Sastojci:
1 pakovanje kore od heljde
1 dl ulje
1 dl kisele vode
2.5 dl jogurta
1 kašičica sode bikarbone
Nadev:
2 glavice crnog luka
2 ljubičasta luka
1 štap praziluka
po ukusu suvi začini
400 g svežih šampinjona
1/2 dl ulja
Priprema:
Zagrejati ulje u tiganju, dodati iseckani luk i praziluk, blago posoliti i poklopiti, pa dinstati 5 minuta.
Dodati seckane šampinjone i suve začine po ukusu (mlevenu slatku papriku, peršun, mleni đumbir, mleveni biber, suvi biljni začin), poklopiti i nastaviti dinstanje još 5 minuta.
Jogurt pomešati sa sodom bikarbonom. Tepsiju podmazati uljem.
Staviti jednu koru, drugu i treću koru malo izgužvati i preko toga nekoliko kašika jogurta, ulja i kisele vode (to možete i rukom mazati da uđe u te nabore od kore). Opet staviti 1-2 kore, pa nadev od luka i šampinjona.
Ponavljati postupak sa korama. Znači, preko nadeva izgužvati 1-2 kore, malo poprskati jogurtom, uljem i kiselom vodom. Pa opet kore, pa nadev. Završiti sa jednom korom i zavući je sa strana da se ne podigne tokom pečenja.
Premazati uljem, kiselom vodom i jogurtom. Izbockati viljuškom. Peći oko 30 minuta na oko 200 stepeni.
Savet: Ako izbacite jogurt, sodu bikarbonu razmutite u kiselu vodu, pa vam to dođe posna varijanta.