Oduševiće vas

Najlepša posna predjela: 10 recepata za slane pite i rolate!

Svečana trpeza je nepotpuna bez dobrog predjela, zato vam donosimo 10 omiljenih posnih recepata u kojima ćete uživati

Recepti
13:57h Autor:
Najlepša posna predjela: 10 recepata za slane pite i rolate!
Posna predjela, Foto: Shutterstock

1. Oblanda sa tunjevinom

Sastojci:

1 list oblande, 2 konzerve tunjevine, 100 g kukuruza šećerca, 3 veća kisela krastavčića, 2 kašike preprženog susama, 100 g margarina, so, biber, kečap

Obogatite posnu trpezu: 5 malo drugačijih recepata za ukusna i dekorativna predjela! (FOTO)

Priprema:

Obandu stavite između dve vlažne krpe da omekša dok pripremate fil. Tunjevine dobro ocedite od masnoće, zatim dodajte umućeni margarin i sve zajedno izmiksajte. Dodajte iseckane krastavčiće, kukuruz i susam. Sve zajedno sjediniti i filom premazati omekšalu oblandu, a zatim je uviti u rolat. Ostaviti u frižideru 2 h da se stegne i pre nego što se iseče rolat ukrasiti kečapom.

2. Rolat od krompira

Sastojci: 1 kg krompira, 100 g margarina, 200 g obarene i od kostiju očišćene ribe, 200 g spanaća, 200 g šargarepe, so, biber, 2 čena belog luka.

Priprema:

Krompir obarite u posoljenoj vodi, ocedite, dodajte margarin i umutite. Tri komada providne folije namažite uljem i razvijte tri jednake kore od pirea. Na prvu stavite fil od usitnjene ribe i obarenog spanaća začinjenog po ukusu. Na drugu koru stavite mešavinu ribe i barene, propasirane šargarepe, začinjene po ukusu, a na treću mešavinu ribe, spanaća i šargarepe. Svaku koru uvijte u rolat i do serviranja stavite u frižider da se dobro stegne. Secite na kolutove i naizmenično ređajte sve tri vrste.

Najlepše posne salate: 12 recepata za svačiji ukus i džep!

Posna predjela
Posna predjelafoto: Shutterstock

3. Rolat sa šampinjonima

Sastojci: 500 g tankih kora za pitu, 800 g šampinjona, 2 glavice srednje crnog luka, 1 dl ulja, 500 g biljnog kačkavalja, 400-500 g kečapa, origano

Priprema:

Pečurke izdinstati sa lukom na ulju, posoliti i pobiberiti po ukusu. Prvu koru tanko premazati kečapom, drugu ponoviti sa kečapom (kore redjati jednu na drugu), tek na treću ide fil od šampinjona, četvrta kora premaz od kečapa, peta kora narendan kačkavalj, pa redom kečap, šampinjoni, kačkavalj (kore ne prskati sa uljem dovoljno je ulja u pečurkama) dok ne utrošite sve kore i nadeve za rolat. Sve to urolovati, premazati odozgo sa kašičicom ulja. Staviti da se peče u rernu koja je prethodno zagrejana na 220 stepeni i peći 15 minuta. Kad se rolat ohladi seći na 2 cm debljine i služiti.

Domaća pita sa pečurkama i prazilukom: Ukusan obrok u dve varijante! (RECEPT)

Posna predjela
Posna predjelafoto: Shutterstock

4. Posni slani rolat

Sastojci: 2 veća lista oblande, manja glavica luka, pola struka praziluka, 500 g šampinjona, 300 g posnog majoneza, 150 g biljnog kačkavalja, 100 g susama, 400 g ajvara, ulje, so, biber.

Priprema:

Luk i praziluk iseckati i propržiti na vrelom ulju. Dodati seckane šampinjone i dinstati dok sva tečnost koju su šampinjoni pustili ne ispari, pa posoliti i pobiberiti. Susam peći u teflonskom tiganju da dobije zlatno-žutu boju, ohladiti i pomešati sa 200 g posnog majoneza, dodati 100 g struganog biljnog kačkavalja i energično promešati. Prvi list oblande premazati pripremljenom smesom, odozgo rasporediti dinstane šampinjone, pokriti drugim listom oblande, premazati ajvarom i urolati. Odozgo naneti ostatak posnog majoneza i posuti struganim biljnim kačkavaljem.

5. Posna španska pita

Sastojci: 200 g posnog biljnog sira, 1 šoljica ulja, 1 šoljica brašna, 1 šoljica kukuruznog brašna, 1 prašak za pecivo, 100 g crvene paprike, 100 g zelenih maslina, 1 šoljica kisele vode, soli po ukusu.

Priprema:

Biljni sir narendati, crvenu papriku i masline iseckati na sitne kockice, sve ostale sastojke izmešati i izliti u tepsiju. Peći 20 min u zagrejanoj pećnici.

Stari recept za slavski kolač: Ovako se mesi i ukrašava prema sprskoj tradiciji! (FOTO)

6. Posna pita sa pečurkama na vodi

Sastojci: pakovanje šampinjona, 1/2 glavice luka, 1/4 praziluka, 1 šolja mlevenog paradajza, kore za pitu, so, biber, mešavina začina, origano, voda.

Priprema:

Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati. U keramički ili teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu. Kore iseći na 3 duže trake, i ređati jednu na drugu, a izmedju premazati vodom, kečapom ili mlevenim paradajzom. Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao. Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru. Peći dok ne porumeni na 200 stepeni. Kada je pečeno, prekriti vlažnom krpom da odmekani.

Od stolnjaka do ikone: Kompletan vodič za spremanje i organizaciju slave!

Posna predjela
Posna predjelafoto: Shutterstock

7. Pita sa kiselim kupusom

Sastojci: 500 g kora za pitu, 1 kg kiselog kupusa, 300 dl ulja, 300 dl vode, malo soli

Priprema:

Kupus sitno iseći i staviti da se dinsta na ulju i dodati 300 dl vode. Kada kupus bude mekan, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Staviti dve kore, a zatim red kupusa, zatim dve kore pa red kupusa i na kraju urolati. Postupak ponoviti i sa ostalim korama i kupusom. Pitu staviti u podmazani pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45minuta.

6 recepata za posne slatke pite: Najlepša zamena za slavske kolače! (FOTO)

Posna predjela
Posna predjelafoto: bakina kuhinja

8. Pita lučara

Sastojci: 750 g kora za gibanicu, 5 strukova praziluka srednje veličine, 1 šolja pirinča, 1 šolja ulja, 1 šolja kisele vode, suvi začin, biber, susam, so.

Priprema:

Očistite praziluk i sitno iseckajte beli deo strukova. Propržite na ulju, malo posolite i pospite suvim začinom. Pirinač skuvajte, prelijte hladnom vodom, ocedite pa dodajte praziluk. Malo pobiberite i promešajte. Svaku koru poprskajte kiselom vodom i premažite nadevom po celoj površini. Ređajte kore u tepsiju premazanu uljem tako da budu više zgužvane nego prave. Poslednju koru nemojte mazati nadevom, samo je poprskajte mešavinom ulja i kisele vode. Stavite pitu u zagrejanu pećnicu i pecite na umerenoj temperaturi oko 35 minuta.

Kupusnik za Badnju trpezu: Tradicionalna posna pita od kiselog kupusa! (RECEPT)

Posna predjela
Posna predjelafoto: Shutterstock

9. Grbava pita

Sastojci: Za testo: 500-600 g brašna, 2 kašike ulja, pola kvasca, 200 ml vode, 100 g seckanih oraha.

Za fil: 3–4 glavice crnog luka, 150 g seckanih oraha, biber, ljuta tucana paprika, so po potrebi.

Priprema:

Za nadev izdinstajte luk na ulju s malo soli. Kad bude gotov, pomešajte ga sa 150 g oraha, biberom i tucanom paprikom. Od vode, kvasca, malo soli i ulja zamesite testo i ostavite da odstoji deset minuta. Podelite ga na tri dela, svaki premažite uljem, pospite sa 50 g seckanih oraha, premesite i tako uradite još dva puta. Razvijte kore oklagijom, prvu stavite u tepsiju, poprskajte uljem, te rasporedite polovinu pripremljenog nadeva. Zatim stavite drugu koru, nanesite nadev, tepokrijte pitu trećom korom. Poprskajte uljem i ostatkom oraha i pecite na 200 stepeni.

10. Pita od spanaća

Sastojci: 1 pakovanje kora za pitu, 400 g spanaća, 200 g šampinjona, 100 g praziluka, ulje, so, 100 g tofu (sojinog) sira

Priprema:

Pre pripreme povrće oprati. Na malo ulja izdinstati praziluk, iseckane šampinjone i spanać. Sve to posoliti i dinstati dok sastojci malo ne omekšaju. Na dno nauljenog pleha staviti dve kore, malo ih nagužvati i poprskati uljem, zatim ređati fil od spanaća, kore (nagužvane), narendati tofu sir, pa opet staviti kore, fil od spanaća, kore, sir i tako ponavljati dok se ne utroše kore i fil. Na poslednju koru narendati tofu sir, nauljiti i peći na 200 stepeni dok pita ne porumeni.

Posna pita gužvara sa kupusom i heljdinim korama: Hrskava i neodoljiva! (RECEPT)

Posna predjela
Posna predjelafoto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs