Ovaj mali kućni test otkriva da li imate problema sa zgrušavanjem krvi, a evo kako ga regulisati: Tvrdi dr Vujnović

Epidemiolog dr Dušan Vujnović deli savete u vezi sa zdravljem krvnih sudova i upozorava na namirnice koje mogu biti štetne za ljude sa problemom zgrušavanja krvi.

Saveti stručnjaka
09:44h
Ovaj mali kućni test otkriva da li imate problema sa zgrušavanjem krvi, a evo kako ga regulisati: Tvrdi dr Vujnović
Foto: Printskrin@Televizija Pruga/YouTube

Hiperkoagulabilnost je stanje kada je krv gušća i lepljivija nego što bi trebalo da bude. Bolest može dovesti do stvaranja opasnih krvnih ugrušaka (trombova) koji su najveći krivci za srčani ili moždani udar, a ovo stanje se leči lekovima, ali i adekvatnom ishranom. Moguća je i kontrola biljkama, pod nadzorom doktora, jer neke od njih u neodgovarajućim dozama mogu biti toksične.

Kako prirodnim namirnicama regulisati stanje hiperkoagulabilnosti

Postoje mnoge namirnice iz prirode, čajevi, tinkture koje mogu biti od pomoći, objasnio je za portal "eKlinika" epidemiolog dr Dušan Vujnović, koji izučava i biljke i o njima je napisao knjigu "Moj praktični biljarnik".

Dr Dušan Vujnović
foto: Printskrin@RTV Sunce - Arandjelovac/YouTube

Dr Vujnović savetuje kako putem prirodnih namirnica možete da regulišete stanje hiperkoagulabilnosti, i daje čak i praktične savete, kako u kućnoj režiji da proverite da li vam je krv možda gusta.

"Govorimo o prirodnom načinu lečenja zgrušnjavanja krvi, ali ono što je primarno je lečenje sredstvima protiv koagulacije, antikoagulantnim agregatima. Pored toga, uz konsultaciju s doktorom koji je upućen u vaše stanje, možete, što se svakako preporučuje, regulisati ishranu. Nikako se kod ovih stanja, ne savetuje upotreba aronije, kupina, koprive. Mora se izbegavati svinjetina, crveno meso, mast, belo grožđe, heljda, rotkvica, šipak, beli hleb i sve vrste peciva od belog brašna, banane, kafa, gazirani sokovi, pušenje", ukazuje dr Vujnović.

Neka istraživanja naglašavaju značaj ishrane za kontrolu oboljenja, smatra se da odgovarajuća ishrana snažnije utiče na faktore zgrušavanja krvi nego na holesterol. Najjednostavniji način regulisanja guste krvi jeste uvođenje u ishranu, kiselo-mlečnih proizvoda, onih koji ukiseljavaju hranu i tako razblažuju krv kao što su vitamini, salicilna i limunska kiselina.

Hemoglobin, Krv, krvna zrnca
foto: Shutterstock

Izbegavajte aroniju

Dr Vujnović ne preporučuje upotrebu aronije kod pacijenata koji pate od zgrušavanja krvi. U plodovima aronije nalazi se dosta voćnih kiselina koje nadražuju sluznicu želuca i creva. Aronija se ne savetuje osobama koje pate od čira na želucu, gastritisa, niti pacijentima kod kojih postoji povećana opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka.

Gusta krv može uticati na snabdevenost tela kiseonikom, sprečiti hormone i hranjive materije da dođu do tkiva i ćelija.

"Kod ovih osoba se preporučuje upotreba masne morske ribe koja doprinosi razblaživanju krvi, hladno ceđeno laneno ili maslinovo ulje koja jača krvne sudove i smanjuje viskoznost krvi. Preporučuje se cvekla, ali samo kuvana ili pečena, piletina, zečetina, čili paprika koja može da utiče na nivo holesterola i triglicerida i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka", ističe dr Vujnović.

Aronija
foto: Shutterstock

Morska trava ili beli luk

Savetuju se i: maline, jagode, borovnice, smokve, limun, pomorandža.

