Jesen donosi svoje poslastice, a svakako jedna od najpoželjnijih je kesten.
Evo jednog recepta za kesten pitu čiji ukus će vas osvojiti na prvi zalogaj. Sastojci za testo:
- 80 grama brašna
- 125 grama šećera
- 115 grama maslaca
- 1 jaje - žumance
- 1/2 kašike ekstrakta vanile
- 3 kašike vode
Vreme je za kesten: 10 zanimljivih i zdravih recepata za uživanje (FOTO)
Za nadev:
- 2 jaja
- 500 grama kesten pirea
- 80 grama mlevenih oraha
- 200 grama tamne čokolade
- 120 grama maslaca
Priprema:
- Zamesite sastojke za testo.
- Za nadev penasto umutite šećer sa žumancima, a belance umutite u čvrst sneg.
- U umućene žumance dodajte kesten pire i mlevene orahe, pa na kraju umešajte sneg od belanaca.
- Uvaljajte tri četvrtine testa, te njim obložite plitki kalup za torte ili duboki kalup za krostate.
- Namažite testo kremom od kestena.
Preostalo testo uvaljajte u tanki rolat i uvijte pitu.
- Pecite u zagrejanoj rerni oko 45 minuta na 180°C.
- Rastopite čokoladu na pari s maslacem, pa čokoladnom glazurom premažite pitu.
Starinski način pripreme kesten pirea: Ukusan i zdrav, a gotov za čas! (RECEPT)