Isprobajte

Posne kuglice: 14 sitnih kolača kojima niko neće odoleti! (RECEPTI)

Ukusni zalogaji idealni za dane posta i slavske trpeze

Recepti
13:27h Autor:
Posne kuglice: 14 sitnih kolača kojima niko neće odoleti! (RECEPTI)
Posni sitni kolači, Foto: Shutterstock

1. Kokos kuglice

Sastojci: 2 krompira, 2 kašike margarina, vanilin šećer, 200 g kokosovog brašna, 250 g šećera u prahu.

Priprema: Oljuštiti i skuvati krompir, a potom ga propasirati, dodati margarin i izmešati. Zatim dodati šećer u prahu, vanilin šećer i kokosovo brašno, pa sve dobro izmešati. Praviti kuglice i valjati ih u kokosovo brašno.

Najlepša posna predjela: 10 recepata za slane pite i rolate!

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

2. Kuglice od pomorandže

Sastojci: 4 velike pomorandže sa debelom korom, 150 g mlevenih badema, 150 g šećera, 1 strugana jabuka.

Priprema: Pomorandže dobro oprati, oljuštiti i kore bariti u vodi. Kad voda provri, baciti vodu, naliti svežu i ponovo bariti. Postupak ponoviti oko 10 puta, dok kore ne budu potpuno meke. Ohlađene i oceđene kore samleti i sjediniti sa ostalim sastojcima. Smesu ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim od nje praviti kuglice pa svaku uvaljati u kristal – šećer. Držati 24 sata na hladnom pre služenja.

Najlepše posne salate: 12 recepata za svačiji ukus i džep!

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Profimedia

3. Rum bombice

Sastojci: 250 g posnog margarina, 250 g šećera u prahu, 250 g mlevenog posnog keksa, 100 g mlevenih oraha, kokosovo brašno, malo ruma, suvo grožđe ili lešnik.

Priprema: Umutiti margarin i šećer u prahu pa dodati keks, mlevene orahe i dve kašike ruma. Od mase praviti bombice i u svaku staviti zrno suvog grožđa ili lešnik. Uvaljati u kokosovo brašno ili orahe.

10 posnih slatkih pita: Čisto gurmansko uživanje! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

4. Slatke kugle od pirinča, badema i lešnika

Sastojci: 200 g integralnog pirinča, 50 g šećera u prahu, 100 g pečenih lešnika, 100 g suvog grožđa, 50 g pečenih badema, sok od pomorandže, 1 kašika likera po želji, 3 kašike kokosovog brašna (po želji).

Priprema: Pirinač skuvajte i ohladite. Dodajte mlevene pečene lešnike i bademe, sitno iseckano suvo grožđe, sok od pomorandže i liker. Umesite testo i oblikujte male kugle veličine zalogaja. Uvaljajte ih u kokosove pahuljice i servirajte.

Najlepša posna predjela: 10 recepata za slane pite i rolate!

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

5. Kesten kuglice

Sastojci:1 kg kestena, 300 g šećera, kakao, mleveni orasi.

Priprema: Kesten obarite, očistite i sameljite. Ušpinujte šećer kao za slatko. Pomešajte kesten i šećer, ujednačite masu, pa oblikujte kuglice. Prokuvajte kakao u malo vode i šećera, pa u to umačite svaku kuglicu. Na kraju, kuglice uvaljajte u mlevene orahe.

Posna kapri torta bez pečenja: 4x4 kremasta sloja! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

6. Čokoladne keks kuglice

Sastojci: 300 g posne mlevenog keksa, 250 g margarina, 8 kašika šećera u prahu, 2 kašike ruma, 3 kašike soka od pomorandže, posna čokolada.

Priprema: Umutiti margarin, pa dodati mleveni posni keks, šećer, rum i sok od pomorandže. Sve dobro umesiti, pa od dobijene mase napraviti kuglice. Svaku umakati u istopljenu čokoladu. Ređati na rešetku dok se čokolada ne osuši, a zatim svaku kuglicu staviti u ukrasnu papirnu korpicu.

Čarobna posna torta: Neprevaziđen starinski slatkiš od keksa i jabuka! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Profimedia

7. Čokoladne kuglice sa višnjama

Sastojci: 200 g šećera, 100 ml vode, 200 g mlevenog keksa, 200 g mlevenih oraha, četvrt paketa margarina pola flašice ekstrakta ruma.

Za glazuru: 100 g posne čokolade za kuvanje, četvrt paketa margarina, malo ulja, tegla slatkog od višanja, malo kokosovog brašna, kakao praha za dekoraciju.

Priprema: Pomešajte vodu i šećer i kuvajte uz stalno mešanje da se šećer ušpinuje, pa dodajte margarin, mleveni keks, orahe i rum. Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi. Od ohlađene mase formirajte kobasicu, isecite je na tanke šnite i još malo istanjite u krug. U sredinu svakog kruga stavite po jednu višnju i formirajte kuglicu. Na sasvim slaboj temperaturi zajedno otopite čokoladu i margarin, dodajte malo ulja da masa bude tečnija, pa svaku kuglicu umačite u ovu glazuru i ukoliko želite uvaljajte je u kokosovo brašno ili u kakao prah. Do serviranja kuglice čuvajte u frižideru da se sasvim stegnu.

Posna štrudla na vodi: Uživaćete u svakom zalogaju ukusne poslastice! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

8. Slatki krompirići

Sastojci: 250 g šećera, malo vode, 250 g mlevenih oraha, 2 obarena propasirana krompira, 2 rebra rastopljene čokolade, kesica vanilin-šećera.

Za ukrašavanje: kakao, šećer u prahu.

Priprema: Sve sastojke izmešati i od njih umesiti glatku masu. Od toga praviti kuglice, uvaljati ih u kakao pomešan sa šećerom u prahu i ostaviti na vazduhu da se suše. Pre služenja staviti svaku kuglicu u papirnu korpicu.

Posna bajadera sa lešnicima: Ukusni zalogaji gotovi za tren oka! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

9. Moka zrna

Sastojci: 200 g mlevenih oraha, 250 g šećera u prahu, 250 g strugane posne čokolade za kuvanje, 50 g gorke i jake instant kafe, kašika šećera u prahu, 2 kašike kakaoa.

Priprema: Za testo izgnječite sve sastojke, dodajte malo neskafea i formirajte kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte u kraći valjčić, oblikujte prvo kao elipsu, a potom nožem u sredini napravite usek tako da liči na zrno kafe. Pomešajte kakao sa šećerom u prahu, pa svako zrno uvaljajte u ovu mešavinu ili rastopite posnu čokoladu za kuvanje, pa svako moka zrno potopite i izvadite da se ohladi. Do upotrebe držite na suvom i hladnom mestu.

Mak torta, posna i kremasta: Zimska poslastica broj 1! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Stil

10. Kuglice od šargarepe i keksa

Sastojci: 5-6 malih šargarepa, 4 kašike šećera, 150 g mlevenog posnog keksa, šoljica seckanih oraha.

Priprema: Šargarepu oljuštite i sitno izrendajte. Na umerenoj temperaturi zagrejte šećer i rendanu šargarepu i dinstajte dok šargarepa ne omekša. Posudu sklonite s ringle, dodajte mleveni keks, seckane orahe i dobro izmešajte. Ukoliko je smesa previše lepljiva, stavite još keksa. Rukama oblikujte kuglice veličine oraha, poređajte u papirne korpice i ukrasite po želji: uvaljajte ih u mlevene orahe, kokos, keks ili prelijte otopljenom čokoladom.

Posna medena pita s orasima: Obožavani desert svih generacija! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

11. Pasuljica

Sastojci: 1 kg pasulja tetovca, 300 g šećera, 300 g oraha, 1 kesica cimeta, mleveni orasi ili kokosovo brašno po želji.

Priprema: Skuvati pasulj, ocediti, dodati šećer, orahe i cimet u prahu. Dobro izmešati, ohladiti i oblikovati bombice. Može se uvaljati u orahe ili kokosovo brašno.

Najlepši sitni posni kolači: 13 poslastica koje morate da probate! (RECEPTI)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

12. Kuglice sa bananama i suvim grožđem

Sastojci: 2 zrele banane, 400 g posnog mlevenog keksa, 125 g margarina, 100 g šećera u prahu, 2 kašike ruma, 100 g suvog grožđa, 100 g mlevenih lešnika.

Priprema: Banane oljuštiti pa propasirati u blenderu. U drugoj posudi posebno umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu. Sjediniti kašu od banana sa 300 g mlevenog keksa i promešati. Potom dodati umućeni margarin sa šećerom, rum, suvo grožđe i mlevene lešnike. Dobro izmešati rukom da bi se dobila ujednačena smesa. Dobijenu smesu ostaviti u frižideru pola sata da se stegne. Kašičicom vaditi smesu i vlažnim rukama oblikovati kuglice. Kuglice uvaljati u preostali mleveni keks, a potom ih slagati u papirne korpice.

Savršen posni kolač: Čokoladne kuglice od kikirikija i badema za ljubitelje presne hrane! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Stil

13. Kikiriki bombice

Sastojci: 250 g margarina, 150 g šećera u prahu, 300 g neslanog mlevenog kikirikija, 150 g mlevenog posnog keksa, 1 kašičica cimeta, 50 g posne čokolade za kuvanje, 1 dl ulja.

Priprema: Sjediniti u posudi margarin omekšao na sobnoj temperaturi i šećer u prahu. Dodati 150 g mlevenog kikirikija, mleveni posni keks, cimet i dobro izmešati. Pripremljenu smesu ostaviti u frižider da odstoji 60 min. Nauljenim rukama od pripremljene smese praviti kuglice i svaku uvaljati u ostatak mlevenog kikirikija. Čokoladu otopiti sa malo ulja i dekorisati oblikovane kuglice.

Posni vanila pužići: Mekani, ukusni i jednostavni za pripremu! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock

14. Posni biseri

Sastojci: 200 g ratluka od ruže, 200 g kokosovog brašna, 150 g šećera u prahu, 3 kašike soka od limuna.

Priprema: Ratluk sitno iseckati pa ga malo ugnječiti viljuškom. Dodati kokosovo brašno i šećer u prahu i sve dobro umesiti rukama. Dodati sok od limuna da se dobije glatka i čvrsta masa za oblikovanje kuglica. Praviti kuglice i svaku uvaljati u kokosovo brašno ili kristal šećer. Pre služenja staviti u papirne korpice i držati u frižideru da se stegnu.

Svetogorski posni slatkiš: Hilandarske gurabije su neverovatni kolačići, ostaju sveži danima! (RECEPT)

Posni sitni kolači
Posni sitni kolačifoto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs