Uživaćete u svakom zalogaju

4 recepta sa pasuljem: Najlepša kuvana jela koja okrepljuju! (RECEPTI)

Trik je da noć pre pripreme pasulj stoji u vodi

Recepti
Autor:
4 recepta sa pasuljem: Najlepša kuvana jela koja okrepljuju! (RECEPTI)
Recepti sa pasuljem, Foto: Shutterstock

U pripremi jela od pasulja najvažnije je da pasulj potpopite u posudi s vodom i ostavite ga da stoji preko noći. To će omekšati opnu, pa će se pasulj brže skuvati, a sprečiće i osećaj nadutosti.

Potapanjem u vodu se udeo nesvarljivih šećera oligosaharida u pauslju smanjuje, pa ih telo lakše prerađuje. Ako koristite pasulj iz konzerve, potapanje u vodu nije potrebno.

Predtsavljamo vam 4 odlična recepta sa pasuljem:

Varivo od pasulja

Sastojci: 600 g pasulja, šargarepa, dve glavice luka, tri čena belog luka, peršun, kašičica slatke mlevene paprike, so, biber, 200 g slanine.

Priprema: Iseckajte luk, slaninu i šargarepu, pa dinstajte na laganoj vatri dok luk ne požuti. Nakon toga dodajte pasulj (koji je prethodnu noć stajao u vodi) i prelijte vodom tako da sve prekrijete. Kuvajte oko dva sata na umerenoj vatri, a pri kraju dodajte zapršku i mešajte. Ako koristite pasulj iz konzerve, vreme kuvanja je upola kraće, dovoljno vam je sat vremena. Zapršku napravite od druge glavice luka, iseckanog belog luka, slatke mlevene paprike i nekoliko kašika vode u kojoj se pasulj kuvao. Dodajte je pri kraju kuvanja i promešajte.

Kako se pravi zaprška: Mnoge domaćice ne znaju pravu caku!

foto: Shutterstock

Pasulj s kobasicama

Sastojci: 600 g pasulja , 2 glavice luka, šargarepa, tri čenabelog luka, kobasice, so, biber, lovorov list, slatka mlevena paprika, brašno i voda.

Priprema: Iseckajte luk, dodajte šargarepu, so, biber, lovorov list i beli luk, pa dinstajte na laganoj vatri. Nakon toga dodajte vodu tako da prekrije pasulj. U posebnom tiganju propržite kobasice koje ste prethodno isekli na kolutove i ubacite u pasulj. Kuvajte dva do dva i po sata na umerenoj vatri, a ako je pasulj iz konzerve, dovoljno je i sat vremena. Pred kraj na ulju popržite brašno i mlevenu papriku, pa zapršku dodajte u pasulj da bi se zgusnuo.

foto: Shutterstock

Salata od pasulja

Sastojci: 300 g pasulja, glavica luka, sirće, so, biber i bundevino ulje.

Priprema: U lonac stavite pasulj koji ste prethodno držali u vodi cele noći, prelijte vodom i kuvajte oko sat vremena. Ako koristite pasulj iz konzerve, dovoljno ga je kuvati 10 minuta. Ocedite pasulj, ostavite da se ohladi i potom dodajte so, biber, sirće i bundevino ulje. Promešajte i pasulj salata je spremna za posluživanje!

Najbogatiji posni obrok: Hrskavi šaran i krompir salata! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Gravče na tavče

Sastojci: 500 g pasulja tetovca, 250 g crnog luka, 2-3 čena belog luka, 1dl ulja, 2-3 suve crvene paprike, 1 kašika brašna, 1 kašika mlevene paprike, so, biber, nana, peršun.

Priprema: Pasulj otrebiti, oprati i potopiti u vodu da odstoji preko noći. Ujuto ga ocediti od vode, naliti drugu vodu, da ogrezne, pa staviti da provri. Posle par minuta skloniti sa vatre, tu vodu prosuti, pa sipati novu, toplu vodu i staviti da se kuva.

Dodati sitno seckan crni luk, pa kuvati dok zrna ne omekšaju (paziti da ostanu cela). Na ulju napraviti zapršku od brašna, mlevene paprike i sitno seckanog belog luka. Dodati u skuvani pasulj, začiniti nanom, peršunom, posoliti i pobiberiti. Dodati i nekoliko suvih crvenih paprika.

Sve preručiti u posudu za pečenje, naliti sa malo vode u kojoj se pasulj kuvao, pa zapeći u rerni na 250 stepeni, da porumeni i da se uhvati korica.

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs