je taj što se maline sade u obliku široke trake, gde se isprepliću biljke koje ste sadili i one koje su same nikle kao novi izdanci.

 

Biologija maline je takva da oko glavne biljke uvek raste dosta drugih mladih sadnica.

 

Da biste ostvarili dobar usev, odstranite mlade maline kao korov. Ti novi izdanci uzimaju 50% svih hranljivih materija iz celokupne biljke. U praksi su ti izdanci neprijatelji maline.

 

Ako ostranite te nove mladice, glavni grm će biti dobro osvetljen suncem, tako da ćete dobiti bobice od vrha do dna maline, ne samo na vrhu. Tako bobice imaju dovoljno sunca i vetra što sprečava gljivične bolesti i najezdu insekata.

 

Morate se navići na činjenicu da će vam uništavanje novih izdanaka doneti prinos. To radite oštrom lopatom tako što ćete je zabosti u novi izdanak u dubinu od 3 do 5 cm u zemlju.

 

Tek nakon druge godine videćete pravi prinos malina.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...