Sastojci:
- 75 g slanog maslaca, rastopljen - plus malo za premazivanje tepsije
- 200 g keksa s vanilin kremom
- 250 ml pavlake za šlag
- 150 g punomasnog grčkog jogurta
- 500 g punomasnog kremastog sira
- 3 kašike tečnog meda
- 1 kašika paste od vanile
Sastojci za pripremu preliva od kajsija:
- 6 zrelih kajsija (oko 240 g), prepolovljenih i očišćenih od koštica
- 50 g tečnog meda, plus 2 kašike za prelivanje po kolaču
- 1 manja pomorandža, korica iseckana na trake
- pola mahune od vanile
Postupak:
- Premažite maslacem okrugli kalup ( razmere 23 cm) i obložite okruglo iseckanim papirom za pečenje.
- Keks usitnite u procesoru za hranu pa prebacite u posudu i pomešajte s maslacem.
- Utisnite je potom u tepsiju i stavite u frižider na 10-ak minuta.
- Izmiksajte za šlag tako da dobijete finu teksturu.
- U drugoj posudi umutite jogurt, sir, med i vanilu - i ta smesa treba da bude glatka.
- Potom u nju lagano lopaticom umišajte šlag i sve prebacite u kalup na podlogu od keksa.
- Stavite najmanje 4 sata da odstoji u frižideru ili najbolje celu noć.
- Krenite s pripremom kajsija Zagrejte rernu na 180 Celzijusa, a u tepsiju stavite kajsije, med, koricu pomorandže i vanilu.
- Pecite na sredini rerne 20 do 25 minuta, dok kajsije ne omekšaju, ali i dalje drže oblik.
- Dodajte kašiku vode ako med počne da se lepi.
- Na kraju izvadite komade pomorandžine kore i vanilu te sve dobro ohladite.
- Izvadite kolač iz kalupa pa ga prelijte kajsijama preostalim sokom.
- Nakapajte još malo meda po svemu i pustite da se malo sliiva sa strane, izgledaće zanimljivo, prenosi bbcgoodfood.com.