"Treba konzumirati po jedan grejpfrut ili dva limuna dnevno, dve pomorandže ili času jagoda. Posebno je dobar morski kupus, koji se može naći samo u bolje snabdevenim prodavnicama. On se samelje pa se koristi kao dodatak hrani, umesto kuhinjske soli. Dnevna norma je jedna čajna kašika, jer jod u njemu umanjuje viskoznost krvi, a povećava tonus krvnih sudova, što je bitno kada je u pitanju prevencija srčanog ili moždanog udara", kaže doktor Vujnović.

Nešto jeftinije sredstvo, koje se pravi kao lek protiv guste krvi je beli luk, koji, kako savetuje doktor Vujnović, mogu da koriste i osobe koje boluju od čira na želucu ili gastritisa na sledeći način:

"U 300 grama meda, dodati 250 grama samlevenog belog luka i ostaviti da odstoji tri nedelje. Uzimati jednu supenu kašiku tri puta na dan, 40 minuta pre jela."

Krvne ćelije, Krv, Ćelije
foto: Shutterstock

Značaj fizičke aktivnosti

Problem zgrušnjavanja krvi je prisutan kod muškaraca, uglavnom posle 40 godina i žena posle 50 godina, kada dolazi do promene hormonalnog statusa i promena elasticiteta krvnih sudova.

"Pravilna ishrana, odnosno higijensko dijetetski režim je važan u kontroli bolesti. Dodatni problem nastaje, ako se slabo krećete i ne bavite skoro nikakvom fizičkom aktivnošću. Dolazi do povećanja broja crvenih krvnih zrnaca, broja trombocita ili krvnih pločica, povećanja hemoglobina, hematokrita, svi ovi parametri ukazuju na zgrušavanje krvi", kaže dr Dušan Vujnović.

Kućni test

Doktor nam otkriva kako malim testom u kućnim uslovima možete da proverite da li imate gustu krv. Sve što vam je potrebno je sterilna igla iz apoteke, parče vate i alkohol.

Dr Dušan Vujnović
foto: Printskrin@Televizija Pruga/YouTube

"Alkoholom premažite jagodicu prsta, pa je ubodite iglom, merite vreme. Ukoliko se krv zgrušava u vremenu do 2 minuta, znači da je došlo do preranog zgrušnjavanja i najverovatnije se radi o gustoj krvi, ako se krv zgruša u roku do 5 minuta stanje je normalno. Ukoliko do zgrušavanja dođe posle 5 do 7 minuta najverovatnije se radi o retkoj krvi i onda se govori o nekim drugim bolestima", ukauzje doktor Vujnović.

Što manje kafe i alkohola

Doktor Vujnović objašnjava da je poremećaj asimilacije vode često predisponirajući faktor za poremećaj zgrušavanja krvi, isto kao i gubitak krvi, nedostatak nekih enzima, vitamina, izloženost radijaciji, velika potrošnja šećera i ugljenih hidrata, trovanje hranom, dijareja, povraćanje, povećana koncentracija proteina u krvnoj plazmi, leukemija, dijabetes, proširene vene, trudnoća.

Kafa, Turska Kafa
foto: Shutterstock

"Kod jednog broja ljudi uočavaju se i simptomi kao što su brzo umaranje, suva usta, rasejanost, slabost, depresija, povišen krvni pritisak, česte glavobolje, hladne noge, utrnulost dela tela, pojava čvorića na venama. Sve su to manifestacije koje ukazuju na moguće zgrušavanje krvi, odnosno, mogućnost nastanka tromba", precizira dr Vujnović.

Čaj, kafa, gazirani napici, pivo, alkohol doprinose izvlačenju tečnosti iz organizma i mogu dovesti do dehidracije i pojave gušće krvi. Zbog toga dr Vujnović posebno savetuje unošenje optimalne količine vode.

Stil/eKlinika

Bolna ispovest devojke kojoj je lekar uništio karijeru

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs