Tope se u ustima

5 recepata za najlepše sitne kolače od mućenih belanaca: Penasti, slatki taman koliko treba - savršeni! (FOTO)

Dok se okrenete, više neće biti nijednog na tanjiru

Recepti
Autor:
5 recepata za najlepše sitne kolače od mućenih belanaca: Penasti, slatki taman koliko treba - savršeni! (FOTO)
Kolači od belanaca, Foto: Shutterstock

Teško da ćete među poslasticama naći lepši ukus od onog koji daju belanca mućena sa šećerom i još po nekim sočnim dodatkom.

Predstavljamo vam 5 najlepših recepata za ukusne kolačiće od belanaca, koji se veoma lako prave, a sa tanjira nestanu brzinom svetlosti!

1. Klasične puslice

Od ovog recepta ne postoji brži i lakši! Sve što treba da uradite jeste da umutite dva belanca sa kašičicom limunovog soka, uz postepeno dodavanje 150 g šećera. Kašičicom ili poslastičarskim špricem istiskivati puslice u pleh obložen pek papirom i sušiti u rerni oko 60 minuta na 130 stepeni.

20 veličanstvenih: Recepti za najlepše torte bez pečenja!

foto: Profimedia

Dodatna prednost ovih kolačića jeste to što možete da se igrate sa njima do mile volje! Farbajte ih kolačarskim bojama, ako imate strpljenja neka budu boje duge, pravite ih u obliku lizalica za decu, ukrašavajte čime želite, menjajte oblik... Inspiraciju potražite u našoj mini galeriji ispod!

1 / 6 Foto: Profimedia

2. Čokoladni sneg

Ove prelepe kolačiće je takođe veoma lako napraviti. Pravi se ista smesa kao za klasične puslice, ali prilikom ređanja u pleh treba povesti računa da polovina puslica budu tanke, ravne i okrugle (to će biti donji deo), a druga polovina malo bogatija i sa "špicastim vrhom". Ako imate malo vremena ili ste jednostavno lenji, upotrebite omiljeni gotov krem, a ako obožavate da eksperimentišete, probajte da napravite domaći lešnik krem ili univerzalni šantili krem!

Torta Medeni jogurt: Savršeno meka, hladna i kremasta - prosto neodoljiva! (RECEPT)

foto: Profimedia

3. Najlepši kapkejk na svetu

Nema osobe koja ne voli kapkejk! Ukusno, meko testo u kombinaciji sa kremastim filom - ništa lepše ne postoji! Ili ipak postoji? Umesto da se mučite sa kuvanjem kremova na pari, na kapkejk stavite po jednu puslicu i ukrasite sa malo otopljene čokolade. To će definitivno biti najlepši kapkejk koji ste ikada probali!

Otopite čokoladu kao profesionalac: 3 najvažnija saveta za savršenu glazuru, bez ijedne grudvice!

foto: Profimedia

4. Čoko puslice sa pistaćima

Sastojci: 250 g sirovog marcipana, 75 g šećera u prahu, 1 belance, 30 g brašna, 40 g oljuštenih mlevenih pistaća, 20 g krokanta od lešnika, 50 g čokoladne glazure.

Priprema: Rernu zagrete na 180° C. Marcipan isecite na kockice, pa ga s ostalim sastojcima za testo umutite mikserom. Na pobrašnjenoj podlozi izvaljajte testo u obliku tankog valjka, isecite na parčiće i pobrašnjenim rukama oblikujte kuglice veličine trešnje.

Slažite ih na pleh obložen masnim papirom s malim razmakom i pecite 12-15 minuta. Izvadite da se ohlade na rešetki za kolače.

Čokoladnu glazuru rastopite na pari, ulijte u malu kesicu za zamrzavanje namirnica, isecite vrh, pa prelijte kolačiće. Ostavite da se čokolada stegne i odozgo ukrasite sa malo seckanih pistaća.

Mućeno testo: Od njega se prave najukusniji kolači, a ovo je osnovni recept i caka zbog koje uvek uspe!

foto: Profimedia

5. Makaronsi

Verujte nam na reč - ova domaća varijanta nije toliko slatka kao kupovna, pravi se veoma lako i garantujemo - kad ih jednom napravite, teško da to uskoro nećete ponoviti!

Sastojci: 4 belanaca, 230 g šećera u prahu, 120 g mlevenog badema, prstohvat soli, prehrambena boja po želji, fil po želji (kuvani krem, džem, slatka pavlaka, šlag krem...)

Priprema: U vangli prosejte badem, šećer i so, kako ne bi bilo grudvica. Zagrejte rernu na 150 stepeni, a za to vreme umutite belanca i šećer u čvrst šam. Dodajte mešavinu sa bademom i laganom sjedinite kašikom. Ako želite da ih bojite, sada je vreme da dodate boju i lagano promešate kašikom da se lepo izjednači. Ako želite nekoliko boja, smesu od belanaca podelite u nekoliko posuda i farbajte svaku posebno sa veoma malo boje.

Čokoladni san: Brz, jednostavan i kremast kolač! (RECEPT, VIDEO)

foto: Profimedia

Na pleh obložen pek papirom ređajte makaronse oblikovane špricem, da bi se dobio pravilan oblik. Pecite 15-20 minuta.

Napomena: Pošto je smesa gusta, kad pravite oblik videće sa bukvalno svaki potez. Da bi se izjednačilo, slobodno uzmite pleh sa makaronsima spremnim za pečenje i udarite njime o radnu površinu - tako će testo da se lepo slegne i poravna.

Dok su još topli, spajajte po dva kolačića odabranim filom i uživajte u rajskom ukusu! Ipak, pre konzumiranja je dobro da odstoje bar 24 sata u hermetički zatvorenoj posudi, jer su mnogo lepši kad odstoje, ukusi se povežu, a kolači lepo ohlade.

(B.M. / Stil.kurir.rs)

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs