mekani i ukusni

Snežna čarolija na prazničnoj trpezi: Sočni i mekani čupavci koji će vas oboriti s nogu! (RECEPT)

Ovo je recept za omiljene biskvitne kocke sa čokoladom i kokosom koje će vam praznike dodatno ulepšati

Recepti
Autor:
Snežna čarolija na prazničnoj trpezi: Sočni i mekani čupavci koji će vas oboriti s nogu! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Čupavci su kolač bez kojih ne može da se zamisli ni jedan praznik ili proslava.

Da bi novogidšnja atmosfera bila kompletno magična, a posebno da bi se najmlađi članovi porodice najviše radovali, morate pripremiti pregršt poslastica i đakonija, te vam mi predlažemo ovaj recept.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 6 velikih kašika brašna (dupkom punih)
  • 4 velike kašike šećera
  • 1,5 dl ulja
  • pola praška za pecivo

Sastojci za glazuru:

  • 30 grama tamne čokolade
  • 4 dl mleka
  • 4 dl slatke pavlake

Dodatni sastojci:

  • kokos

Lagani čupavci sa jogurtom: Desert spreman za pola sata!

foto: Profimedia

Priprema biskvita za čupavce:

  • Pažljivo odvojite žumanca od belanca. Pazite da pritom ne razlijete žumanca po belanjcima jer ih onda nećete moći umutiti u sneg.
  • Mikserom povežite žumanca i šećer. Mutite mikserom 2-3 minuta ili dok smesa ne postane svetložuta i kristali šećera slabo se primećuju na površini.
  • Tada polako počnite da dodajete ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
  • Umutite belanca u čvrst sneg. Ako ćete za to koristiti mikser s kojim ste mutiližumanca i šećer, obavezno ga operite jer na njemu ne smeju biti ostaci žumanca koji bi sprečili belanca da se povežu u sneg.
  • Naizmenično u žumanca dodajte malo brašna i snega, pa pažljivo i polako mešajt
  • Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i sneg.
  • Upalite rernu na 180 Celzijusovih. Veliki pravougaoni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim pažljivo pospite mrvicama hleba i sipajte smesu.
  • Kolač pecite oko 30 minuta. Znaćete da je gotov kada po vrhu poprimi lepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suva, to znači da je biskvit gotov.

Posni čupavci: Neodoljivi kolač sa kokosom! (RECEPT)

foto: Profimedia

Priprema glazure:

  • Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu.
  • Dodajte mleko i slatku pavlaku, pa sve zagrejte na laganoj vatri uz stalno mešanje.
  • Čokolada će se polako topiti, a mešanjem ćete je povezati s mlekom i pavlakom.

Priprema čupavca:

  • Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti pre završne faze.
  • Razrežite biskvit na kocke.
  • Zatim jednu po jednu nabodite na čačkalicu, pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh.
  • Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

Savet:

Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mleveni keks ili pak mlevene orašaste plodove poput oraha ili lešnika. Što god vam padne na pamet, ubacujte u smesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.

Brzi čupavci: Poslastica kakvu još niste probali! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs